Könyvek

Holly Jackson – Halott kislány a jó kislány

Májusban magyarul is megjelent a brit bestseller szerző, Holly Jackson Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című Young Adult krimi sorozatának utolsó része. A Halott kislány a jó kislány feszültséggel teli történetét Horváth M. Zsanett fordításában, a Kolibri Kiadó gondozásában olvashatjuk. Pippa Fitz-Amobi legújabb nyomozása során minden eddiginél mélyebbre merül az erőszakos bűncselekmények világában.

Pippa Fitz-Amobi már két olyan bűntényt is felderített, amely kifogott a Little Kilton-i rendőrségen. A legutóbbi nyomozása még hónapokkal később is kísérti, és szinte minden nap újra átéli korábbi traumáit. Éppen az egyetemre készülődik, amikor újabb rejtéllyel kell szembenéznie, ráadásul ez az ügy nagyon is személyes Pip számára. Egy ismeretlen zaklató vadászik rá, aki folyton azt kérdezi: „Téged ki fog keresni, ha eltűnsz?”

A lány hamarosan felfedezi a kapcsolatot az egyre veszélyesebbé váló zaklatója és egy helyi sorozatgyilkos között. Richard Hawkins felügyelő nem veszi komolyan Pip aggodalmait, és nem tulajdonít jelentőséget a fenyegetéseknek. Ezúttal is csak Ravira és a barátaikra számíthat, de a biztonságuk érdekében kénytelen néhány titkot megtartani magának. Vajon Pip időben elkapja a rejtélyes zaklatóját, és ezzel sikerül megmentenie önmagát?

Ezúttal a zaklatás és Pip traumái állnak a középpontban.

Holly Jackson sorozatának főszereplője egy tinédzserlány, aki önjelölt nyomozóvá vált, és már két összetett, erőszakos bűnesetet is sikerült felderítenie. A második nyomozás rémképei azonban még mindig kísértik Pipet, aki haszontalannak érzi a terápiás beszélgetéseket és a nyugtatók szedését is. A könyv első felében leginkább arról olvashatunk, hogyan próbál megküzdeni a traumáival, miközben a zaklatója egyre közelebb merészkedik hozzá. Pip úgy érzi, hogy egy utolsó rejtélyre van szüksége, és akkor végre tovább tud majd lépni a történteken. Hamarosan talál is egy valószínűleg tévesen elítélt sorozatgyilkost, aki izgalmas témát jelenthet a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz című podcast 3. évadához.

Visszatérünk a kezdetekhez, avagy vizsgáljuk meg még egyszer az Andie Bell-ügyet!

A Halott kislány a jó kislány visszatér a sorozat gyökereihez, mert az új nyomozás is Andie Bell nevéhez vezet. Azt hinnék, főleg a Jó kislányok, rossz viszonyok olvasása után, hogy végleg elbúcsúztunk a tragikus sorsú Andie-től, de most újabb titkokra derül fény. Előkerül egy titkos e-mail fiók és néhány gyanús jel, amely összekapcsolja a szig-gyilkos esetét Pip első nyomozásával. Talán minden olvasó nevében kijelenthetem, hogy a rejtélyes Andie Bell igenis megérdemelne egy saját könyvet!

A nyomozás meglepően gyorsan véget ér, de ez még csak a kezdet!

Az előző két kötetben többnyire csak az utolsó fejezetekben tudtuk meg a teljes igazságot az egyes bűncselekményekről. A Halott kislány a jó kislány nyomozása azonban meglepően hamar lezárul, és jogosan kérdezhetjük, hogy vajon mi vár ránk a továbbiakban. Pip minden eddiginél nagyobb bajba kerül, amikor szembenéz a zaklatójával, aki bármire képes lenne, hogy elhallgattassa Little Kilton önjelölt detektívjét. A saját védelmében a lány maga is elkövet egy erőszakos bűncselekményt, így a könyv második felében arról olvashatunk, hogyan próbálja elkerülni a tette következményeit.

A sorozat zárókötetében minden szál összeér, és a feszültség is egyre fokozódik.

Míg az első részben Pip egy lezárt rendőrségi üggyel foglalkozott, addig a második nyomozása során egy közeli barátja élete forgott kockán. Ezúttal pedig saját magát kell megmentenie a szig-gyilkos és a traumák pusztító hatásai elől. Szerencsére Ravi továbbra is hű társa az egyre veszélyesebb akciók során, és a barátaik is kérdés nélkül a segítségükre sietnek. Megismerjük Andie legféltettebb titkát, bepillantást nyerünk egy sorozatgyilkos őrült elméjébe, és azt is megtudjuk, hogyan kreálhatunk magunknak atombiztos alibit és hamis bizonyítékokat.

A könyv olvasása után biztosan megborzongunk ettől a borítótól!

A Kolibri Kiadó átvette a könyv eredeti borítóját, amelyen a történetben szereplő sorozatgyilkos által kedvelt eszközt, a szigetelőszalagot láthatjuk. Talán kezdetben még szokatlannak is tűnik ez a kép, de olvasás közben hamar értelmet nyer. A harmadik kötet megjelenése tökéletesen illik a korábbi részekhez, így garantáltan szépen fognak mutatni egymás mellett a polcunkon.

A Halott kislány a jó kislány egy hihetetlenül izgalmas thriller, amelyben a nyomozónk élete a tét.

Holly Jackson már a korábbi kötetekben is brillírozott, de a sorozat zárókötetében minden olvasói várakozást felülmúlt. Pip kissé karakteridegen döntésekre kényszerült, így megtapasztalhatjuk, mi mindenre képes az ember a traumák hatására. A Halott kislány a jó kislány esetében egyedül a befejezés hagy hiányérzetet maga után, hiszen egy epilógusban még igazán kaphattunk volna egy kis magyarázatot a történtekre. Ha szerettétek az írónő előző regényeit, akkor bátran ajánlom nektek Pip és Ravi utolsó nyomozását is!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Steven Ricks – Hogyan nem lettünk sztárok

Hozzászólások