Könyvek

Agatha Christie – Szentivánéji krimik

Ha szeretitek a krimiket, de szeretnétek még egy nyárias hangulatú könyvet olvasni, akkor válasszátok Agatha Christie Szentivánéji krimik című novellagyűjteményét! A nyári rejtélyeket felvonultató kötet 2021 júniusában jelent meg a Helikon Kiadó gondozásában. A novellákat Kállai Tibor, Etédi Péter, Gy. Horváth László, Sipos Katalin, Prekop Gabriella, Katona Tamás és Kada Júlia fordításában olvashatjuk.

A bűnözők nyáron sem tétlenkednek, így Agatha Christie nyomozói a vakáció alatt is ördögi kihívásokkal néznek szembe. Rejtélyes események történnek például Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templomnál, sőt a vidéki úriházakban is. Még James Bond is feltűnik, bár ő sajnos nem azonos a híres kémmel. A gyilkosok, a tolvajok és a hazugok azonban nem menekülhetnek olyan nagyszerű detektívek elől, mint Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne vagy éppen Tommy és Tuppence párosa.

A Szentivánéji krimik 12 novellát tartalmaz, illetve olvashatunk egy előszót is, amely részlet az írónő önéletrajzi regényéből. Az egyes történeteket az kapcsolja össze, hogy mind nyáron játszódnak. Ez sokszor nyilvánvaló, mert például nyaral egy-egy szeretett nyomozónk, máskor viszont szinte nem is észleljük a jeleit olvasás közben.

Ha gyakran olvastok a krimi királynőjétől, akkor biztosan megtapasztaltátok már, hogy a regényei általában izgalmasabbak, mint a novellái. A hosszabb történteknél több idő van felépíteni a rejtélyt, a karaktereket, elrejteni az apró jeleket, és persze olvasóként is élvezetesebb a nyomozás. Az írónő más novellásköteteihez hasonlóan itt is vegyes a felhozatal: vannak kiemelkedő és felejthető esetek.

A legizgalmasabb és legemlékezetesebb rejtélyek

A Szentivánéji krimik novellái közül négyet emelnék ki, amelyeket garantáltan nem fogunk elfelejteni, amint átlapozunk a következő történethez. A Jane állást keres egy fiatal nő kilátástalan anyagi helyzetéről szól. Ahogy a cím is mutatja, Jane-nek sürgősen munkára van szüksége. Talál is egy különös hirdetést, és ezzel megkezdődik a kaland. Bajba kerül, de leleményes lány, így mindig feltalálja magát. A történet érdekessége, hogy nem szerepel benne az írónő egyik híres nyomozója sem.

A Mr. Davenheim eltűnése viszont valódi detektívzsenit kíván, így Hercule Poirot próbálja megoldani az ügyet. A belga magánnyomozó fogadást köt barátjával, Japp felügyelővel, hogy anélkül is az eset végére tud járni, hogy elhagyná a lakását. Poirot három további történetben is megjelenik, de kétségtelenül A hihetetlen betörés a legizgalmasabb. Ezt olvashatjuk utoljára, és ez a leghosszabb novella a kötetben. Komoly fejtörést okoz ez az ügy nemcsak nekünk, hanem kedvenc detektívünknek is.

Csavaros történet továbbá a Kaland a gonosz idegennel, amelyet a Cinkostársak című kiadványban olvashattunk korábban. Tommy és Tuppence inkognitóban dolgoznak, és egy bolsevik titkosügynököt akarnak leleplezni. Dinamikus párost alkotnak, és biztosan megnevettetik az olvasót.

Más nyomozók és bűnügyek, avagy a többiek

Az előbb kiemelt történetek mellett olvashatunk még két Miss Marple-novellát, amelyekben megjelenik a spiritualitás. Találkozhatunk Parker Pyne-nal és Mr. Satterthwaite-tel is, akik Agatha Christie kevésbé ismert nyomozói közé tartoznak. A bűnügyek változatosak, mert a gyilkosságok és a rablások mellett kapunk például rejtélyes eltűnéseket és kémeket is.

A borító elegáns, mégis tökéletesen átadja a nyári hangulatot.

A Helikon Kiadó átvette az eredeti borítót, és keménykötésben jelentette meg a könyvet. Mindkét borító kék és arany színei az önfeledt nyári szórakozásra emlékeztetnek, mégis egyfajta eleganciát kölcsönöznek a kötetnek.

A Szentivánéji krimik egy szórakoztató strandolvasmány a rejtélyek és a bűnügyek kedvelőinek.

Agatha Christie novellagyűjteményét elsősorban azoknak ajánlom, akik még nem olvasták a teljes életművét, hiszen ezek a történetek már megtalálhatóak korábbi kiadványokban. Ha szeretnétek kikapcsolódni, ezek a rövid nyomozások ideálisak lehetnek akár a vakációra vagy olyan napokra, amikor kevés időtök van olvasni.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Szénási Krisztina – Kacskaringó

Hozzászólások