Könyvek

Agatha Christie – Adventi krimik

Ha szívesen átélnétek olvasás közben is az adventi időszak és az egyre közelgő karácsony hangulatát, akkor szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy novelláskötetet, amely tökéletes ünnepi olvasmány lehet a krimirajongók számára. Agatha Christie téli rejtélyeket tartalmazó válogatása 2020-ban jelent meg a Helikon Kiadó gondozásában. Az Adventi krimik című novellagyűjteményt Borbás Mária, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Katona Tamás, Prekop Gabriella és Sipos Katalin fordításában olvashatjuk.

A bűnözők karácsony közeledtével sem tétlenkednek, így kedvenc nyomozóink sem tölthetik békében az ünnepeket, bár egyesek egyáltalán nem bánják ezt. Rejtélyes események történnek nemcsak Londonban és a brit vidéken, hanem még Mallorcán is. Tomboló hóviharok, veszélyes ajándékok és mérgezett portói vár ránk ezekben a történetekben. Szerencsére Agatha Christie valamelyik híres detektívje mindig készen áll, hogy megoldja a bűnügyeket. Miss Marple egy gyógyszállóban tölti a karácsonyt, Hercule Poirot vidéken, Parker Pyne pedig Mallorcán pihen. A titokzatos Mr. Quin és Mr. Satterthwaite felbukkannak egy kastélyban, míg Tommy és Tuppence megjelennek egy vidéki fogadóban.

Az Adventi krimik a nyári novellagyűjteményhez hasonlóan 12 történetet tartalmaz, valamint olvashatunk egy előszót is, amely Agatha Christie önéletrajzi regényéből származik. Minden novella az advent és az újév között játszódik. Ez sokszor nyilvánvaló, mert például éppen a karácsonyt ünnepli egy-egy szeretett nyomozónk, máskor viszont szinte nem is észleljük a tél vagy az adventi időszak jeleit olvasás közben.

Ha már olvastátok a Szentivánéji krimik című novelláskötetet, akkor most is hasonló élményre számíthattok. Ezúttal is vegyes a felhozatal, mert szerepelnek a válogatásban bonyolult rejtélyek és felejthető esetek egyaránt. A detektívekre ugyanez érvényes, hiszen Hercule Poirot, Miss Marple, sőt még Tommy és Tuppence is brillíroznak, míg Parker Pyne, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite kevésbé emlékezetes rejtélyeket oldanak meg.

A legizgalmasabb és legemlékezetesebb adventi rejtélyek

Az Adventi krimik novellái közül kiemelném azokat, amik szerintem a legjobban sikerültek. Kezdjük is mindjárt az első történettel, amely a híres belga magándetektív, Hercule Poirot egyik „kudarcát” eleveníti fel! A csokoládés doboz ügye még évtizedekkel később is kísértette a sikeres nyomozót. Ez a rejtélyes haláleset még akkor történt, amikor Poirot a belga rendőrség sorait erősítette. Látszólag minden teljesen normális, csak a különös csokoládés doboz vet fel kérdéseket.

A következő novella, a Karácsonyi tragédia főszereplője a ravasz vénkisasszony, Miss Marple. Poirot-hoz hasonlóan ő is úgy érzi, hogy kudarcot vallott ebben az esetben. A kezdetektől fogva gyanakodott egy férjre, aki a felesége meggyilkolására készült, azonban az események váratlan fordulatot vettek. Miss Marple mindent megtett, hogy megelőzze a bajt, de elkésett. Szerencsére a megfigyelései nem hagyják cserben, így szépen kibogozza a bonyolult bűntény szálait.

Tommy és Tuppence párosáról is olvashatunk A lelkipásztor lánya című történetben. A fiatal nyomozók már ügyesen dolgoznak együtt, és karácsonykor felderítenek egy nem mindennapi esetet. Kísértetek, egy rejtélyes ház, elveszett kincs, mi kell még egy izgalmas bűntényhez?

Végül pedig Miss Marple-lel és Hercule Poirot-val zárnám a sort, hiszen ők jóval több novellában szerepeltek, mint az írónő más nyomozói. A Menedék Miss Marple egyik kalandos történetét meséli el, amelyben egyik unokahúgának segít felderíteni egy rablással egybekötött gyilkosságot. A vadászlak rejtélye pedig azért különleges, mert Poirot influenzával fekszik otthon, de ez sem akadályozhatja meg abban, hogy legjobb barátja, Hastings kapitány segítségével megoldjon egy gyilkossági ügyet.

A borító tökéletes átadja az advent varázslatos hangulatát.

A Helikon Kiadó átvette az eredeti borítót, és keménykötésben jelentette meg a könyvet. Mindkét borítón egy gyönyörű téli képet láthatunk, csak más színekben. Míg a védőborító sötétkék, arany és fehér színeivel kitűnik a könyvespolcról, addig az alatta rejtőző kemény borító visszafogottabb színeket használ.

Ha szeretnétek izgalmas rejtélyekkel hangolódni az ünnepekre, akkor az Adventi krimik remek választás.

Bár Parker Pyne, Mr. Quin és Mr. Satterthwaite nem túl népszerű karakterek, azért érdemes róluk olvasni már csak a sokszínűség kedvéért is. Ezt a novellagyűjteményt elsősorban azoknak ajánlom, akik még nem olvasták Agatha Christie teljes életművét, hiszen ezek a történetek már megtalálhatóak korábbi kiadványokban. Ha pedig szeretnétek egy krimirajongó könyvmolynak kedveskedni, akkor lepjétek meg ezzel a gyönyörű kötettel!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Richard Osman – Az eltévedt golyó

Hozzászólások