Könyvek

Karen M. McManus- Lehull a lepel

A gimi nem egyszerű dolog. Az embernek nagyon oda kell figyelnie, hogy mit mond vagy tesz, mert elég egyetlen rossz lépés és nagyon gyorsan a kitaszítottak között találhatja magát. Éppen ezért általában mindenki titkol valamit. Valamit, ami nagyon könnyen megváltoztathatná az életét. Sokan akár a valódi személyiségüket is elrejtik és inkább álarcot húznak. De vajon mi történik ha valami miatt jópár titok egyszercsak napvilágot lát? Hogyan változtatja ez meg az érintettek életét? Mennyire messze képes valaki elmenni azért, hogy a sajátjait megőrizhesse? Karen M. McManus ezeket a kérdéseket járja körül legújabb, Lehull a lepel cmű regényében.

 

A történet szerint öt diák büntetésbe kerül a Bayview Gimnáziumban. Ám a teremből végül csak négyen jönnek ki élve. Ettől kezdve csak úgy pörögnek az események és egyre több titok kerül napvilágra. A rendőrség gyilkosságnak nyilvánítja Simon, az iskolai pletykablog főszerkesztőjének a halálát és a gyanú nagyon gyorsan a büntetés másik négy résztvevőjére terelődik. Ezt az is elősegíti, hogy rögtön a fiú halálának másnapján megjelenik egy bejegyzés a blogján pont erről a négy emberről. Az események azonban akaratlanul is összekovácsolják az érintetteket, akik látszólag nem is különbözhetnének egymástól. Bronwyn, a mintadiák, aki a Yale-re készül. Addy, a klasszikus bálkirálynő típus. Cooper, a menő srác, a sportoló, a bajnok baseball játékos. Nate pedig, a dílerkedés miatt feltételes szabadlábon lévő. Látszólag teljesen más karakterek, más háttérrel, más társaságból. Most mégis együtt kerülnek a figyelem középpontjába.

Erős pontja a regénynek a mély karakterábrázolás és az a tény, hogy a főszereplők képesek jelentős személyiségfejlődésen végigmenni a könyv végére. Ahogy haladunk előre egyre többet tudunk meg mindenkiről, valahogy mégis egyre bizonytalanabbá válnak a dolgok. Amikor pedig azt hinnénk rájöttünk, hogy ki a gyilkos, az írónő ismét csavar egyet a történeten. Ezért nem tűnik furának, hogy egy látszólag teljesen átlagos, sablonkarakterekkel operáló könyvként mégsem válik unalmassá.

Lassan, tudatosan építkező regény, ami valahogy mégis eléri, hogy ne lássunk az orrunknál tovább. Pedig a végső megoldás birtokában számos olyan apró morzsát észrevehetünk, ami utólag teljesen egyértelművé teszi a helyzetet.

Az egész kötet meglepően olvasmányos, az ember egy percig sem unatkozik miközben próbálja kibogozni az egyre kuszábbnak tűnő szálakat. Mindenképpen ajánljuk azoknak, akik a szokottól kicsit eltérő tiniregényre vágynak és azoknak, akik szeretnek beleveszni egy-egy rejtély felderítésébe.

Hozzászólások