Utazás

10 bakancslistás hely: Magyarországhoz közel

Ha már elmúlik a koronavírus által okozott veszély, akkor lesz a legjobb utazgatni és végigjárni azokat a helyeket, ahová még nem jutottunk el. De nincs ötleted, hogy hová menj először? Mi most mutatunk nektek tíz különleges látványosságot, amit érdemes lehet megtekintenetek és ezek a helyek mind Magyarországhoz közel vannak.

Die Rakotzbrück – Németország

Die Rakotzbrück-híd az Azalea és Rhododendron Park Kromlau nevű parkokat köti össze Gablenzben, Németországban. A híd a 19. században épült. A Rakotzbrücke (más néven Teufelsbrücke, azaz az Ördög-híd) mesterségesen kialakított, egyedi építési pontosságáról híres. Egy kört hoz létre, amikor az a vízben tükröződik, függetlenül attól, hogy honnan nézzük azt.  Úgy tűnik, hogy az alkotói inkább az esztétikára összpontosítottak, mint a hasznosságára. A Rakotzbrücke mindkét végén vékony sziklatornyok állnak, hogy úgy nézzenek ki, mint a természetes bazaltoszlopok, amelyek Németország sok részén megtalálhatóak.

Neuschwanstein – Németország

Neuschwanstein (magyarul Új Hattyúkő kastély) egy 19. századi román stílusú kastély, amely egy domb tetején található, kilátással az alpesi lábakra. A grandiózus épület legeredményesebb fényképei a Mária Királynő hídjáról készültek, ám a környező ösvények és falvak gyönyörű panorámás kilátást nyújtanak, háttérben a festői természettel.

Zöld tó – Ausztria

A világ egyik legfurcsább helyei közé tartozik ez a gyönyörű látványosság is, amely a Tragoess-i zöld tóban található. Ez nem csak trükk, hanem egy igazi park, amely víz alatt van. A felszínt a Hochschwab-hegység és az erdők veszik körül. Az egyik legcsodálatosabb víz, amelyet Európában megtalálhatunk. Hogy miért ilyen tiszta? Azért, mert a karszthegyi hóolvadékból származik. Az osztrákok egyik legszebb tava és legritkább természeti jelensége.

Rhone és Arve folyók összefolyása – Svájc

Meghatározott kontraszt van Svájc e két folyója között; az egyik kék, a másik barna. Soha nem keverednek össze teljesen a sűrűségbeli különbség miatt. Svájc egyik legszebb látványossága közé tartozik Genfben, az ország második legnépesebb városában. Itt találkoznak össze egy bizonyos ponton és ezzel egy csodálatos természeti eseményt hoz létre. A Rhone Európa egyik legfontosabb folyója, amely a svájci Alpokban található rhone-gleccserben emelkedik, áthalad a Genfi-tón, és onnan indul Franciaország délkeleti része felé. A Rhone folyó két ágra osztódik, úgynevezett Nagy-Rhone és a Kis-Rhone, miközben Arles-on (Franciaország déli városában és községében) átfolyik, a Földközi-tenger torkolatába.

Görbe erdő – Lengyelország

Ismét egy különleges helyet mutatunk nektek, ami a görbe erdő (lengyelül: Krzywy Las), ezt a fenyőfa ligetet Gryfino városának közelében, Nyugat-Pomerániaban (1930 körül) ültették egy Nowe Czarnowo nevű faluban. Egyébként ez egy rendkívül normális lengyelországi erdő, tele egyenes fákkal, ahol ott vannak ezek a görbe csodák, amelyre nincs tudományos magyarázat. Nagyon kevés ember látogatja meg ezt a régiót, ezért rejtély, hogy mi történhetett ott. Az emberek egy része úgy gondolja, hogy valamilyen technikát vagy szerszámot használtak arra, hogy a fák ilyen módon növekedjenek vagy hajoljanak, mások pedig azt mondják, hogy a fák eldeformálódtak. Vannak azonban még olyan feltételezések, hogy a hóvihar megtörhette a fatörzseket és így lettek ilyen különlegesek, de pontosan senki sem tudja miért lettek görbék. A telek a nyilvánosság számára nyitott és figyelemre méltó turisztikai vonzerő.

