Könyvek

Lynette Noni – A gyógyító

Ha véget ér egy kedvenc könyvsorozatunk, akkor gyakran nehéz olyan új történeteket találni, amelyek hasonló olvasmányélményt nyújtanak. Sarah J. Maas első high fantasy sorozata, az Üvegtrón befejezésekor én is ilyen helyzetbe kerültem, most viszont felfedeztem egy olyan Young Adult trilógiát, amely a bérgyilkos Celeana Sardothien történetének hangulatát idézi. Lynette Noni A gyógyító című regénye 2023 februárjában jelent meg Szujer Orsolya fordításában, a Maxim Kiadó gondozásában.

A tizenhét éves Kiva Meridan már egy évtizede a hírhedt halálbörtön, a Zalindov rabja, ahol gyógyítóként tevékenykedik. Amikor letartóztatják a Lázadó Királynőt, arra ítélik, hogy kiállja a Végzet Próbáját. Aki teljesíti mind a négy életveszélyes feladatot, azt ártatlannak nyilvánítják, és szabadon engedik, azonban eddig még senki sem élte túl. A súlyosan beteg Lázadó Királynőnek pedig esélye sincs a győzelemre.

Egyik nap Kiva egy kódolt üzenetet kap a családjától: „Ne hagyd meghalni! Jövünk.” Ezért önként jelentkezik, és átveszi a Lázadó Királynő helyét a Végzet Próbáján, hogy mindketten kiszabadulhassanak. A börtön ekkor már a lázadás küszöbén áll, mert egy ismeretlen eredetű betegség tizedeli a rabokat. Ráadásul felbukkan egy rejtélyes fiú is, aki Kiva szívéért küzd.

Kiva egy hihetetlenül erős lány, a Zalindov igazi túlélője.

A történet főszereplője a tizenhét éves Kiva, aki már tíz éve a Zalindovban él. Az apja halála után átvette a szerepét, és gyakorlatig gyermekkora óta a börtön gyógyítójaként dolgozik. A rabok többsége gyűlöli a tehetséges lányt, aki a túlélése érdekében engedelmeskedik a hatalmát féltő Rooke parancsnoknak. Kiva kódolt üzeneteken keresztül tartja a kapcsolatot a családjával, és egy mentőakcióra vár, amit a testvérei a kezdetek óta ígérgetnek neki. A gyógyító éppen emiatt nem akar barátságokat kötni a Zalindovban, az elárvult kisfiút, Tippet mégis elszántan védelmezi az őrök kegyetlenségétől.

A nyitókötet leginkább a Zalindov bemutatására fókuszál.

A gyógyító eseményei a hírhedt Zalindovban játszódnak, így a börtönön kívüli világról csak információmorzsákat kapunk. Megtudjuk, hogy Wenderall világa hét királyságra tagolódik, és megismerhetjük Evalon hercegét és hercegnőjét, akik ellátogatnak a rabok közé, hogy megnézzék a Végzet Próbáját. Evalon uralkodóira és népére egyre nagyobb veszélyt jelentenek a lázadók, akik a koronát követelik a királynőjüknek, Tilda Corentine-nek.

A Zalindovban az élet kegyetlen megpróbáltatások elé állítja a foglyokat, akik többsége néhány hónapon belül meghal. Az őrök előszeretettel kínozzák és büntetik a börtön lakóit, általában különösebb ok nélkül. Kiva és Tipp csak egymásra számíthatnak, együtt kell küzdeniük, hogy megérjék a holnapot.

A Végzet Próbája négy lehetetlen feladat elé állítja Kivát.

A gyógyító megsajnálja a súlyosan beteg Lázadó Királynőt, és magára vállalja a Végzet Próbájának teljesítését. Kiva egy őrült és halálos küldetéssel áll szemben, hiszen eddig senki sem élte túl mind a négy feladatot. A vakmerő lánynak sikeresen ki kell állni a Levegő, a Tűz, a Víz és a Föld Próbatételét ahhoz, hogy elnyerhesse mind a saját, mind Tilda szabadságát. Szerencsére akad néhány segítője a Zalindovban, és találékonyságnak sincs híján.

Az erős főhősnő mellett szeretetre méltó és rejtélyes szereplőkről olvashatunk.

Kiva az ideje nagy részét az Ispotályban tölti, ahol ellátja a betegeket, és megbélyegzi az újonnan érkezett foglyokat a Zalindov jelével. A gyógyító feladatait a tizenegy éves árva kisfiú, Tipp segíti, aki képtelen nyugton maradni, és folyton felbosszantja a felnőtteket. A megszokott rutinjukat felborítja először egy gyanúsan kedves női börtönőr, majd pedig egy rejtélyes és jóképű rab érkezése. Naari szokatlanul jószívű Kivával és Tippel, sőt meg is óvja őket a többi őr kegyetlen játékaitól. Jaren képtelen távol maradni a bátor és tehetséges lánytól, ezért a szabadidejében mindenféle ürüggyel az Ispotályba látogat.

Egy varázslatos borítót és részletgazdag térképeket kaptunk!

A Maxim Kiadó átvette Lynette Noni regényének eredeti borítóját, amelyen a Zalindov rácsait és egy olyan növényt láthatunk, amely fontos szerepet játszik a történet során. Ha kihajtogatjuk a könyv füleit, akkor a borító belsejében megtalálhatjuk a gyógyításhoz kapcsolódó szimbólumokat. A kötetben két részletgazdag térkép is helyett kapott: az első bemutatja Wenderall királyságait, a második pedig a hírhedt halálbörtönt ábrázolja.

A gyógyító lebilincselő bevezetése egy hihetetlenül erős és ravasz főhősnő megpróbáltatásokkal teli történetének.

Lynette Noni Young Adult fantasy regénye valóban hasonló olvasmányélményt nyújt, mint az Üvegtrón sorozat első néhány kötete. A történet folyamatosan újabb kihívások elé állítja Kivát, aki tíz év alatt sem tört meg a börtönben. Szinte mindent elveszített, mégis él benne a remény egy jobb jövő iránt. A gyógyító számos váratlan fordulatot tartogat a ravasz főhősnőnek, a kegyetlen világnak és a Végzet Próbáinak köszönhetően. Kiva, Jaren, Tipp és Naari története izgalmas függővéggel zárul, ezért bízom benne, hogy minél hamarabb megjelenik a folytatás magyarul.

A recenziós példányért köszönet a Maxim Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Szaszkó Gabriella – A cukorkagyűjtés

Hozzászólások