Könyvek

Agatha Christie – A Nagy Négyes

Néhány hete Agatha Christie egy kevésbé ismert novelláskötetéről olvashattátok a véleményünket. Ezúttal visszatérünk a belga detektívzseni, Hercule Poirot eseteihez, amelyek közül az egyik legcsavarosabb nyomozást szeretnénk bemutatni nektek. A Nagy Négyes című regény megmutatja, miért érdemelte ki az írónő a krimi királynője címet.

Agatha Christie műve 1927-ben került kiadásra angolul, és három évvel később már az első magyar fordítás is megjelent A Négyek Társasága cím alatt a Pesti Hírlap Könyvek sorozatban. Ezt követően több mint 60 évet kellett várni az újabb magyar nyelvű példányokra, amelyek először a Hunga-Printnél, majd az Európánál készültek el. A legújabb változat 2021-ben vált elérhetővé Neményi Róza fordításában a Helikon Kiadó jóvoltából.

A híres magándetektív, Hercule Poirot nagy utazásra készül, ugyanis a világ leggazdagabb embere felkéri egy dél-amerikai rejtély megoldására. Váratlanul azonban megjelenik régi barátja, Hastings kapitány, aki éppen Argentínából érkezett. Alig telik el pár perc, amikor egy újabb hívatlan és ismeretlen vendég esik be a lakásba. A férfi rossz állapotban van, félrebeszél, és gyorsan teleír egy papírt négyesekkel. Hirtelen kitisztul az elméje, a Nagy Négyesről kezd beszélni, majd ismét elveszíti az eszméletét. Állítása szerint a titokzatos szervezet tagjai közé tartozik egy kínai, egy amerikai, egy francia nő és a Pusztító.

Poirot rögtön megérti, hogy egy hihetetlenül veszélyes nemzetközi bűnszövetkezettel állnak szemben. A jelek arra utalnak, hogy ő maga is a világuralmat hajszoló Nagy Négyes útjában áll. Vajon mit akarnak a híres zsenitől? Poirot hűséges társával, Hastings kapitánnyal beleveti magát a nyomozásba, és megpróbálja felvenni a harcot minden idők legtehetségesebb bűnözőivel.

A történetet Hastings kapitány elbeszélésében olvashatjuk.

Az írónőtől megszokott E/3. személy helyett most Poirot barátja a narrátorunk, aki az olvasóval együtt folyton ködben tapogatózik. Intelligens, de türelmetlen detektív a kapitány, így általában nem veszi észre azokat a nyomokat, amelyek a belga zseni számára egyértelműek. Poirot gyakran szándékosan félrevezeti Hastingset, hogy hitelesebbek legyenek a reakciói egy veszélyes helyzetben, illetve igyekszik megvédeni őt a bűnszervezet játszmáitól.

A Nagy Négyes méltó ellenfele a belga zseninek.

Minden fejezetben egyre több információ tárul elénk, mégis mintha egyre kevesebbet tudnánk Poirot ellenfeleiről. Mindvégig csak a váratlan vendég szavára tudunk támaszkodni, mert a Nagy Négyes az utolsó leheletéig küzd. A bűnbanda tagjai a megtévesztés mesterei, így még egy olyan nagy koponyát is sikerül többször becsapniuk, mint maga Hercule Poirot. Persze a páros nem adja fel egy-egy kudarc után, hiszen emberek biztonsága és főszereplőnk hírneve forog kockán.

A hosszas nyomozás komoly fejtörést okoz olvasáskor.

Aki már olvasott Poirot-regényt, az tudhatja, hogy legtöbbször nehéz megoldani a bűntényeket. Míg más Agatha Christie műveknél figyelmes olvasóként könnyen megfejthetjük a rejtélyeket, addig A Nagy Négyes története nagy eséllyel ki fog fogni rajtunk. Poirot és Hastings több gyilkosság ügyében is nyomoznak egyszerre, hiszen a bűnszervezet nem tétlenkedik. Mikor azt hinnénk, végre biztosan tudunk valamit, mindig jön egy újabb csavar, amely azonnal lerombolja addigi elképzelésünket.

A könyv legnagyobb erőssége Poirot és Hastings barátsága.

Ritka az, amikor egy detektívtörténetben a szereplők közötti viszony a legerősebb elem. Ebben a regényben viszont az írónő nagyon szépen bemutatja a két régi barát kapcsolatát. Sokat viccelődnek egymással, bármit megtennének a másik biztonsága érdekében, és minden hibájuk ellenére tökéletesen működik a párosuk. Poirot folyton lépéselőnyben van Hastingsszel szemben, de azért az utolsó fejezetekben kiderül, hogy a kapitányt sem kell félteni. Bátor és hűséges barát, aki elhivatottan küzd az igazságért.

Egyszerű, mégis figyelemfelkeltő borítót kapunk.

A Helikon Kiadó ismét kicsit modernizálta ezt a közel százéves történetet. A kék hátterű borítón egy sakktáblát láthatunk négy bábuval, amelyek természetesen a bűnszervezet tagjait jelképezik. A hatalmas táblán eltörpül Poirot alakja, ez is mutatja, hogy igencsak meg kell dolgoztatnia híre szürkeállományát, ha le akar számolni a Nagy Négyessel. Hastings sajnos nem jelenik meg a sakkmezőn, pedig nagyon fontos szerepet játszik a nyomozás során.

A Nagy Négyes esete megmutatja, hogy még a legendás Hercule Poirot sem tévedhetetlen.

Ez a könyv szerintem éppen azért emelkedik ki Agatha Christie alkotásai közül, mert rávilágít arra, hogy még egy detektívzseni is tévedhet, ráadásul többször is. Amikor azt hinnénk, lehetetlen megoldani az ügyet, erre még Poirot sem képes, akkor jön az igazi fordulat a történetben. Ha viszont csak most ismerkedtek az írónő munkásságával, inkább egy könnyedebb krimit ajánlanék tőle első olvasmányként.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Parker Pyne esetei

Hozzászólások