Könyvek

Szaszkó Gabriella – A cukorkagyűjtés

Szaszkó Gabriellának idén két új regénye is megjelent a Maxim Kiadó gondozásában. Júniusban újabb kötettel bővült a Pennington-testvérek megrázó története, novemberben pedig egy halloweeni krimivel lepte meg olvasóit az írónő. A cukorkagyűjtés olvasásakor kisvárosi kamaszok társaságában nyomozhatunk egy különös gyilkosság ügyében.

A Halál idén halloweenkor egy csendes tengerparti kisvárosba látogat, így Chathamben minden szülő rémálma valóra válik, amikor egy kisfiú cukorkamérgezés áldozata lesz. A tizenhat éves Emma Hamilton fél év után visszatér a bostoni nagynénjétől az alkoholista apjához, és izgatottan várja, hogy újra találkozzon a kisvárosi barátaival. Arra azonban nem számít, hogy a fiúkkal együtt egy őrült és halálos halloweeni kalandba keveredik.

Néhány tizenhárom éves fiú célba veszi a kisváros legzűrösebb részét, és meg akarja leckéztetni az Áfonya utca goromba és félelmetes lakóit. A gyerekek esti szórakozása azonban tragédiába torkollik, amikor az egyikük meghal egy mérgezett édességtől. A történtek megrázzák Chatham lakóit, és a gyilkosság felszínre hozza a gondosan elrejtett problémákat. Emma és a barátai közös nyomozásba kezdenek, és egyre mélyebbre merülnek a kisváros bugyraiban. Vajon meddig merészkednek, hogy kiderítsék az igazságot?

A Halál egy tengerparti kisvárosban tölti a halloweent.

A cukorkagyűjtés prológusában megismerkedhetünk a Halállal, aki egy csendes kisvárost választ a legújabb áldozatául. Tervei szerint idén Chathamben tölti a halloweent, így a település lakói közül valakinek gyilkossá kell válnia. Ráadásul egy gyermek halálával ér véget a sokak által megvetett ünnep, ami még megrázóbbá teszi ez az ifjúsági történetét. Természetesen a rendőrség „ügyesen megoldja” az ügyet, azaz gyorsan keresnek egy bűnbakot, akit egyhangúan elítélhet a teljes város. Azt a problémát persze figyelmen kívül hagyják a nyomozók, hogy az áldozat és az eredeti célpont személye nem feltétlenül egyezik.

A főszereplők mind életszerű kamaszproblémákkal küzdenek.

A tizenhárom éves Alex és Christian a közös halloweeni csínytevésük során elvesztették a legjobb barátjukat, azonban a szülők nem foglalkoznak a gyerekek gyászával. Alex csak a bátyjára, Samre számíthat, mert a családjuk éppen széthullik. Christiannek látszólag boldog élete van, de valójában senki sem figyel rá. A tragédiát követően a két fiú Samhez és a barátaihoz, Emmához és Edhez fordul.

A főszereplők a gyilkosságot leszámítva mind életszerű kamaszproblémákkal küzdenek. Emma a függő apja életét szeretné egyenesbe hozni, de az alkohollal és droggal való küzdelem sosem ér véget. Sam halloween előtt éppen felfedezi, hogy másképp néz a legjobb barátjára, Emmára. Ednek pedig meggyűlik a baja az önértékelésével, és attól fél, hogy egyedül fog maradni.

Öt kamasz ered a kegyetlen halloweeni gyilkos nyomába.

A cukorkagyűjtés egy ifjúsági történet, viszont igencsak bővelkedik megrázó eseményekben. Az öt fiatal a nyomozás során egyre mélyebbre merül a kisváros bugyraiba, így megtudhatjuk, hogy milyen rémségek rejtőznek az új biológiatanár, a gyerekgyűlölő veterán katona és a helyi „boszorkány” otthonában. Amikor pedig fény derül a gyilkos kilétére és indítékára, akkor szembesülünk az emberi kegyetlenség határtalanságával. Már nemcsak az igazság, hanem az önjelölt detektívjeink túlélése a tét.

A lenyűgöző borító biztosan megragadja a figyelmünket!

A Maxim Kiadó szokás szerint egy gyönyörű füles borítót terveztetett Szaszkó Gabriella halloweeni történetéhez. A cukorkák színvilágát idéző illusztrációt Nádházi Nikolett készítette, aki a regény főszereplőit és a világítótornyot helyezte a középpontba. Ha pedig kihajtogatjuk a könyv füleit, akkor láthatjuk a rettegett Áfonya utcát.

A cukorkagyűjtés egy feszültséggel teli halloweeni történet, amelyben kisvárosi kamaszok nyomoznak egy gyilkosság ügyében.

Szaszkó Gabriella eddig a felnőtt olvasóközönségnek írt komoly problémákkal foglalkozó családi és romantikus történeteket, most viszont megmutatta, hogy az ifjúsági irodalom területén is megállja a helyét. Az írónő stílusjegyeit megőrizve alkotott meg egy olyan bűnügyi regényt, amely a fiatalabb olvasókat is megszólíthatja. A hétköznapi kamasznehézségek, a súloysabb társadalmi problémák, a halloweeni hangulat és persze a feszültséggel teli nyomozás teszi tökéletes bekuckózós olvasmánnyá ezt a könyvet. Ha szerettétek Szaszkó Gabriella korábbi könyveit, akkor A cukorkagyűjtés is tetszeni fog nektek!

A recenziós példányért köszönet a Maxim Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Őszi borzongás

Hozzászólások