Zlatni Rat – Horvátország

A horvát Brač-szigeten elhelyezkedő Golden Cape Európa egyik legfontosabb strandja. Kristálykék vízzel és egy fehér kavicsos stranddal ez mindenki számára lehet a tökéletes hely. A horvátországi képeslapok legelterjedtebb motívuma. Mindkét oldalán fekvő strandok összesen mintegy 634 méterre nyúlnak, de a tájkép pontos alakja és hossza változik az árapálytól, az áramlattól és a széltől függően. A legtávolabbi vég, amely általában kissé kelet felé fordul, bizonyos időjárási körülmények között gyakran nyugatra tolódik, például egy erős délkeleti szél hatására. A strand alakjának változása két-három évente csak egyszer fordul elő, és ezt 2010-ben, 2016-ban és 2018-ban is megfigyelték.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park – Horvátország

A Plitvicei-tavak Horvátország egyik legrégebbi és legnagyobb nemzeti parkja, amely 16 tóból és lagúnából készült, ezeket pedig vízesések kötik össze, továbbá szarvasok, medvék, farkasok és más vadon élő állatok is megtalálhatók errefelé. Ezek a tavak több kis folyó és a föld alatti karszt folyó összefolyásának eredményei, melyek mind össze vannak kötve, és követik a víz áramlását. A tavak különböző színjeikről ismertek, az azúrkékből a zöld, szürke vagy kékig. Ezek pedig folyamatosan változnak az ásványi anyagok vagy a szervezetek víz mennyiségétől és a napfény szögétől függően. A jade-zöld vizekkel és a lagúnákat körülvevő ember által készített fa utakkal végtelen kreatív lehetőségek várják a fotósokat.

Bledi-tó – Szlovénia

Kicsi méretei ellenére Szlovénia komoly turisztikai látványossággal rendelkezik, például itt van ez a Bledi-tó és annak mesebeli jellegű központi szigete. A tó 35 km-re található a ljubljanai nemzetközi repülőtértől és 55 km-re a fővárostól, Ljubljantól. A tó festői környezetben fekszik, hegyek és erdők veszik körül. A középkori Bledi kastély (amely már múzeum) a tó feletti északi parton áll, a Zaka-völgy pedig a tó nyugati végén fekszik. Az 1966-os, 1979-es, 1989-es és 2011-es evezős világbajnokságot a Bledi-tónál tartották.

Santorini – Görögország

Santorini egy kör alakú vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengerben, amely még Görögország része, Athéntól délkeletre körülbelül 200 km-re található. Panorámás kilátás nyílik a fehér házakról és a kék domború templomokról, amelyek a természetes formájú Santorini-kalderát veszik körül. A sziget volt az egyik legnagyobb vulkáni kitörés a rögzített történelemben és ez a Dél-Égei- tenger legaktívabb vulkáni központja, bár manapság elsősorban vízzel töltött kaldera található itt.

Dubrovnik – Horvátország

Dubrovnik egy ősi fallal körülvett város az Adriai-tenger mellett, Horvátországban. A falak szárazföldön 4-6 méter vastagok, de a tenger felé nézve sokkal vékonyabbak. A tornyok és toronyrendszerek célja a kiszolgáltatott város védelme volt. Dubrovnik-ot a népszerű Trónok Harca című sorozat helyszíneként is láthattuk. Tehát a középkori épületekből és közterületektől kezdve a tiszta kék vízig minden megtalálható itt. Ez az ország egyik legismertebb és legszebb városa, ahol ráadásul gyönyörű panorámás felvételeket lehet készíteni. Régen Raguzának nevezték.

Ki hova látogatna el szívesen?

Hozzászólások