Könyvek

Richard Osman – Az eltévedt golyó

Még szeptemberben olvashattátok a véleményünket Richard Osman A férfi, aki kétszer halt meg címet viselő, második detektívregényéről. November végén megérkezett a nagy sikerű A csütörtöki nyomozóklub könyvsorozat harmadik kötete is, amelyre csak két hónapot kellett várnunk az angol nyelvű megjelenés után. Az eltévedt golyó című történetet Orosz Anna fordításában olvashatjátok, és megtaláljátok az Agave Könyvek kínálatában.

Miután a csütörtöki nyomozóklub megoldotta a második igencsak bonyolult és véres rejtélyét, az életnek vissza kellene térnie a megszokott kerékvágásba. Azonban a négy barát hiába lakik egy nyugdíjasok számára kialakított luxusfaluban, mágnesként vonzza a bajt. Ezúttal egy tíz évvel korábbi megoldatlan bűnténnyel állnak szemben, amelynek nyomai egy helyi híradós sztárhoz vezetnek. Ráadásul egy olyan gyilkosságot próbálnak felderíteni, ahol még a magyarázatok mellett a holttest is hiányzik.

Váratlanul felbukkan egy új ellenség is, aki kegyetlen választás elé kényszeríti a korábbi kém Elizabethet. Végre kell hajtania egy gyilkosságot, különben meghal. Miközben a régi gyilkossági ügy újabb csavarokat tartogat, Elizabeth a lelkiismeretével (és egy pisztollyal) küzd, Joyce, Ron és Ibrahim pedig régi és új barátok társaságában nyomoznak. Vajon a csütörtöki nyomozóklub képes lesz megoldani a rejtélyt és megmenteni Elizabethet, mielőtt a gyilkos újra lecsap?

Mi történik a következő csütörtökön?

Joyce, Elizabeth, Ibrahim és Ron épphogy megoldottak egy bonyolult bűnügyet, máris belevetik magukat a következő rendőrségi aktába. Ezúttal a csütörtöki nyomozóklub legújabb tagja, Joyce választja ki a megoldásra váró esetet. Bethany Waites a Délkelet Hírei című helyi műsorban dolgozott a híres híradóssal, Mike Waghornnal. A fiatal újságírónő egy hatalmas áfacsalás ügyében nyomozott, amikor egyik éjjel a kocsija a mélybe zuhant a Shakespeare-szikláról. A holttestet azonban nem találta meg a rendőrség, és a Bethany telefonján lévő fenyegető üzenetekkel sem jutottak előrébb. Joyce elhatározza, hogy a barátaival együtt végére jár a rejtélyes gyilkosságnak, és persze közben régi kedvencével, Mike Waghornnal is megismerkedik.

Chris, Donna és Bogdan sem maradhatnak ki a nyomozásból.

A csütörtöki nyomozóklub továbbra is együttműködik a helyi rendőrséggel, azonban Chrisnek és Donnának egy másik bűnténnyel kellene foglalkozniuk, amikor a négy nyugdíjas előáll a legújabb tervével. A rendőrök szokás szerint a sötétben tapogatóznak, mert a klubtagok nem igazán avatják be őket az ügy részleteibe. Az események fontos résztvevője Bogdan, aki leginkább sofőrként áll Elizabeth rendelkezésére, illetve a demencia egyre erősödő jeleit mutató Stephenre vigyáz. Nyomon követhetjük Donna és Bogdan kapcsolatának alakulását, és azt is láthatjuk, hogy Chris mennyivel kiegyensúlyozottabb Patrice-nek és az új barátainak köszönhetően.

A csütörtöki nyomozóklub tagjai ismét fejlődést mutatnak.

Már a második kötetben is tapasztalhattunk némi karakterfejlődést. Ezúttal főként Ront kell kiemelnünk, aki egyre nyitottabb az új kapcsolatokra és érzelmekre. Megismerkedik a Délkelet Hírei sminkesével, Pauline-nal, és néhány olyan új dolgot is kipróbál a hatására, amitől korábban biztos elzárkózott volna. Joyce pedig boldog, hogy örökbe fogadta Alant a menhelyről, de eközben egy új emberi társra is vágyik. Elizabeth Ronhoz hasonlóan egyre inkább értékelni kezdi a kapcsolatait, különösen a Joyce-szal való barátságát. Sajnos Ibrahim egy kicsit háttérbe szorult, de legalább ismét láthatjuk a pszichiáter szerepében.

Egy igazi bűnözőzsenivel állunk szemben!

Richard Osman az eddigieknél összetettebb és fordulatosabb rejtéllyel ajándékozta meg az olvasókat. Amikor azt hisszük, hogy jó nyomon járunk, jön egy újabb váratlan csavar, és felborul az elméletünk. Egy igazi bűnözőzsenivel állunk szemben, akinek a keze mindenhova elér, mégsem válik gyanúsítottá. Persze elbízza magát, így elkövet néhány hibát, ami felett nem siklik el a négy barát figyelme.

A borító szépen illeszkedik a sorozat többi kötetéhez.

Az Agave Könyvek megtartotta az eredeti borítót, amelyen a már ismerős rókát láthatjuk. A megszokott fekete és piros színekhez ezúttal sötétzöld társul, ami kellemes hangulatot kelt, különösen az őszi-téli időszakban. Rövid ajánlókat is olvashatunk, amelyek könnyen meggyőznek minket arról, hogy ennek a könyvnek a polcunkon a helye.

Az eltévedt golyó a csütörtöki nyomozóklub eddigi legzseniálisabb esete, amely egyszerre humoros, izgalmas és megható.

Az első kötetnél még voltak kétségeim, hogy mennyire működik az, hogy négy nyugdíjas nyomoz gyilkossági ügyekben, de a folytatás teljesen meggyőzött. A harmadik történet pedig bebizonyította, hogy igenis van még bőven fantázia ebben a koncepcióban, így kíváncsian várom Joyce, Ibrahim, Ron és Elizabeth következő kalandját. Ha tetszett nektek az első két regény, ne hagyjátok ki ezt sem!

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

J. D. Barker- James Patterson – A zaj

Hozzászólások