Könyvek

M. L. Eperke – Az Ősi Bizottság

M. L. Eperke 2023 januárjában debütált Az Ősi erők gyermekei című ifjúsági fantasy sorozata nyitókötetével. A fiatal magyar írónő elsősorban Instagramon és TikTokon vált ismertté, ahol a regénye gyönyörű borítója és varázslatos illusztrációi hamar felkeltették az olvasók figyelmét. Decemberben pedig megjelent a sorozat folytatása, Az Ősi Bizottság, amelyet megvásárolhattok közvetlenül a szerző weboldalán, és már például a Líra könyvesbolthálózat kínálatában is elérhető.

A győri tragédia után Amélia ​kénytelen egy távoli farmon új életet kezdeni, ahol megpróbál elrejtőzni a világ és a bűntudata elől is. A múltja azonban nem hagyja nyugodni, és hamarosan újra szembe kell néznie a tettei következményével. A lány sorsáról a rettegett Ősi Bizottság fog dönteni, amely nem a kegyelméről ismert. Amélia élete ismét a káosz felé tart, és olyan nehézségek várnak rá, amelyekre az új családja tagjai, Damien, Lucienne és Patrik sem tudják felkészíteni.

A sors viszont megajándékozza főhősünket egy új szövetségessel, aki talán megoldást jelenthet a legnagyobb problémájára. Alex az Ősi Bizottság egyik tagjának leszármazottja, és Amélia elfeledett gyermekkori barátja, aki bármit megtenne a biztonságáért. De vajon csak a lány iránti érzései motiválják, vagy ő is sötét titkokat rejteget? Damien számára már a kezdetektől fogva gyanús a veszélyes képességekkel rendelkező Ősi fiú viselkedése.

Amélia helyzete teljesen kilátástalannak tűnik.

Az Ősi Bizottság története onnan folytatódik, ahol Az Ősi erők gyermekei című nyitókötet véget ért. Amélia elvesztette az édesanyját és a féltestvérét, lerombolta a győri intézetet, és ezzel veszélybe sodorta az Ősik titkát. A lány önmagát hibáztatja a történtekért, hiszen az elszabadult varázsereje halálos áldozatokat követelt. Damien, Lucienne és Patrik segítségével egy németországi farmra menekül, ahol megpróbál elrejtőzni a következmények elől. A káosz azonban ismét eluralkodik Amélia életében, aki néhány hónappal ezelőtt még békés egyetemi évekről és orvosi karrierről álmodozott.

Az Ősi Bizottság egy nagy hatalommal rendelkező szervezet.

A Bizottságnak négy tagja van: egy-egy Ősi az Élet, a Teremtés, a Halál és a Pusztítás ágáról. Különös társaságot alkotnak, és nagy hatalommal rendelkeznek, hiszen ők döntenek a mágiahasználó társaik sorsáról. Sajnos az Ősi Bizottságot azonban nem igazán érdeklik az egyéni történetek az ítélethozatal során. Az olyan súlyos problémákat, mint az Ősiket veszélyeztető génveszettség terjedése, pedig egyszerűen figyelmen kívül hagyják.

Alex egy nagyon érdekes karakter, aki nem egyértelműen jó vagy rossz.

M. L. Eperke második regényének legnagyobb meglepetése számomra Alex volt, aki Amélia új szövetségeseként jelenik meg a történetben. A múltbéli fejezetekben megismerhetjük a veszélyes képességekkel rendelkező fiú rideg és nehéz gyermekkorát. Alex ereje igencsak korán halálos áldozatokat követelt, így a nagyapja és az Ősi Bizottság többi tagja örök magányra és bezártságra ítélte. Az egyetlen reménysugarat Amélia jelenti számára, akivel még gyerekként találkozott néhányszor. Alex bosszút forral a kegyetlen nagyapja és a Bizottság ellen egy lázadó fiatalokból álló csapat segítségével. A kedves és szeretetre méltó szereplők mellett izgalmas volt egy olyan Ősiről olvasni, aki nem fekete vagy fehér.

A főszereplők barátsága és a romantikus szál kicsit háttérbe szorul.

A nyitókötetben már voltak utalások arra, hogy Amélia és Damien romantikus érzelmeket táplálnak egymás iránt. Emiatt azt vártam, hogy a szerelmi szál kibontakozik a folytatásban, viszont az Ősik életében adódó újabb bonyodalmak alaposan megnehezítették a helyzetüket. Emellett Lucienne-t és Patrikot is hiányoltam, akik háttérbe szorultak a könyv második felében. Szívesen olvastam volna róluk bővebben, de az tény, hogy Alex könnyedén elvette a rivaldafényt előlük.

A gyönyörű borító és az illusztrációk ismét elvarázsoltak!

M. L. Eperke ifjúsági fantasy könyvsorozata magánkiadásban olvasható, ennek ellenére kiemelkedően szép megjelenést kapott mindkét kötet. A borítón ezúttal is Améliát láthatjuk, akit két ismeretlen személy próbál magához ragadni. Ez az illusztráció és a könyvben látható jelenetek egyaránt Burinskaite Karolina lenyűgöző alkotásai.

Az Ősi Bizottság izgalmas fordulatokkal és rejtélyes karakterekkel teli folytatása Amélia történetének.

Az Ősi erők gyermekei folytatásában mélyebben elmerülhetünk az Ősik mágiával átitatott világában, amely különösen nehéz kihívások elé állítja főhőseinket. A romantikus száltól többet vártam, de a világépítés, a bosszúvágyó Alex és a kedvenceim visszatérése összességében kárpótolt a hiányosságokért. Úgy érzem, hogy Amélia és Damien már sok megpróbáltatáson keresztül mentek ebben a két kötetben, ezért remélem, hogy a sorozat következő része több boldog pillanatot tartogat számukra. Ha tetszett nektek M. L. Eperke előző regénye, akkor nagyon ajánlom nektek a folytatást is!

A recenziós példányért köszönet a szerzőnek!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Lynette Noni – A gyógyító

Hozzászólások