Könyvek

Agatha Christie – Balhüvelykem bizsereg

Nagyjából másfél éves várakozás után végre megjelent a Tommy és Tuppence sorozat utolsó előtti, negyedik kötete a Helikon Kiadó gondozásában. Agatha Christie Balhüvelykem bizsereg című regénye az 1960-as évek végén játszódik, így főhőseink fiatalsága már elmúlt, de kalandvágyuk és rejtélyek iránti szenvedélyük még mindig töretlen.

A detektívregényt eredeti nyelven 1968-ban adták ki, de magyarul csak 1994-ben vált elérhetővé a Hunga-Print Kiadó jóvoltából. Majd 2015-ben az Európa Kiadónál jelent meg a könyv Horváth Kornélia fordításában. A Balhüvelykem bizsereg pedig 2023 februárjában, a Helikon Kiadónak köszönhetőn egy modern és letisztult külsőt kapott, de megtartották a korábbi magyar fordítást.

Tommy nagynénje, Ada néni nem sokkal a nyomozópáros látogatása után meghal az idősek otthonában. A hagyatékához tartozik egy festmény is, amely egy rejtélyes vidéki házat ábrázol. Tuppence-nek nagyon ismerős ez a ház, de nem tudja, hogy honnan. Talán a vonat ablakából látta egyszer? Amíg a férje elutazik néhány napra az államvédelmi szövetség éves konferenciájára, ő elhatározza, hogy megkeresi a képen szereplő házat.

Az ártatlannak induló nyomozás váratlan fordulatot vesz, és Tuppence a kíváncsisága miatt komoly bajba kerül, mint a régi szép időkben. Időközben Tommy is visszatér, és megpróbálja megtalálni a feleségét, hogy együtt megoldják a rejtélyt. Hamarosan kiderül, hogy az idősek otthonában több különös esemény is történt mostanában, már csak az a kérdés, hogy ki mozgatja a háttérben a szálakat. Minden nyom a festményen megörökített vidéki házhoz vezet.

Tommy és Tuppence megöregedtek, de a kalandvágyuk töretlen.

Már a 2. világháború idején játszódó N vagy M című kötetben is középkorú házaspárként hivatkozott az írónő Tommy-ra és Tuppence-re. Az ifjú kalandorok felett azóta eljárt az idő, de ők nem igazán tekintenek magukra idős emberekként. Már nem foglalkoznak nyomozással, békés idillben élnek az otthonukban, azonban amikor felbukkan a rejtélyes festmény, feléled bennük a kalandvágy és a detektívösztön. Ráadásul ezúttal egy személyes ügyről van szó, hiszen Tommy nagynénje is a gyanús intézményben töltötte utolsó éveit.

Balhüvelykem bizsereg, Gonosz lélek közeleg. (William Shakespeare: Macbeth)

Egy meglepően összetett rejtéllyel állunk szemben.

A Tommy és Tuppence történetek a novellagyűjteményekhez hasonlóan nem feltétlenül tartoznak Agatha Christie legemlékezetesebb alkotásai közé. Míg A titokzatos ellenfél egy izgalmas és fiatalos kalandregény volt, addig a Cinkostársak novellái nem hozták a krimi királynőjétől megszokott színvonalat. Szerencsére a sorozat 3. része, az N vagy M már sokkal kellemesebb olvasmány volt, és nincs ez másként a Balhüvelykem bizsereg esetében sem.

A könyv elején még nem is sejtjük, hogy milyen összetett rejtélyhez fognak vezetni az idősek otthonában történt gyanús események. Tuppence nemcsak a titokzatos festmény ügyében nyomoz, hanem az intézmény egyik korábbi lakóját, Mrs. Lancastert is meg szeretné találni. Az idős hölgy egy borzalmas gyermekgyilkosságot emlegetett, majd pedig a rokonai hirtelen magukkal vitték az otthonból. Azóta viszont képtelenség Mrs. Lancaster nyomára bukkanni, ezért Tuppence egy bűntényre gyanakszik.

Tuppence a rivaldafénybe kerül, Tommy pedig sokáig háttérbe szorul.

A Balhüvelykem bizsereg első felében szinte csak Tuppence-ről olvashatunk, aki egyedül ered a rejtélyes vidéki ház nyomába. Tommy egészen a könyv feléig háttérbe szorul, mert egy konferencián vesz részt. Tuppence szokás szerint bajba keveredik, így a hazatérő Tommy-nak is magára kell öltenie a detektív szerepét. Furcsa volt a könyv olvasásakor, hogy külön utakon jár a főszereplő páros, hiszen eddig mindig szorosan együttműködtek. Ennek ellenére érdekes volt őket külön-külön látni, ahogy Tuppence önállóan belevetette magát a rejtélybe, majd pedig Tommy összeillesztette a kirakós darabjait, és a felesége megmentésére sietett.

A borító tökéletesen passzol a sorozat korábbi darabjaihoz!

A Helikon Kiadó ezúttal is egy modern, letisztult borítót választott, amelynek köszönhetően a Balhüvelykem bizsereg szépen illeszkedik nemcsak a Tommy és Tuppence történetek, hanem az Agatha Christie krimik sorába is. A borítón megelevenedik Mrs. Lancaster gyermekgyilkosságról szóló története, a narancssárga háttér pedig már a sorozat fő ismertőjelévé vált.

Tommy és Tuppence felett eljárt az idő, de még mindig élnek-halnak a kalandokért és a nyomozásért.

A Balhüvelykem bizsereg egy izgalmakkal teli detektívregény, mégis könnyed olvasmány benyomását kelti a maga 325 oldalas hosszával. A vidéki házikó és Mrs. Lancaster rejtélye meglepő fordulatot vesz, de a gyakorlott krimiolvasókon valószínűleg nem fog ki az ügy. Tommy és Tuppence 4. kalandját nagyon ajánlom a nyomozópáros kedvelőinek. De a könyv az előzmények ismerete nélkül is olvasható, mert önálló történetként is megállja a helyét.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Holly Jackson – Jó kislányok, rossz viszonyok

Hozzászólások