Kultúra

Az Annabelle baba igaz története

Az Annabelle legújabb része már megtekinthető a mozikban, ezért arra gondoltunk, hogy elhozzuk nektek a félelmetes baba, rémisztő és igaznak vélt történetét, amely a vintage babák létezésére összpontosítanak.

Az egész 1970-ben kezdődött, amikor is egy anya megvásárolta az antik babát egy hobbi boltból a lányának, Donnának. Donna, egy ápolónő, egy kis lakásban élt szobatársával, Angie-vel. Miután megkapta az ajándékot, Donna az ágyára tette.

A film eleje ezt be is mutatja (némi változtatással: más nevek, kukába dobják a babát stb.). Azonban amint elkezdődik a film története, teljesen más lesz a sztori. A férj adja a babát a terhes feleségének, ami ugye nem igaz. John és Mia Form pedig fiktív karakterek, ahogy a szomszédjuk is.

Pár nap múlva a lányok észrevették, hogy van valami furcsa abban a babában. Úgy tűnt, hogy a lakásban ide-oda mászkál. A mozdulatok kezdetben kicsik voltak, például pozícióváltás; az idő elteltével azonban sokkal észrevehetőbb lett. A lányok hazaértek és a babát egy teljesen más szobában találták; a helyzete is megváltozott, egyszer keresztbe tett lábakkal ült, aztán álló helyzetben volt. Olyan is volt, hogy mielőtt Donna elindult dolgozni, a babát bezárta a szobájába, de mire hazaért, az a kanapén hevert.

A rongyos Anne baba nem csak mozgott, hanem üzeneteket is hagyott a lányoknak. Körülbelül egy hónappal azután, hogy megkapták őt, pergamenpapírra írt cetliket találtak a ház körül, amin a “help us/segíts nekünk” felirat szerepelt. A kézírás úgy nézett ki, mintha egy kisgyermek írta volna. A lányok nem tudták, hogy ezek az üzenetek honnan kerülnek elő, különösen azért, mert Donna sosem használt semmilyen pergamenpapírt.

Egy éjszaka, amikor Donna hazaért, ismét az ágyán találta Annabelle-t, de ezúttal más volt, a félelem eluralkodott a lányon és ahogy közelebb lépett a babához, látta, hogy az vérzik. Ez volt az utolsó csepp Donna és Angie számára, akik végül úgy döntöttek, hogy segítséget kérnek egy médiumtól.

Séancet tartottak, majd a médium elmondta a lányoknak Annabelle Higgins történetét. Azt mesélte, hogy egy 7 éves lány volt, aki a házban halt meg. Annabelle szelleme azonban jól érezte magát Donnával és Angievel, ezértt engedélyt kért, hogy a babába költözhessen és így együtt élhessenek. A lányok pedig belementek, ami súlyos hiba volt.

Lou, Donna barátja és Angie vőlegénye, több alkalommal is figyelmeztette a lányokat, hogy a baba gonosz. Gyűlölte őt. Később megjelentek olyan üzenetek is Donnánál, hogy “Save Lou”, azaz mentsd meg Lout. Egyik éjszaka a fiú szörnyű rémálomból ébredt fel és bepánikolt. Voltak Annabelle-lel kapcsolatos rossz álmai, de ezúttal ez valami más volt. Nem tudott mozogni. Lenézett a lábára, és látta a rongybabát, lassan feltámaszkodott a mellkasán, és simogatta őt. A férfi ezután elkezdett fulladozni. Miután felébredt nem volt semmi baja, de érezte, hogy valami baj van, és hogy amit az éjszaka tapasztalt, az valódi volt.

Másnap ő és Angie hangokat hallottak Donna szobájából. Aggódtak, hogy valaki betört a lakásba, mert a lány nem volt otthon. Lou elindult a hálószobába. A zajok megszűntek. Lou kinyitotta az ajtót, és felkapcsolta a lámpákat. Minden rendben volt, kivéve Annabellet, aki a sarokban a padlón hevert. A férfi úgy érezte, mintha valaki vagy valami lenne mögötte. Megfordult, de senki sem volt ott. Aztán elkezdett égni a mellkasa, majd egyre nagyobb fájdalmat érzett. Véres lett az inge, később pedig hét különböző karmolás jelent meg rajta; négy vízszintesen és három függőlegesen.

Lout látván, Donna rájött, hogy Annabelle nem az az édes kislány, akinek gondolták. A lányok ezután úgy döntöttek, hogy segítséget kérnek egy paptól, akit Hegan atyának hívtak, aki kiderítette, hogy szellemmel van dolguk, így nem ő az emberük. Ezután léptek kapcsolatba a híres Ed és Lorraine Warren házaspárral.

