Könyvek

Genevieve Gornichec – A boszorkány szíve

Nemrég beszámoltunk már nektek arról, hogy milyen újdonságok érkeznek februárban az Agave Könyvek gondozásában. A friss megjelenések mellett néhány utánnyomással is készült a kiadó a nagy népszerűségnek örvendő könyvekből. Genevieve Gornichec A boszorkány szíve című, északi mitológián alapuló fantasy regénye tavaly vált elérhetővé közvetlenül a Könyvhét előtt. 2023. február 8-tól pedig változatlan formában, Ballai Mária fordításában ismét megtalálható a könyvesboltok polcain.

A száműzött boszorkány, Angurboda beleszeret a csínytevés istenébe, Lokiba, és ezzel kivívja az istenek haragját. Angurboda már harmadjára is az Ódin által elrendelt máglyahalál áldozatául esik, azonban ezúttal is túléli a lángok okozta kínokat, és talpra áll. Gyógyulása idejére Vaserdőbe menekül, ahol találkozik Lokival, aki visszaadja a boszorkány szívét. A kezdeti bizalmatlanság ellenére szép lassan őszinte és igaz szerelem szövődik kettejük között.

Az évek alatt három különleges gyermekük születik, akik nem mindennapi sorsra hivatottak. Angurboda az erdőben rejtőzködik velük Ódin mindent látó szeme elől, de lassan visszanyeri a látnoki képességét, és elkezdi látni a közelgő Ragnarök baljós eseményeit. A boszorkánynak el kell döntenie, hogy elfogadja a családja végzetét, vagy fellázad a sors ellen, és megváltoztatja a jövőt.

A könyv felépítése szokatlan, mert nincsenek fejezetek.

Amikor először kinyitottam a regényt, rögtön feltűnt, hogy valami hiányzik belőle. Genevieve Gornichech nem tagolta fejezetekre Angurboda és Loki történetét, hanem csak három részre osztotta a könyvet. Az első egység több mint 200 oldal terjedelmű, a második majdnem 130 oldal, majd végül kapunk egy 10 oldalas lezárást. Ez a felosztás kezdetben ijesztőnek tűnhet minden olvasónak, de a történet kisebb – nagyjából fejezeteknek megfelelő – egységeit nagyobb térközzel különítették el egymástól. A boszorkány szíve felépítése szokatlan, de amint jobban belelendülünk az olvasásba, már könnyen megfeledkezünk róla.

Nem kell az északi mitológia szakértőinek lennünk a történet megértéséhez.

Bár a regény az északi mitológiából táplálkozik, akkor is elolvashatjuk, ha nem vagyunk annyira jártasok a kilenc világ történetében. A könyv tartalmaz egy függeléket, amelyben rövid, lényegre törő magyarázatokat találunk minden szereplőről, fajról és fontosabb helyszínről. Ha elbizonytalanodtok olvasás közben, hogy kiről vagy miről is van szó pontosan, akkor érdemes hátra lapozni a függelékhez! Persze ha rendelkeztek előzetes háttértudással, akkor biztosan gördülékenyebben tudtok haladni a könyvvel.

Angurboda egy rendkívül rejtélyes és erős boszorkány.

A boszorkány szíve főszereplőjével nem bánt kegyesen az élet: többször elégették máglyán, kivívta az asgardi istenek haragját, és még időközben az emlékeit is elvesztette. Csak homályos képei vannak arról, hogy ki volt korábban, és a varázsereje sem a régi. Megfogadja, hogy nem hagyja, hogy még egyszer összetörjék a szívét, de Lokinak képtelen ellenállni. A tréfamester alakváltó ígéretet tesz Angurbodának, mégsem tud leszámolni a régi rossz szokásaival. Nem a Marvel világából ismert szerethető antihős Lokiról olvashatunk, hanem egy ősi istenségről, aki csak magára gondol, és bármit képes feláldozni a céljai érdekében.

Angurboda és Loki különleges gyermekei jelenthetik az istenek végzetét.

Ha ismeritek az északi mitológia alakjait, akkor biztosan hallottatok már Loki különleges gyermekeiről. Azonban az anyáról eddig nem tudtam semmit. Angurboda és Loki lánya, Hel az északi alvilág uralkodója, akinek a teste egyik fele él, a másik pedig rohad. Az idősebb fiuk, Fenrir nem emberi testben, hanem farkasnak született, és hatalmasra nőtt. A legkisebb fiuk, Jörmungand pedig egy kígyó, aki olyan óriási méretet ölt, hogy körbeéri Midgard birodalmát. Fenrir és Jörmungand a próféciák szerint fontos szerepet játszanak a Ragnarök eseményeiben. Eddig még nem olvastam a gyermekkorukról, így érdekes volt nyomon követni a fejlődésüket.

A részletgazdag borító tökéletesen illeszkedik a történethez!

Az Agave Könyvek átvette a regény eredeti borítóját, amelyen Angurbodát láthatjuk egy sötétkék háttér előtt. Az illusztráció érdekessége, hogy a boszorkány tekergőző vörös tincsei között felfedezhetjük a gyermekeit is. A könyv széleit és gerincét díszítő minták is szépen illeszkednek a mitológiai történethez.

A boszorkány szíve egy varázslatos történet szerelemről, családról és reményről az északi mitológia legendás szereplőivel.

Genevieve Gornichec első regénye egy lassú történetet mesél el a feledésbe merült boszorkánnyal a főszerepben. A végső eseményeket leszámítva nem egy akciódús olvasmány, de az északi mitológia és a fantasy műfaj kedvelőinek mindenképpen ajánlom. Loki rajongói számára is kellemes élmény lehet ez a könyv, ha hozzám hasonlóan el tudnak szakadni a Marvel képregényekben és filmekben megismert antihős alakjától. Ezúttal nem a csínytevő szemén keresztül követhetjük a történéseket, így egészen más fényben láthatjuk őt is.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Richelle Mead – Vámpírakadémia

Hozzászólások