Könyvek

Sarah J. Maas – Felperzselt királyság

Sarah J. Maas azon szerencsés szerzők közé tartozik, akiknek valóra vált talán a legnagyobb álmuk. Még tinédzserkorában kezdte el írni Üvegtrón című sorozatát, amely néhány évvel később hatalmas sikert aratott az olvasók körében. Az orgyilkos Celaena Sardothien kalandos utazása végül egy előzménytörténetet és hét igencsak vaskos kötetet követően zárult le 2018-ban. A magyar kiadás Felperzselt királyság címen jelent meg egy évvel később, Szabó Krisztina fordításában a Könyvmolyképző Kiadónál.

Az Üvegtrón utolsó felvonása a háború kitörésekor veszi kezdetét, amikor Aelin Ashryver Galathynius mindent kockára tesz a népe megmentéséért. A fiatal hősnő hosszú utat járt be, hiszen távolvégi rabszolgából a király bajnokává, majd Terrasen királynőjévé vált. Maeve, a gonosz tündérkirálynő vaskoporsóba zárta a tűzszívű lányt, akinek minden csepp erejére szüksége lesz a túléléshez. Eközben Rowan régi bajtársaival együtt a párját és királynőjét keresi, míg a többiek a háború megnyerésén, sőt inkább az elkerülhetetlennek látszó vereség késleltetésén fáradoznak. Az út során mindannyiuk története összekapcsolódik, hiszen csak teljes összefogással menthetik meg a világot a pusztulástól.

Sarah J. Maas nem aprózta el a történet lezárását, ugyanis a Felperzselt királyság számos szereplő sorsát nyomon követi. Természetesen továbbra is Aelin küzdelme áll a középpontban, viszont például Aedion és Lysandra szemszögén keresztül értesülhetünk a Terrasenben zajló háború borzalmairól, illetve a királynő által toborzott szövetségesek együttműködéséról. A déli kontinensről visszatér Chaol és felesége is, a tehetséges gyógyító Yrene, hogy segítsenek felvenni a harcot a valg seregekkel. Velük érkezik a kagán haderejének jelentős része, akik szintén fontos szerepet játszanak a háborúban. Mindeközben Manon a crochan és a vasfogú boszorkányklánok egyesítésén dolgozik, Dorian pedig a rémkulcsok problémáját igyekszik megoldani, miközben újabb mágikus képességekre tesz szert. Bár mindannyian eltérő eszközökkel küzdenek Erilea megmentéséért, a céljuk mindvégig közös. Le akarnak számolni a hatalmas sereget vezető valg királlyal, Erawannal, aki a világuk elpusztítására készül.

Tehát az írónő ezúttal is több nézőpontból mutatja be az eseményeket, ami kissé nehezebben követhető, ha például valaki régebben olvasta az előző könyveket. Néha éles is a váltás az egyes karakterek történetszálai között, de kellő odafigyeléssel ez sem okoz gondot, és élvezhető marad az olvasás. Emellett a regény tele van váratlan fordulatokkal, amelyek olykor érthetetlennek tűnnek még akkor is, ha észrevesszük az elrejtett utalásokat és a mindent átszövő összefüggéseket a sorozatban. Alapvetően célszerű egymás után elolvasni az Üvegtrón összes részét, de leginkább a Viharok birodalma és A hajnal tornya eseményeire fontos emlékezni a Felperzselt királyság gördülékeny olvasásához.

Sarah J. Maas egy lenyűgöző fantasy világot alkotott, amelynek legtöbb lakója meglehetősen sokat szenved, míg végre talán eléri a megérdemelt boldogságot. A Felperzselt királyság egy fájdalmas utazás lezárása, amelytől ne is várjunk valódi happy endet. Számíthatunk kedvelt karakterek hősies vagy olykor érthetetlen halálára, hiszen mindent elkövetnek hazájuk megmentése érdekében. Csak a szokásos Üvegtrón-szituáció: legalább ketten is fel akarják áldozni magukat egyszerre ugyanazon okból. Attól nem kell félni, hogy teljes tragédiába torkollik a sorozat befejező darabja, inkább csak keserédes az öröm az utolsó fejezetek olvasásakor.

Az Üvegtrón utolsó része több mint ezer oldalasra sikeredett, ezért a magyar fordítást két részre bontotta a kiadó. Az első kötet közel hétszáz, míg a második majdnem ötszáz oldal terjedelmű. A legszerencsésebb rajongók utóbbit egy különleges fehér borítóval szerezhették be, azonban ez csak korlátozott példányszámban volt elérhető. Az olvasók többsége két ugyanolyan borítójú példánnyal gazdagodhatott, mégsem lehet okunk panaszra, mert gyönyörű a sárga hátterű verzió is. Abszolút illeszkedik a sorozat többi darabjához, mert a főhősnőt láthatjuk rajta páncélban és karddal a kezében, harcra kész tekintettel. Szerencsére a hátlapon is megmaradt a megszokott illusztráció, amely egy elegánsabb öltözetben ábrázolja Aelint. Külön öröm olvasáskor felfedezni, hogy a borítón látható ruha felbukkan egy jelenetben.

Az események és a váltakozó történetszálak nyomon követését pedig ismét egy térkép segíti, amely ezúttal is Erileát ábrázolja. Bár a déli kontinensről láthattunk egy térképet A hajnal tornya elején, én sajnálom, hogy Wendlyn kimaradt, hiszen meglehetősen fontos helyszíne a sorozatnak.

A Felperzselt királyság összességében egy gyönyörű és fájdalmas lezárása egy monumentális fantasy könyvsorozatnak. Valószínűleg nem tölt el minket teljes elégedettséggel minden szereplő sorsának alakulása, de egy tökéletes boldog befejezés idegennek hatna az Üvegtrón esetében. A korábbi kötetek rajongói mellett érdemes lehet elolvasnia annak is, aki szereti az írónő többi könyvét vagy akár a tündéres fantasy regényeket. Természetesen utóbbiak ne mindjárt az utolsó résszel kezdjék az olvasást!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Érdekességek Sarah J. Maas-ról

Hozzászólások