Könyvek

Anne Hart – Miss Marple titkos magánélete

Agatha Christie két zseniális, mégis nagyon különböző detektívet alkotott, akiknek szinte minden olvasó ismeri a nevét. Hercule Poirot szakképzett, precíz és tekintélyes magánnyomozó. Miss Marple egy aranyos vidéki vénkisasszony, akit hajlamosak a rendőrök alábecsülni. Anne Hart életrajzi könyveiben kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a híres detektívek magánéletét. Kezdjük ezúttal Miss Marple-lal, mert róla valószínűleg ti is kevesebbet tudtok.

Miss Marple egy bájos és törékeny idős hölgy, aki látszólag nem figyel a külvilágra, csak csendesen kötöget. Aztán éles ésszel és nyers logikával kérlelhetetlenül leleplezi a bűnözőket. Rejtélyes módon mindig pont jókor van jó helyen, vagy is ott, ahol éppen gyilkosság történik. Vajon mit lehet tudni a kíváncsi és ravasz vénkisasszony életéről?

Milyen volt Miss Marple gyerekkora? Voltak-e szerelmei? Hogyan vált „mindenki kedvenc nagynénikéje” a világ legszenzációsabb nyomozónőjévé? Anne Hart portréjából szinte minden kiderül, amit érdemes tudni Miss Marple-ról. A kanadai szerző gondosan tanulmányozta Agatha Christie életművét, és nem kerülte el a figyelmét egyetlen apró utalás és megjegyzés sem, amely St. Mary Mead Jane nénijéről szól.

A Miss Marple titkos magánélete eredeti nyelven 1985-ben jelent meg, a magyar kiadás pedig igencsak sokat váratott magára, ugyanis 2021-ben készült el Sipos Katalin fordításában, a Lettero Kiadó gondozásában. Anne Hart másik életrajzi kötete, a Hercule Poirot titkos magánélete 2020-ban vált elérhetővé a magyar olvasóközönség számára.

A bájos St. Mary Mead és Miss Marple fiatalkora

Anne Hart tematikus fejezeteken keresztül tárja elénk a kíváncsi és éles eszű vénkisasszony életét. Először megismerjük a Miss Marple otthonául szolgáló takaros kis falut, St. Mary Meadet, ahol az évtizedek során számtalan gyilkosság és rablás történt. Kapunk egy térképet is a faluról, amelynek az eredeti változata a Gyilkosság a paplakban című regényben szerepelt. Találkozhatunk a lakosokkal, bepillantást nyerhetünk a település működésébe, és végül úgy érezzük, mintha mi magunk is St. Mary Meadben lennénk.

Miss Marple gyermekkoráról és fiatal felnőtt életéről kevés információ áll rendelkezésre. Leginkább egy-egy elejtett megjegyzés vagy homályos utalás alapján következtet az írónő arra, hogyan is teltek az ifjú Jane első évtizedei. Röviden szó esik neveltetéséről, külföldi tanulmányairól, ápolónői hivatásáról és persze a szerelmeiről is. A legtöbbet az amerikai testvérpárról, Ruth és Carrie Louise Martinról olvashatunk, akikkel életre szóló barátságot kötött.

Megszületik az igazi Miss Marple

Agatha Christie vidéki vénkisasszonyként alkotta meg Miss Marple-t, aki az írónő életrajzi regénye szerint 65-70 éves volt az első nyomozása idején. A Gyilkosság a paplakban című történetben mutatkozott be, amely 1930-ban jelent meg. Utolsó esete pedig a Nemezis volt, amely 1971-ben került kiadásra. Miss Marple alakja sokat változott ebben a 40 évben: míg kezdetben viktoriánus kori dámaként szerepelt, addig később kevésbé idős, tweedkosztümös hölgyként láthattuk.

Miss Marple mindig is jó memóriával rendelkezett, és könnyen átlátta a tényeket. Alapvetően ez a két képessége nagy hasznára vált a bűnügyek felderítésekor. Legtöbbször a háttérbe húzódott, kötögetett, és hallgatta mások mondanivalóját. A rendőrök, sőt általában az emberek, alábecsülték ravaszságát és tudását, amit a falusi élet során gyűjtött össze. Ki gondolná, hogy a csendes Jane néni elkapja a gyilkost?

Miss Marple kiterjedt kapcsolati hálója

A történetek többségében megjelenik Miss Marple egyik rokona vagy régi ismerőse. Valójában időskorára nem volt sok élő rokona, de szinte mindenki – helybéli fiatalok és rendőrök – a nagynénijének tekintette. Visszatérő szereplő a regényíró Raymond West, aki feltehetően Miss Marple nővérének a fia. Egész életében segíti Jane nénikéjét, és támogatja a gyilkossági ügyek iránti szenvedélyét is. Bár egy vidéki vénkisasszonyról van szó, meglepően sok embert ismer, és gyakran utazik nemcsak Londonba, hanem akár tengerparti nyaralásra is.

Letisztult, modern stílusú borítót kaptunk.

A Lettero Kiadó egy új design mellett döntött, így kicsit modernebb külsőt kapott a könyv. A borítón Miss Marple illusztrációját láthatjuk, amely leginkább a filmekben megjelenő alakjára hasonlít. A kötet stílusában illeszkedik az Hercule Poirot életrajzhoz, így biztosan jól mutatnak majd egymás mellett a polcon.

Miss Marple rajongóinak kötelező olvasmány!

Anne Hart könyve valószínűleg nem sok újdonságot tud mutatni egy figyelmes és tájékozott Agatha Christie-rajongónak, hiszen csak az írónő regényeire és novelláira tudott támaszkodni. Összegyűjtött minden rendelkezésre álló információt Miss Marple életéről, és egy alaposan kidolgozott portrét készített a detektívről. Ha szeretnétek átfogó képet kapni Jane Marple-ról, akkor tökéletes választás számotokra ez a könyv. Minden megtudhattok belőle, így olyan, mintha a kíváncsi idős hölgy szerepébe bújnátok néhány órára.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Parker Pyne esetei

Hozzászólások