Könyvek

Kevin Hearne – 1. Hounded – Üldöztetve

Ezúttal kivételesen nem egy friss megjelenést ajánlok nektek, hanem egy olyan urban fantasy könyvsorozatot, amely sajnos méltatlanul kevés figyelmet kap nálunk. Kevin Hearne A Vasdruida Krónikái című kilenc részes sorozatának sajnos nagyon lassú ütemben készül a magyar fordítása. A Könyvmolyképző Kiadó tizenegy év alatt csak hat regényt jelentetett meg, és legutóbb három évet kellett várni két könyv között, ami egyáltalán nem tesz jót egy összetett, különféle mitológiai rendszerekkel és sok karakterrel dolgozó fantasy történetnek. A Hounded – Üldöztetve című nyitókötet 2013-ban jelent meg Acsai Roland fordításában.

A 2100 éves Atticus O’Sullivan a druidák utolsó képviselője békés életet folytat az arizonai Tempe városában, ahol egy ezoterikus könyvesboltot és gyógynövényszaküzletet vezet. A szabadidejében alakot vált, és vadászatra indul az ír farkaskutyájával, Oberonnal. A vasdruida szomszédai és vásárlói azt hiszik, hogy a jóképű ír srác 21 éves egyetemista. Atticus az energiáját a földből nyeri, és birtokában van egy veszélyes varázskard, a Fragarach, a Válaszadó.

A kelta szerelemisten, Aenghus Óg úgy gondolja, hogy ő a kard jogos tulajdonosa, ezért évszázadok óta üldözi a szemtelen druidát, aki mindig képes túljárni az eszén. Ezúttal azonban a dühös isten ismét Atticus nyomára bukkan, aki már nemcsak saját magáért, hanem a szeretett kutyája, a kedves ír szomszédasszony és a barátai biztonságáért is felel. Ahhoz, hogy végleg megszabaduljon a fenyegetéstől, szüksége lesz néhány gyönyörű istennő segítségére, a vámpír és vérfarkas ügyvédeinek falkájára, valamint egy különös titkot rejtegető ír csaposlányra is.

Atticus egy igazán merész, találékony és szórakoztató főszereplő.

A Hounded – Üldöztetve történetének középpontjában az utolsó druida, a 21 évszázadot megélt, ír származású Atticus O’Sullivan áll. Ahogyan az első fejezetben bemutatkozik az olvasóknak, megcáfolja a druidákról kialakult általános vélekedést, miszerint ők csakis hosszú fehér hajjal és szakállal rendelkező, palástot viselő ősöreg varázslók lehetnek. Atticus igyekszik alkalmazkodni a modern kor szokásaihoz mind a viselkedésében, mind a gondolkodásmódjában. A legjobb barátja az ír farkaskutyája, akivel telepatikusan összekapcsolódott, így szinte folyamatosan hallhatjuk a vadászatért, a kolbászkülönlegességekért és a gyönyörű uszkárokért rajongó Oberon vicces gondolatait. Atticus baráti kapcsolatot ápol az ír özvegyasszonnyal, Mrs. MacDonagh-val is, aki mit sem tud „a helyes fiatalember” valódi kilétéről.

Kevin Hearne fantasy-világa többféle mitológiai rendszerre építkezik.

A Vasdruida Krónikái sorozat nyitókötetében alaposan megismerkedhetünk a kelta mitológiával és a Tuatha Dé Danann isteneivel. A történetben fontos szerepet játszik például a Halottválogató és a háború istennője, Morrigan, aki egyezséget kötött a druidával, hogy amíg a létezése idegesíti Aenghus Ógot, addig igyekszik megóvni a haláltól. Továbbá felbukkan a kelta istenek közül Flidais és Brighid is, akik a hatalmi játszmáikkal alaposan megnehezítik Atticus életét. Vérfarkasokról, vámpírokról, boszorkányokról és tündérekről is olvashatunk, a sorozat következő részeiben pedig folyamatosan bővíthetjük a különféle mitológiai rendszerekkel kapcsolatos tudásunkat.

Ez a könyv a címhez méltóan egy igazi hajsza történetét meséli el.

Atticus évszázadok óta menekül Aenghus Óg haragja elől, aki általában a csatlósait és a feláldozható távoli rokonait küldi a kardtolvaj druida után. Most viszont a kelta szerelemisten maga ered az ellenfele nyomába, így végre sor kerülhet a kettejük közötti összecsapásra. Atticus úgy gondolja, hogy a Fragarach rossz helyen lenne a kitartó üldözője kezében, ezért minden eszközt bevet a kard és önmaga védelme érdekében. Még egy gyanús lengyel boszorkánykörrel és a gyönyörű csaposlány Granuiale fejében lakó hindi boszorkánnyal is hajlandó szövetséget kötni. A Tuatha Dé Danann folyamatos ármánykodása azonban halálos veszélybe sodorja Oberont és a tempei vérfarkasfalka ügyvédjét, Halt, így Atticusnak azonnal cselekednie kell.

Szórakoztató, rejtélyes és izgalmas mellékszereplőket kapunk a nyitókötetben.

Bár a Hounded – Üldöztetve még csak a sorozat első része, már számos ígéretes mellékszereplővel találkozhatunk. A legszerethetőbb közülük Oberon, aki még a legveszélyesebb történések idején is képes megnevettetni a vicces mondadójával és a szeleburdi viselkedésével. Mrs. MacDonagh szintén szórakoztató karakter, aki kérdés nélkül segít eltüntetni egy hullát, és bátran rákiabál a gyepét rongáló vérfarkasokra. A legérdekesebb számomra Granuaile volt, aki valószínűleg komoly titkokat rejteget a fejében lakó boszorkányon kívül is.

A borító illik Atticus történetéhez, de nem túl figyelemfelkeltő.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette a könyv eredeti borítóját, amelyen Atticust láthatjuk a legendás kelta karddal, Fragarachhal a kezében. A főszereplő ábrázolása kellően részletgazdag, viszont a barna színvilág valószínűleg nem ragadja meg az olvasók figyelmét.

A Hounded – Üldöztetve egy akciódús és szórakoztató történet, amely életre kelti a kelta mitológia alakjait.

Kevin Hearne urban fantasy sorozatának nyitókötetét akkor ajánlom nektek, ha szeretitek az összetett világépítést, a sokszínű karaktereket és a fordulatos cselekményt. A Vasdruida Krónikái nem egy romantikus történet, de a merész és találékony férfi főszereplő mellett erős nőket is megismerhetünk. A Hounded – Üldöztetve olvasásához némi mitológiai érdeklődés elengedhetetlen, mert ennek hiányában unalmas lehet számotokra néhány fejezet.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kelly St. Clare – A vámpírok játéka

Hozzászólások