Könyvek

Rebecca Yarros – Negyedik szárny

2023 Novemberében debütált Rebecca Yarros bestsellere Magyarországon. A Negyedik szárny hatalmas népszerűségnek örvend a külföldi olvasók körében, uralja a közösségi média minden lehetséges felületét. Vajon miért lett ekkora siker ez a regény, és mit szeretnek benne annyian? Ha választ szeretnél kapni  ezekre a kérdésekre, és még nem olvastad a könyvet, akkor tarts velem ebben a cikkben!

A Negyedik szárny történetéről

A 20 éves Violet Sorrengail egész életében arra készült, hogy az apját követve az Írnokok Kvadránsába kerüljön. Ám az anyja nyomására kénytelen a Lovasok Kvadránsához csatlakozni, amelyhez az út halállal van kikövezve. Az egész képzés felér egy halálos ítélettel, és Violet semmilyen szempontból nem alkalmas lovasnak. Mégis az eszének, bátorságának, és találékonyságának köszönhetően minden akadályt sikerül megugrania. De ezek ellenére is veszély leselkedik rá az akadémia falai között. Nemcsak az elsőévesek akarják kioltani az életét gondolván, hogy ő a leggyengébb láncszem, hanem a Negyedik szárny vezetője, Xaden Riorson is előbb látná holtan bárki másnál.

Azonban Violet a törékenysége ellenére nagy hatalomra tesz szert és könnyen lehet, hogy az egyik legnagyobb lovas válik belőle. Míg a Hadi Iskolában a sárkánylovasok kegyetlen kiképzése folyik, addig a királyságot uraló háború egyre veszélyesebbé válik, több határ menti védelmet tönkretéve. Violet gyanakodni kezd, hogy a vezetőség titkokat rejteget, de nem ők az egyetlenek. Ahogy Violet és Xaden egyre közelebb kerülnek egymáshoz kiderül, Xaden is súlyos dolgokat hallgat el Violet elől.

„Egy sárkány a lovasa nélkül tragédia. Egy lovas a sárkánya nélkül halott.”

A világ felépítése semmihez sem fogható

Írnokok, gyógyítók, sárkánylovasok. Mindenkinek megvan a maga helye Basgiathban, viszont a könyv a Hadi Iskola falain belülre kalauzól bennünket, ahol élethalálharc folyik a kadétok között. A kiképzés részét képezi a Cséplés, amikor a kapcsolódni kívánt sárkányok kiválasztják a legbátrabb lovasokat, hogy aztán szoros kapcsolat alakulhasson ki közöttük. A közös csatornán képesek kommunikálni egymással, ami a harcok során hatalmas előnyt jelent, illetve a lovas elsajátíthat egy természetfeletti képességet, amely akár erős fegyverré teheti a párost a háborúban.

Violet írnoknak készült, mégis az egyik legerősebb lovassá nőtte ki magát

Violet karaktere hatalmas utat tett meg a fejlődés útján. Az első fejezetekben még egy törékeny fiatal lány volt, aki napról napra csak túlélt a Kvadránsban, majd a kiképzéssel töltött idő, valamint a sárkányok és Xaden személye olyannyira megerősítették, hogy a történet végére erős, határozott és önzetlen lovas válik belőle.

A könyv énelbeszélő, tehát Violet minden vívódását, gondolatát és félelmét megismerhettem az olvasás során, aminek köszönhetően csak még jobban azt éreztem, hogy a bőrébe bújok és én élem meg a kalandokat helyette. Vele együtt szereztem barátokat, féltem az ellenségektől, keményen edzettem, harcoltam a túlélésért és szerettem bele Xaden Riorsonba!

Xaden abszolút elrabolta a szívemet!

Xaden eleinte Violet megölését tervezte, ám ez hamar váratlan fordulatot vett és ezután kénytelenek megbízni egymásban. Erős kötelék szövődik közöttük, amely egy mindent elsöprő románchoz vezet. Nem titok, ha azt mondom, nemcsak Violetet nyűgözi le Xaden vakmerő viselkedése, hanem minden reménytelenül romantikus könyvmolyt is!

Miért lett bestseller?

A Negyedik szárnyban mindenki találhat valami olyat, ami megragadja a figyelmét. A sárkányok, Tairn és Andarna megtöltötték a szívemet végtelen imádattal! A megjelenésük után abszolút szerelmes lettem a történetbe, hiszen Violet mindkettőjükkel képes kommunikálni, aminek hála én is közel éreztem magam hozzájuk.

A humorral nem spórolt az írónő, több alkalommal is hangosan nevettem. Azt pedig mondanom sem kell, hogy minden oldal kalandokkal van tele, aminek hatására örültem, sírtam, nevettem, féltem, visítottam. Minden lehetséges érzelmet kiváltott belőlem a regény, ezért ez a könyv egy valóságos érzelmi hullámvasút, amiről képtelenség leszállni.

A világ felépítése fantasztikus! Számomra kicsit hasonlított a Beavatott sorozatra, illetve Sarah J. Maas regényeihez. Viszont még soha nem találkoztam ennyire addiktív fantasyval, ami annyira magával ragad, hogy az utolsó oldalig nem ereszt.

Miután végeztem a regénnyel, mélységesen szomorú lettem, hogy véget ért ez a kaland. A történet elérte, hogy úgy érezzem, nekem is ott a helyem a szereplők között, ezért teljesen ráfüggtem és minden szabad percemet az olvasásával töltöttem. Akárhol voltam, kizártam a külvilágot és csak a könyv létezett számomra.

„– Nehéz egy második otthont is úgy szeretni, mint az elsőt.
Nyelnem kell egyet.
– Akkor nem, ha a második lesz az igazi otthonod.”

Nos, mindezek után határozottan ki merem jelenteni, hogy minden ráaggatott címke illik a Negyedik szárnyra, kezdve a bestsellertől egészen az elmúlt évtized legjobb fantasy könyvéig. Olvashatja fiatal, középkorú, idős, férfi vagy nő, mindenki garantáltan talál benne valami olyat, ami miatt emlékezetes marad számára, és felejthetetlen élményt nyújt.

Számomra nemcsak a hónap vagy az év kedvenc könyve lett, hanem a legeslegjobb regény, amit valaha olvastam!

Aki eddig kételkedett abban, hogy elolvassa-e ezt a művet, annak remélem sikerült meghoznom a kedvét!

Karen Lynch – Rendíthetetlen

További könyvajánlóiakért kattints ide!

Hozzászólások