Könyvek

Elizabeth Lim – Hat bíborszín darumadár

Elizabeth Lim neve ismerős lehet a Disney Sorsfordító történetek által, ugyanis ő írta a Fénytöréseket, illetve az Ez hát a szerelmet. A Hat bíborszín darumadár is egy abszolút fantasy vonalú regény, azonban ez sokkal mélyebb mondanivalót hordoz magában.

A történetről

„Egy ​száműzött hercegnő, egy alakváltó sárkány, hat elvarázsolt darumadár és egy irtózatos átok… Ez a mesék és mítoszok világából merítkező fantasy elvarázsolja az olvasóit.”

Főszereplőnk, Shiori, egy hercegnő, aki tiltott varázserőt birtokol. Ez a titok nagy nyomást helyez rá, illetve a közelgő esküvője miatt is kétségbeesett. Az eljegyzési ünnepség napján elveszti az uralmát az ereje felett, amelynek súlyos következményei lesznek. A mostohaanyja, Raikama, aki szintén varázserővel bír, száműzi Shiorit és hat bátyját Kiatából. Testvéreit darumadarakká változtatja, őt magát pedig azzal az átokkal sújtja, hogy egy tállal a fején, némán élje az életét a királyság falain kívül. Ha egy szó is elhagyja a száját, vagy megpróbálja bárki tudomására adni, hogy ki ő, akkor egy bátyja meghal.

Shiori magára maradva küzd a túlélésért és legfőbb céljává válik a bátyjai felkutatása. Ebben segítségére lesz egy édes papírmadár, egy alakváltó sárkány és a rejtélyes vőlegénye is. A kalandjai során kideríti, hogy a királyságot, amely 17 évig az otthona volt, most veszély fenyegeti. Hogy megmentse Kiatát életre kell hívnia a titkolt varázserejét, és szembe kell néznie a mostohaanyjával, Raikamával is.

„Már tizenhét voltam. Elég bölcs ahhoz, hogy tudjam, csakis magamat hibáztathatom a rossz döntéseimért.”

A könyv legerősebb mozgatórugója a remény és a feltétel nélküli szeretet

A regény kifejezetten cselekménydús, mert minden fejezetben vár valami fordulat, amelyre sokszor nem lehet lelkileg felkészülni. Miután Shiorit elátkozta a mostohaanyja, egyedül maradt nincstelenül egy teljesen idegen városban. Hamar kénytelen volt munkába állni, ezért egy fogadóban kellett gürcölnie nap mint nap. Viszont sajnos nem ez volt az egyetlen hely, ahol keményen dolgoztatták, ráadásul kegyetlen bánásmóddal.

Rengeteg kalandban volt része Shiorinak, amelyeket egyáltalán nem neveznék kellemesnek, ugyanis az írónő megmutatta, milyen kegyetlenül bánthat velünk az élet.  Shiori egész életében a kényelemhez volt szokva, semmiért nem kellett küzdenie, és nem tudta értékelni a dolgokat. Ám az utazásai során megtanulta, milyen kemény a felnőttek élete, milyen nehéz boldogulni a való világban és mennyi önzés és keserűség van az emberekben. De mindezek ellenére érezhette, milyen az igazi, feltétel nélküli szeretet, a folyamatos remény és azt, hogy meg kell becsülnie, amije van.

„Héten vagyunk, és a hét erős szám. Egy páratlan szám, ami nem hajlik vissza önmagába, elég nagy ahhoz, hogy szembenézzen sok nehézséggel, mégis elég kicsi ahhoz, hogy hű maradjon a céljához.”

A fantasy elemek részletesen kidolgozottak

Varázserő, sárkányok, életre kelt papírmadarak, mágikus növények és személyek, egy királyság, amely elítéli a természetfelettit és egy kegyetlen átok, amely nem csak büntet, hanem védelmez is. Temérdek fantasy elemmel találkozhattam ebben a regényben, amelyek, habár tipikus összetevői egy fantáziadús könyvnek, mégis a Hat bíborszín darumadár teljesen egyedülálló a műfajban.

„Az otthon az, ahol nincs szükségem a fényemre ahhoz, hogy érezzem a melegséget.”

Felejthetetlen élményt nyújtott

A regényt már az első fejezettől fogva nem bírtam letenni. A cselekményt teljesen átitatja a varázslat, a történet egyedisége egyből megragadja az olvasó figyelmét, és napokig nem ereszti. A könyv tele van fájdalommal és reménykedéssel, hiszen amin Shiori keresztülmegy a bátyjaiért, az sokszor szívcsavaró, egyben tiszteletreméltó is. A tájak leírása és a szereplők bemutatása pedig abszolút azt a hatást keltették, mintha én is a könyv szereplője lennék.

Igazán tanulságos történetet olvashattam, amely amellett, hogy szórakoztatott és kikapcsolt egy hosszú nap után, megmutatta, milyen nehéz egyedül boldogulni a nagyvilágban és kivívni az emberek tiszteletét. De a család iránti szeretet és a küzdelem egy jobb jövőért hatalmas energiát adhat ahhoz, hogy még a legnehezebb akadályokat is képesek legyünk átugrani!

Ha több olvasnivalót keresel, katt ide a könyvajánlóinkért!

Hozzászólások