A The Conjuring, azaz a Démonok között című film ennek a házaspárnak az életét és munkásságát mutatja be.

A Warren család paranormális jelenségeket kutatott. Ed (2006-ban, 79 évesen életét vesztette) volt a katolikus egyház által elismert egyetlen démonológusa, míg Lorraine (2019 áprilisában szintén elhunyt, 92 éves volt) látó képességekkel volt megáldva. Ők ketten több, mint 10.000 esetet vizsgáltak meg életük során, beleértve a hírhedt Annabelle babát is.


Ed (Patrick Wilson) és Lorraine Warren (Vera Farmiga) a filmben.

Ed és Lorraine beszélt Donnával, Angievel és Louval, és arra a következtetésre jutottak, hogy a babát nem szállta meg senki, csak egy gonosz démon próbálta azzal manipulálni a lányokat. Annabelle az egyiküket akarta megszállni, valószínűleg Donnát. A démon megérezte a lányok együttérző természetét, és felhasználta ellenük, hogy ezáltal hozzáférjen az életükhöz és kiszolgáltatottá tegye őket. A Warren házaspár úgy vélte, hogy ha további két-három hétig várnak a segítségkéréssel, akkor a démon az egyikükbe vagy mindenkibe beleköltözött volna, de halottak is lehetnének.

Ed és Lorraine magukkal szerették volna vinni a babát, azonban úton hazafelé szembesültek annak gyűlöletével. Minden kanyarban az autó megállt, vagy elakadt. A szervokormány és a fékek sem működtek. Ed, miután megelégelte, megállította az autót, előkapta a szentelt vizet és azzal keresztet tett Annabelle-re. Ezután épségben hazaértek.

Otthon Ed elhelyezte a babát az íróasztala melletti székbe. A következő néhány hétben Annabelle a házban ugyan azt tette, amit Donnáéknál. Az elején többször lebegett is. Amikor a Warren házaspár távol volt, különböző papok jöttek megáldani a babát. Egy Jason Bradford nevezetű atya, aki egy katolikus exorcista volt szintén meglátogatta Annabelle-t. A rongybaba többször éreztette a papokkal, hogy nem szívesen látott személyek, Jason pedig ezt megelégelte, majd kigúnyolta őt:

Csak egy rongybaba vagy Annabelle, nem árthatsz senkinek – mondta, miközben a székre dobta.

Ed amikor meglátta ezt, nem nézte jó szemmel, tudta, hogy felhergeli a démont és hazazavarta a papot. Lorraine érezte, hogy ebből baj lesz és figyelmeztette Jason atyát, hogy óvatosan vezessen. Később, amikor a pap felhívta őt, elmondta neki, hogy hazafelé menet elromlottak a fékek, amikor egy forgalmas kereszteződésbe ért, ez pedig majdnem véget vetett az életének. Vannak még hasonló esetek, ahol a démont kigúnyolták, az pedig ezt a kedvességet halállal viszonozta.


Az igazi Ed és Lorraine Warren.

A Warren házaspár ezért egy különleges dobozba zárta Annabellet, egy Okkult múzeumban, ahol még ma is megtalálható és nem mozdul. Azonban ez nem azt jelenti, hogy eltűnt. Még igenis jelen van. Ugyanis a legutóbbi eset, hogy egy fiatal pár meglátogatta a múzeumot, ahol Ed elmesélte a baba történetét a pár viccesnek találta Annabelle-t, sőt a férfi elkezdett dörömbölni az üvegkalitkáján, majd kinyitotta és megütötte a babát. Ed ezután kizavarta a párt, hazafelé menet pedig a férfi és a barátnője rácsavarodott egy fára a motorjukkal. A fiatal ember életét vesztette, a barátnője viszont életben maradt, de egy évig kórházban volt. Ő mesélte el, hogy útközben nagyon jól szórakoztak a babán és talán ez is okozhatta a balesetet.

Az igazi Lorraine és a filmbéli Ed, azaz Patrick Wilson az Annabelle babával.

Az Annabelle baba még mindig a The Occult Museumban található Monroeban, Connecticutban. Viszont csak a Warrenology privát eseményen keresztül tekinthető meg, amiről több információt a Warren házaspár weboldalán találhattok.

A sötétség irtózatos erői mindig is működtek és működnek ma is. A mese igaz. Van sátán és van isten. Mi emberek a sorsunkról döntünk, amikor választunk a kettő közül.

Ed Warren

Meghozta a kellő hangulatot ahhoz, hogy megnézzétek az Annabelle 3. részét?

Hozzászólások