Könyvek

T. H. Fabling – Tiltott győzelem

Az elmúlt két hétben a Líra családtól, az Ad Librum kiadó és a Könyv Guru jóvoltából, több könyvről is olvashattatok itt a honlapon. Barczikay Lilla, Lovász-Horváth Nikolett és Végh-Fodor Mónika után most T. H. Fabling regényét mutatjuk be nektek, ami bár csak 136 oldalas, mégis át tudja adni az embereknek azt az igazi sci-fi hangulatot. 

A könyv elején egyből egy balesetbe csöppenünk bele. Ám azt, hogy pontosan mi is történt, egy újabb oldalon olvashatjuk, hírként leközölve. Mindezek után teljes képváltás és már a francia tengerparton találjuk magunkat egy jachton Évával és Luc-al, amint éppen kellemesen nyaralnak. Viszont nem sokáig élvezhetik a kikapcsolódást, hamarosan feladatot kapnak, hogy nézzenek utána egy bizonyos ügynek, hiszen ők ketten nem hétköznapi emberek. Két főszereplőnk ugyanis egy nyomozópáros, akiknek egy igen komoly problémával kell megküzdeniük történetünk során.

Az eseményeket Éva szemszögéből követhetjük nyomon, aki igazán nagy változásokon megy keresztül mind a magánéletében, mind pedig a munkájával kapcsolatban. És hogy ezek miket is takarnak? Mindent, amire csak egy sci-fi regény során számíthatunk.

A küldetés közben Éva rájön, hogy most nem egy hétköznapi esetről van szó. Felmerül a gyanú, hogy ezúttal belső emberek árulhatták el a szervezetet, így Éva és Luc csak pár emberben bízhat meg. De ugyan kiben? Ki állhat ellenük és ami mégfontosabb, ki mellettük? 

Nagyon izgalmas volt olvasni ezt a kisregényt. Fabling olyan természetességgel és közvetlenséggel, néhol egyszerűséggel meséli el az izgalmasabbnál izgalmasabb jeleneteket, hogy észrevétlenül fogynak a lapok. Ahogy halad előre a cselekmény, úgy ismerjük meg egyre jobban Évát és az ő történetét, hogy hogyan is került bele ebbe a bizonyos szervezetbe, és ki is ő valójában. Valamint, hogy mi az összefüggés a kezdeti balesetben, ami Magyaroszágon történt, miért hívják őt úgy ahogy – mert eredetileg nem Éva a neve – és aközött, hogy hogyan is kerültünk egy karibi szigetországba, majd a görög szigetekre, az Egyesült Államokba, egy űrkolóniára, vagy éppen a jövőbe, esetleg vissza a múltba. Ezekre mind-mind fény derül, ahogy bizonyos eseményeknél visszatekintést kapunk.

A borító egyszerűsége teljesen nyílvánvaló. Ahogy a fülszövegből kiderül, a Francia partvidéken kezdődik a történet, és ott is ér véget, így végülis érthető, miért ezt a fontos és gyönyörű helyszínt választotta a Könyv Guru és T. H. Fabling, mint kiindulás a regény elképzeléséhez.

Összességében egy gyorsan olvasható, igen érdekes science fiction volt ez a regény. Bár egy-két eseményt kilehetett volna fejteni benne bővebben, hogy az ember jobban bele tudja élni magát a regénybe, de rendben volt ez így, hiszen tulajdonképpen az egész regény tömören volt megírva. Voltak benne szépen kifejtett részek, de gyakoriak a lényegretörő, egyszerű kijelentések, időnként csupán egy-egy mondatból értesülhetünk az eseményekről.

És hogy kinek ajánlom? Aki valami olyasmit keres a táskájába, ami kis helyen is elfér vagy csupán egy rövid olvasmányra vágyik. Nincs ebben semmi túlbonyolítva, egy izgalmas kis sztori, amit a strandon feküdve élvezettel olvashatunk idén nyáron!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/vegh-fodor-monika-mesetrening/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?