Könyvek

Anne Hart – Hercule Poirot titkos magánélete

Múlt héten olvashattátok az értékelésünket Anne Hart életrajzi regényéről, amelyben bemutatja a gyilkossági ügyekben nyomozó vénkisasszony, Miss Marple magánéletét. Néhány évvel később a szerző arra tett kísérletet, hogy Agatha Christie írói életműve alapján portrét alkosson Hercule Poirot-ról. A híres belga detektívzsenit minden krimirajongó ismeri, de vajon mennyit tudtok róla?

Hercule Poirot valószínűleg a világ legkiválóbb detektívje, legalábbis szereti ezt mondani magáról. A kissé piperkőc belga magánnyomozó kétségtelenül a krimiirodalom egyik leghíresebb alakja. A történetek szereplői és olvasók százmilliói csodálják kacifántos észjárását, ikonikus stílusát és különös módszereit. Magánéletéről azonban keveset tudunk meg egy-egy nyomozása során.

Mikor és miért érkezett Angliába? Hogyan teltek a Belgiumban töltött évtizedei? Kik voltak a barátai? Mivel szeretett foglalkozni szabadidejében? Anne Hart portréjából minden kiderül, amit tudni lehet Hercule Poirot-ról. A kanadai szerző hihetetlen aprólékossággal tanulmányozta Agatha Christie összes olyan alkotását, amelyben a legendás detektív tiszteletét teszi.

Az Hercule Poirot titkos magánélete eredeti nyelven 1990-ben jelent meg, a magyar kiadásra pedig igencsak sokat kellett várnunk. A kötet 2020-ban került a könyvesboltok polcaira Róbert Pál fordításában, a Lettero Kiadó gondozásában.

A nyugalmazott belga rendőr Angliába menekül

Hercule Poirot az első világháború alatti német megszállás miatt hagyta el hazáját, Belgiumot. Rendőrként dolgozott, és már nyugdíjazás előtt állt, amikor menekülni kényszerült. Először Franciaországba került súlyos sebesültként, majd 1916-ban érkezett meg a brit királyságba. Az idegen környezetbe kényszerült belga detektív A titokzatos stylesi eset című regényben debütált jó barátjával, Arthur Hastings kapitánnyal együtt.

Megszületik az igazi Hercule Poirot

Bár szívélyesen fogadták a menekülteket Angliában, Poirot új élete nehezen indult. Magánnyomozói karrierje elején főként Hastingsre és Japp felügyelőre támaszkodott, akiket már korábbról ismert. Kezdetben mindenféle ügyet elvállalt, még akkor is, ha a rejtély megoldása nem járt fizetséggel. Nagyjából egy évtized alatt olyan hírnévre tett szert, hogy egymásnak adták a kilincset a többnyire arisztokrata ügyfelek, akik busásan megfizették Poirot szolgáltatásait. A Scotland Yarddal való együttműködése pedig számos ajtót megnyitott a detektív előtt.

Poirot hűséges alkalmazottai és segítőkész barátai

Miután stabil egzisztenciát épített fel, Hercule Poirot több alkalmazottat is foglalkoztatott londoni otthonában. A korábban Parker Pyne-nak dolgozó Miss Lemon látta el a különféle irodai feladatokat: például leveleket írt, lejegyezte a detektívzseni megoldott eseteit, és találkozókat szervezett. Az inas, George pedig forró csokoládét, teát és mindenféle finomságot készített, amikor vendégek érkeztek. Emellett ő végezte a házimunkák jelentős részét, bár egy bejárónő is besegített neki.

Poirot számos barátot szerzett magánnyomozói pályafutása során. Legközelebbi kapcsolatban Hastingsszel állt, akivel gyakran évekig nem találkozott, de mindig nagyon örült a viszontlátásnak. Sok bűntényt oldottak meg közösen, és a kapitány ezek egy részét könyvek formájában is megörökítette. Poirot több brit rendőrrel is szoros barátságot kötött, közülük legtöbbször Japp és Spence felügyelőről hallhatunk.

Meghatározó nők: Rossakoff grófnő és Mrs. Oliver

Bár Hercule Poirot sosem nősült meg, két visszatérő női szereplő is meghatározó szerepet játszott az életében. A híres detektív egyenesen rajongott egy orosz ékszertolvaj, Vera Rossakoff grófnő iránt. Többször is keresztezték egymást az útjaik, és mindig csodálták a másik képességeit. Bár sohasem kerültek közelebbi ismertségbe, Poirot tisztelte és kedvelte a grófnőt. A másik fontos nő nem más, mint a sikeres detektívregényíró Ariadné Oliver. A kissé szórakozott karaktert valószínűleg saját magáról mintázhatta Agatha Christie. Mrs. Oliver a magánnyomozó közeli barátai közé tartozott, és sokszor segítették egymás munkáját.

Egyszerű, de igényes stílusú borítót kapunk.

A Lettero Kiadó új külsővel ruházta fel Anne Hart regényét. A borítón Poirot alakját láthatjuk, a háttérben pedig feltehetően London utcaképe bontakozik ki. Érdekesség, hogy a Miss Marple kötethez hasonlóan ezúttal is hiányoznak bizonyos arcvonásai a nyomozónak.

Hercule Poirot rajongóinak kötelező olvasmány!

Miss Marple portréjához képest ez a könyv meglepően hosszúra sikeredett, de Poirot jóval több történetben szerepelt. A bibliográfia nélkül is közel 400 oldal, ami tényleg rendkívül alapos kutatómunkáról árulkodik. Néha kissé zavaros egy-egy élesebb váltás a tematikus fejezeteken belül, de összeségében jól követhető a regény. Mindent megtudhatunk a legendás zseniről, és sokkal részletesebben megismerhetjük a személyiségét, mint egy eseménydús nyomozása során. Ha Hercule Poirot a kedvenc detektívetek, akkor mindenképpen olvassátok el ezt a kötetet!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – A Nagy Négyes

Hozzászólások