Könyvek

Agatha Christie – Nem zörög a haraszt

Idén februárban újra megjelent Agatha Christie egyik legkedvesebb detektívregénye a Helikon Kiadó gondozásában. A Nem zörög a haraszt legújabb magyar kiadását Prekop Gabriella fordításában olvashatjuk. A történet egy tökéletesen megrajzolt brit kisvárosban játszódik, a bonyolult rejtély pedig kellően izgalmas megfejtéssel zárul. Persze felbukkan a kiváló emberismeretéről híres Miss Marple is, hogy segítsen megoldani a névtelen levek ügyét.

Jerry ​Burton repülőszerencsétlenség után lábadozik. Felépüléséhez nyugalomra van szüksége, ezért az orvosok vidékre küldik. Húgával, Joannával kibérelnek egy házat Lymstockban. A kisváros legfontosabb lakói rögtön ellátogatnak hozzájuk, és befogadják őket a társaságba. A testvérpár hamarosan egy undorító névtelen levelet kap. Dr. Griffith szerint már mindenki kapott ilyet, de baj csak akkor lesz belőle, ha egyszer véletlenül telibe talál a levélíró. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél…

És a haraszt addig zörög, amíg valaki öngyilkos nem lesz. Búcsúlevelet is hagy, Jerry pedig egyre fokozódó izgalmak között találja magát. A kisváros felbolydul, mindenhol a tragédiáról beszélnek. A levelek meg csak sorra érkeznek. A helyi rendőrség nyomozásába bekapcsolódik a Scotland Yard névtelen levelekkel foglalkozó szakértője, és a helyi lelkész felesége, Mrs. Dane Calthrop is töri a fejét. Szerencsére felbukkan a környéken Miss Marple, aki szokás szerint mindent kiderít.

Jerry vidéki pihenése túlzottan izgalmasan alakul.

Az ideiglenesen rokkanttá vált Jerrynek azt tanácsolják az orvosok, hogy béreljen ki egy vidéki házat, merüljön el a helyi politikában, a falusi pletykákban és botrányokban. Legyen kíváncsi a szomszédok dolgai iránt, és üsse bele minden butaságba az orrát. Jerry szót fogad, és túlzottan izgalmasra sikerül a lábadozása. Megpróbálja felfedni a névtelen levélíró kilétét, felkelti az érdeklődését a helyi furcsa lány, illetve önmagáról is sokat tanul. Kezdetben önző betegként viselkedik, de hamarosan elkezd aggódni Lymstock lakóiért.

„Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.”

A névtelen levelekkel sokáig nem foglalkozik senki, inkább eltitkolják az emberek, ha kaptak egyet. Szégyenteljes és undorító rágalmak állnak ezekben a levelekben, amikről jobb nem beszélni. Amikor azonban öngyilkossághoz vezet az egyik levél, rögtön megnő az érdeklődés a rejtély iránt. A lymstockiak azt mondják, hogy „nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél”, vagyis úgy gondolják, hogy van valóságalapjuk ezeknek a mocskos vádaknak. Szárnyra kapnak a pletykák a kisvárosban: Vajon ki írja a leveleket? Talán a törtető Aimée Griffith? Vagy a különc Mr. Pye? Esetleg a helyi boszorkány, Mrs. Cleat? Tényleg ilyen romlott emberek élnek ezen a szép vidéken?

Jerry ügyes és intelligens detektív, de nem bízik a megérzéseiben.

Bár a Nem zörög a haraszt egy Miss Marple-történet, valójában a nyomozói munka jelentős részét Jerry végzi. A fiatalember kissé impulzív, gyakran elhamarkodottan cselekszik, de ezt megbocsáthatjuk neki, hiszen ez az első gyilkossági ügye. Bizonytalansága és lelkesedése az Ifjú Kalandorok, Tommy és Tuppence korai nyomozásaira emlékeztet.

Jerry sorra megismeri a lehetséges gyanúsítottakat. A legérdekesebb közülük Megan Hunter, az ügyvéd Mr. Symmington mostohalánya. Furcsa, buta, sőt egyenesen gonosz gyereknek tartják, de valójában senki sem törődik vele. Jerry érdeklődését is felkelti Megan, aki teljesen kilóg a kisváros lakói közül. Az ifjú nyomozó fontos kérdéseket tesz fel, de nem bízik a megérzéseiben. Kinek volt hozzáférése a kisvárosi nőegylet írógépéhez? Honnan származnak a levelekhez használt kivágott betűk? Miért követne el öngyilkosságot valaki, ha nem igazak a vádak? Végül Miss Marple-re van szükség ahhoz, hogy összeálljanak a kirakós darabjai.

A borító letisztult, mégis aprólékosan kidolgozott.

A Helikon Kiadó egy modern és egyszerű designt választott a könyvhöz, amely illeszkedik az Agatha Christie krimik sorozat többi darabjához. A borítón a rejtélyes levélírót láthatjuk, aki éppen a legújabb gonosz szövegén dolgozik. Szerepel egy apró emberalak is az írógép mellett, ő talán önjelölt nyomozónk, Jerry Burton lehet.

A Nem zörög a haraszt egy izgalmas kisvárosi bűnténysorozatot mutat be, csak Miss Marple-t hiányoljuk.

Ez az Agatha Christie-regény szinte hibátlan lenne, ha vagy teljesen kimaradt volna belőle Miss Marple karaktere, vagy sokkal nagyobb szerepet játszott volna a kíváncsi vénkisasszony a nyomozás során. Egyrészt a főszereplő, Jerry bőven megoldhatta volna az ügyet a testvére, Joanna, a jó megfigyelői képességgel rendelkező Megan és a rendőrség segítségével. Másrészt viszont egy Miss Marple-történetet vártam, amikor elkezdtem olvasni ezt a könyvet, így kicsit csalódott voltam, hogy teljesen mást kaptam. Összességében viszont tetszett a Nem zörög a haraszt, mert egy izgalmas kisvárosi bűnténysorozatot mutat be, amely meglepő, de kézenfekvő megoldással zárul.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Halloween és halál

Hozzászólások