FilmekUncategorized

Megnéztük a 365 nap utolsó részét

Elérkezett a pillanat, hiszen augusztus 19-én bemutatásra került a 365 nap utolsó része, amely az Egy újabb nap alcímet kapta. Újra láthatjuk Massimo és Laura egyszerűnek és romantikusnak nem mondható kapcsolatának folytatását. 

Az utolsó film alig három hónappal a második rész után már elérhető a Netflix csatornáján. A nagy kritikát kapó és softprnóként kikiáltott 365 nap a harmadik egyben záróakkordban sem hoz szégyent az előzőekre.

A folytatásban Massimo és Laura próbálják feldolgozni a velük történteket. Gyermekük elvesztése, a hazugságok, lövöldözés, mind-mind rányomja a bélyegét a kapcsolatukra. Laura is elveszti a kontrollt, folyton Nacho-ról fantáziál, miközben nem tudja eldönteni, hogy mi legyen a házasságával. Massimo is össze van zavarodva, hiába a hatalmas szerelem, csalódott feleségében, képtelen megőrizni a hidegvérét, sem a magánéletben, sem a munkában. Nacho sem vesztegeti az időt, Laura közelébe férkőzik, hogy elmondja, milyen érzéseket táplál iránta.

Unalmas szerelmi háromszög

Őszintén bevallva reménykedtem, hogy a harmadik, egyben utolsó rész, majd kicsit visszahozza az első hangulatát. Akkor még az esélyt megkapta, de ne felejtsük el, hogy egy átlagos, kevésbé felkészült forgatókönyvvel rendelkező filmtől nem várhatunk sokat. A rengeteg kritikát kapó 365 nap, Blanka Lipinska regényéből készült és ő is részt vett a munkálatokban.

Az utolsónak meghirdetett 365 nap – Egy újabb nap, hozza a megnyugtató jelenetet, hogy Laura jól van, ám nem igazán viseli el, hogy mindenki ágynyugalomra inti. Főleg férjétől, Massimo-tól, akivel az erotika erre az időre kihalt, de hamar segít a helyzeten, így nem kell sokat várnunk az első szexjelenetig. Igen ám, de a nő gyakran álmában fantáziál és nem maffiafőnök férjéről, hanem annak ellenségéről, akivel a második részben néhány kellemes napot eltöltött. Nacho olyannyira beférkőzik Laura agyába, hogy már képzelődik is a férfiról, ezzel pedig eljut oda, hogy összezavarodik és nem tudja eldönteni mi legyen a házasságával. Massimo viszont nem az az ostoba férfi, pontosan tudja, hogy valami nem stimmel, ezzel szembesíti is nejét, de Laura ahelyett, hogy bevallana mindent, hárít, elvégre ő kevésbé hibás a dolgokban. Legjobb barátnőjével a munka és a szórakozás világába vetik bele magukat. Piálnak, buliznak, utazgatnak, közben pedig Laura ruhákat tervezget és rengeteget gondolkodik mi legyen az életével. Hamar rájöhetünk a cselekményre, hiszen Laura két pasi között őrlődik, miközben Nacho-val egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A karakterek maradtak felszínesek

Ha már az első kettő olyan semmitmondó lett, és kapott hideget-meleget, legalább egy kicsi rágyúrhattak volna az utolsó részre. Ezt azonban sem a sztori sem a karakterek terén nem sikerült megugrani. Az Egy újabb napban Laura (Anna-Maria Sieklucka) érzései és álmai körül forog minden. Ha tulajdonképpen bele akarjuk ásni magunkat a dolgokba, bátran kijelenthetjük, hogy tipikusan az a nő, aki jó dolgában nem tudja mit csináljon. A munkaterápia is Massimo-nak köszönhető, hiszen a férfi jóvoltából lehetett divattervező. Utazgatni is csak az ő pénzén tud, továbbá ahelyett, hogy társalogna – ami az előző filmekben sem igazán sikerült -, rögtön kukába dobja a házasságát. Időre van szüksége, de Nacho közelsége jól jön. Ami rettentően unszimpatikussá teszi, az a mások hibáztatása. Ő az áldozat, és neki aztán ne mondja meg senki mit tegyen.
Olga (Magdalena Lamparska) esetében is ellenséges volt, pedig  végre a nő kiosztotta legjobb kebelbarátját amiatt, hogy más férfi társaságában volt, miközben házas, de végül Olga is megalkuvó és igazat ad Laurának. Helyette eszeveszettül bulizik, és néha idétlenkedik.
Massimo (Michele Morrone) bár határozott, kemény jellem, mégis néha kicsit kiabál és próbálja felelősségre vonni, de amúgy szabadjára engedi asszonykáját. Massimo helyette zülleni kezd, átnéz Laurán, problémamegoldás nulla. Ami viszont még tetszett is, hogy akadt néhány keménykedés, alvilág, ami az első részt még uralta. Nacho (Simone Susinna) hozta amit elvártak tőle. A harmadik fél, a csábító, aki tapad a nőre, hátha végül az övé lesz.

Egy szó, mint száz, nem igazán lehet erről többet mondani, hiszen a kritikák magukért beszélnek. S bár hiába a negatív vélemény, a filmsorozat, még mindig kedvelt és hatalmas rajongótáborral rendelkezik. Tény, ha többet ki tudnak hozni ebből a forgatókönyvből és Blanka Lipinska is képes még inkább elrugaszkodni, akkor akár még valami jó is kisülhetett volna belőle, de a részek egyre unalmasabbakká váltak. Ami pedig a kommunikációt illeti, néha már vártam, hogy valaki megszólaljon és ne csak az aláfestő zenét hallgassuk, ami azért legalább jó lett. Nincs mit tenni, az utolsó film, az Egy újabb nap, nem hozta a várt befejezést, már ha ez annak mondható.

Hozzászólások