Könyvek

Judy I. Lin – Méreggel átitatott varázslat

A keleti kultúrának mindig is fontos részét képezte a teakészítés és az ezzel járó ceremónia. Különleges és varázslatos rituálénak számított, aminek meg voltak a pontos lépései és nem lehetett elsietni. Judy I. Lin Méreggel átitatott varázslat című könyvében megidézi ezt a hagyományt ráadásként pedig az egészet megfűszerezi egy csavaros fantasy-szállal.

A történetről

A történet főszereplője Ning, akinek rettenetes dologgal kell együtt élnie, édesanyja ugyanis abba halt bele, hogy a lánya – tudtán kívül persze – mérgezett teakockából főzött italt neki. Ráadásul ha mindez még nem lenne önmagában is elég, Ning húga, Shu is ugyanezen okból haldoklik, nővére pedig teljesen tehetetlennek érzi magát.

Egy nap a lány tudomására jut, hogy a hercegnő versenyt rendez, amelyen a királyság legjobb teakészítő mesterét keresi. A nyeremény az, ami igazán izgalomba hozza a lányt; győzelem esetén ugyanis a hercegnő teljesíti a győztes egy kívánságát. Ning ezért felkerekedik és nekivág, hogy részt vegyen a versenyen, remélve, hogy így megmentheti húga életét.

A királyi udvar azonban egyáltalán nem az a tiszta és méltóságteljes hely, aminek a lány elképzelte. Titkok és ármánykodások szövik át, az ember pedig egy pillanatig sem tudhatja, hogy kiben bízhat és kiben nem. Ráadásul egy rejtélyes és jóképű idegen is bekerül az egyenletbe, aki természetesen közel sem az, akinek elsőre látszik. Ning pedig rövidesen ráébred, hogy a palotában halálos veszély fenyegeti.

Vélemény

Az alaptörténet már rögtön elég izgalmasnak tűnik. A politikai intrikák és ármánykodások, az élet-halál harc a győzelemért mind garantálják, hogy egy igazán izgalmas regény legyen a végeredmény. Ennek ellenére mégis úgy érezhetjük, hogy kicsit nehezen indul be a cselekmény, kell egy kis idő, míg napjaink felgyorsult világa után le tudunk lassulni annyira, hogy élvezni tudjuk ezt a regényt. Viszont ha hagyunk neki egy kis időt, azt garantáltan nem bánjuk meg.

Kétségbeesett emberek kétségbeesett eszközökhöz nyúlnak.

Az írónőnek nagyon jó a stílusa, a szöveg legtöbb helyen olvastatja magát, ráadásul a fejezetek is rendszerint egy-egy izgalmasabb momentum közepén érnek véget. Így, még inkább letehetetlenné válik a könyv.

Ami pedig különlegessé teszi az maga a teakészítési szertartások aprólékos leírása, ezeket mindig nagyon érdekes volt olvasni. Jó volt bepillantani egy távolabbi kultúra szokásaiba is, a sok nyugati regény után. Külön tetszett, hogy a mágiarendszer is a teakészítés köré épül, még inkább kiemelve ezen szertartások szent jellegét. Ilyen ötlettel még sehol nem találkoztam korábban. Az italok mellett az írónő az ételek leírására is nagy gondot fordított, így nagyon sok hagyományos ételkülönlegességgel is megismerkedhettünk, ami miatt persze ajánlott már jóllakottan olvasni ezt a regényt.

A nyelvnek szüksége van némi édességre, mondta anyánk. Megtanítja a szívet, hogyan kell szeretni.

A karakterek zömével tudtam így vagy úgy azonosulni, bár pár helyen az írónő hajlamos volt beleesni abba a hibába, hogy a gonosz karaktereket kissé kétdimenziósan ábrázolta, csupán a rossz tulajdonságaikat kihangsúlyozva. Még a főszereplőnket Ninget sajnos nem tudtam teljes mértékig megszeretni, hiszen néha hajlamos volt olyan meggondolatlan döntéseket hozni, hogy csak fogtam a fejem. Ami viszont tetszett benne az az állhatatossága és az, hogy ennyire a szívén viselte a családja, főként a húga sorsát, akinek gyógyulása érdekében kész volt a végsőkig elmenni. A szerelmi szál szépen ki volt dolgozva, bár túl sok meglepetést vagy újdonságot nem tartogatott.

Amiről viszont szívesen olvastam volna még többet az a hercegnő és Ruyi kapcsolata, hiszen már abból a pár jelenetből, amit kaptunk kiderült, hogy nagyon erős szálak fűzik őket egymáshoz. Ráadásul mivel ez a kötet egy duológia első része így remélhetőleg a későbbiekben többet is megtudhatunk kettejük háttértörténetéről.

Mindnyájunknak vannak szerettei, akikért az életünket is feláldoznánk. Ez veszélybe sodor, vagy veszélyessé tesz minket.

A gyászfeldolgozás is nagyon erősen jelen van a regényben, hiszen Ningnek nemcsak azt kell feldolgoznia, hogy elhunyt imádott édesanyja, hanem azt is, hogy ugyan csak közvetve, de neki is személy szerint köze volt a halálához.

A kiadás

A magyar kiadás mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen gyönyörűre sikeredett. Az már korábban is látszott, hogy a Next21 kiadó odafigyel az általa kiadott könyvekre, azonban ez a kötet, még a szokásosnál is szebbre sikerült. Egyrészt azt lassan már magától értetődőnek vehetjük, hogy egy-egy regény élfestetten jön ki, de hogy ezen a könyvön milyen gyönyörűre sikeredett, azt nehéz szavakba önteni! A színvilág és a választott virág, valamint halmotívumok mind segítenek ráhangolódni a regényre és annak világára csakúgy, mint a csodaszép borító, ami egyébként a regény eredeti borítója, amit átvett a kiadó. Nagyon remélem, hogy a második résszel is hasonlóan járnak el, ugyanis az is csodálatos!

Összességében tehát elmondható, hogy Judy I. Lin Méreggel átitatott varázslat című könyve egy jó belépő lehet, ha az ember szeretne más kultúrákkal is megismerkedni és ilyen világokban játszódó, különleges mágiarendszerű fantasyt olvasni. Az írónő stílusa gördülékeny és habár az elején kell egy kis idő, míg belerázódik az olvasó, a kötet második része már igazi izgalmakat tartogat.

A recenziós példányért köszönet illeti a Next21 Kiadót!

 

Melanie Hudson – Éjszakai vonat Berlinbe

Hozzászólások