Könyvek

Agatha Christie – Az utolsó szeánsz

Agatha Christie-t a krimi királynőjeként tartja számon az irdalom, azonban a szerző nemcsak a rejtélyes bűnesetekhez és a detektívek megformálásához értett kiválóan. A brit írónő az emberi lélekkel is gyakran foglalkozott a történeteiben, amelyhez hozzátartozik a természetfeletti jelenségek iránti borzongató vonzalom. Az utolsó szeánsz című válogatásban olvashatjuk Agatha Christie összes misztikus témájú novelláját. A könyv legutóbb 2022-ben jelent meg magyarul a Helikon Kiadó gondozásában.

Az utolsó szeánsz húsz olyan novellát tartalmaz, amelyben különféle (látszólag) paranormális eseményeknek lehetünk szemtanúi. A történetek többsége már ismerős lehet Agatha Christie legnagyobb rajongóinak, hiszen egy részük megtalálható például A vád tanúja vagy A szárnyak szava című novellagyűjteményben. Ebben az újabb válogatásban azonban az írónő összes természetfeletti jelenségekkel foglalkozó történetét elolvashatjuk.

Az utolsó szeánsz főszereplői a hétköznapi, kissé babonás emberek.

Bár néhány novella erejéig megjelenik Agatha Christie két leghíresebb karaktere, a belga detektívzseni Hercule Poirot és a kíváncsi vénkisasszony Miss Marple, viszont ezúttal nem ők kapják a főszerepet. A legtöbb történetben hétköznapi emberek csöppenek váratlan és veszélyes szituációkba, amelyeket paranormális jelenségekkel magyaráznak. Ahogy a kötet címe is mutatja, a novellákban szeánszokon is részt vehetünk, és bepillantást nyerhetünk a szellemvilágba. Olvashatunk például egy tragikus sorsú médiumról, gyászoló anyák fájdalmáról, rejtélyes halálesetekről és baljós jövendölésekről. Természetesen most is nagyon vegyes a felhozatal, ahogy azt már az írónő novellásköteteitől megszokhattunk.

A legizgalmasabb és leghátborzongatóbb rejtélyek

Az utolsó szeánsz novellái közül számomra kiemelkednek azok a történetek, amelyekben Hercule Poirot vagy Miss Marple nyomoznak. A két tapasztalt és ravasz detektív érthető módon sokkal gördülékenyebben megoldja a rejtélyeket, mint hétköznapi főhőseink, akik általában inkább a körülmények áldozatai.

A belga magánnyomozóval először Egyiptomban találkozhatunk, ahol különös halálesetek történnek a piramisok körül. Az egyiptomi sír esetét Poirot barátja, Arthur Hastings kapitány elbeszélésében olvashatjuk, aki szokás szerint tévúton jár a nyomozás során. Az álom című novellában azonban még a híres detektívzseni is elbizonytalanodik, amikor egy milliomos a visszatérő rémálma miatt félti az életét. A Geryon Gulyája pedig egy rendhagyó történet, mert Poirot egy tehetséges bűnöző hölggyel dolgozik együtt, hogy leleplezzenek egy veszélyes szektát.

A látszólag ártalmatlan, ugyanakkor hihetetlenül ravasz Miss Marple sajnos csak két novellában szerepel. Az Asztarté szentélye egy misztikus történet, amelyben egy jelmezbe bújt társaság szórakozása gyilkossággal végződik. Az elbeszélést hallgató asztaltársaság értetlenül áll az eset előtt, viszont a kíváncsi idős hölgy könnyedén megoldja a rejtélyt. A kék muskátli egy őrületbe kergetett nő tragikus halálát meséli el, amely talán mégsem volt annyira természetes, mint gondolnánk.

Naiv szereplők és abszurd koncepciók

Az utolsó szeánsz válogatásában helyet kaptak olyan történetek is, amelyek mai szemmel kissé elavultnak vagy abszurdnak tűnhetnek. Talán nehéz elképzelni, hogy például egy fiatal nő egy hét ismertség után összeházasodik egy vadidegennel, azonban pontosan ez történik a Fülemüle-villa című novellában. Emellett olvashatunk az emberi naivság és figyelmetlenség következményeiről, amelyek gyakran halálos veszélybe sodorják a főszereplőket. Néha nem kapunk hétköznapi választ a rejtélyekre sem, így elgondolkodhatunk a természetfeletti lehetőségeken.

Egy elegáns, régies hatású borítót kaptunk.

A Helikon Kiadó egy letisztult, elegáns stílusú borítót választott a könyvhöz, amely egy régi klasszikus benyomását kelti. A sötétzöld háttér előtt egy világosabb színű keretet és kacskaringós mintákat láthatunk. Ráadásul a novellagyűjtemény keménytáblás kiadásban jelent meg, így biztosan lenyűgöző dísze lesz a könyvespolcunknak.

Az utolsó szeánsz egy sokszínű novelláskötet hátborzongató és természetfeletti rejtélyekkel.

Továbbra is úgy gondolom, hogy Agatha Christie regényei izgalmasabbak, mint a novellái, azonban ezeknek a rövid történeteknek is érdemes adni egy esélyt. Az utolsó szeánsz válogatásából kicsit hiányoltam Tommy és Tuppence párosát, de talán ők nem keveredtek természetfeletti kalandokba a pályájuk során. Ha szeretitek az írónő könyveit, és nem zárkóztok el a paranormális jelenségektől, akkor valószínűleg tetszeni fog nektek ez a novellagyűjtemény.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Balhüvelykem bizsereg

Hozzászólások