Könyvek

M. L. Eperke – Az Ősi erők gyermekei

Ha szerettek könyves tartalmakat böngészni az Instagramon, akkor valószínűleg már találkoztatok M. L. Eperke nevével. Az írónő 2023 januárjában debütált első ifjúsági fantasy regényével a magyar olvasóközönség előtt. Az Ősi erők gyermekei már a varázslatos borítójával felkeltette a figyelmemet, így számomra nem is volt kérdés, hogy el fogom olvasni a sorozat nyitókötetét. A könyvet megvásárolhatjátok közvetlenül a szerző weboldalán, de már az országos könyvesbolthálózatok kínálatában is elérhető.

Amélia azt gondolta, hogy idén az érettségi lesz számára a legnagyobb megpróbáltatás. Azonban a nevelőszülei meghalnak egy autóbalesetben, így a lány élete is darabokra hullik. A tragédiát követően felbukkan az évek óta nem látott nagybátyja, és befogadja a családjába. Roland és a fia, Benji egy titokzatos intézetben dolgoznak, ahol gyakran megfordulnak a férfi örökbefogadott gyermekei, Damien és Lucienne is. Amélia nem igazán találja a helyét az új családjában, és hamarosan észreveszi a furcsaságokat.

Vajon mit kutat Roland a munkahelyén, és miért ennyire rideg a családjával? Damien hogyan bukkanhat fel mindig a legjobbkor? Lucienne miért nem dönthet a jövőbeli terveiről? Vajon mit akarhat az intézet jóképű biztonsági őre Améliától? A legfontosabb kérdés mégis a múltba repíti vissza Améliát: Miért gyűlöli Roland annyira a halott ikertestvérét? A lány csak abban biztos, hogy egy olyan ősi történetbe csöppent, amely legalább a Földdel egyidős.

Amélia egy szerethető és erős női főszereplő.

 Az Ősi erők gyermekei főszereplője egy érettségi előtt álló lány, akinek közel sem a vizsgák okozzák a legnagyobb nehézséget az életben. Améliát fiatal kora ellenére rengeteg veszteség érte, mégis kitartóan küzd az álmai és a céljai eléréséért. Orvos szeretne lenni, ezért szorgalmasan tanul még a nehéz körülmények ellenére is. A nagybátyja rideg és barátságtalan a lánnyal, de szerencsére Lucienne és Damien kedvesen fogadják. Amélia mégsem találja a helyét az új és titokzatos családjában, így csak az egyetlen barátja, Némó jelent számára némi vigaszt. A fiú azonban Debrecenben maradt, ezért Améliának valójában egyedül kell boldogulnia az új otthonában.

Az írónő egy különleges fantasy világot alkotott.

Amélia sokáig nem érti az új családjában tapasztalt furcsaságokat, de egy szerencsétlen incidens során Damien beavatja a szigorúan őrzött titkukba. Roland és a gyerekei az Ősi vérvonalból származnak, ezért mágikus képességekkel rendelkeznek. A legenda szerint még az emberek előtt jelentek meg a Földön, és az volt a fő céljuk, hogy varázserejük révén elősegítsék a bolygó fejlődését és harmonikus működését. Améliával együtt megismerjük néhány Ősi képességét, azonban viszonylag keveset tudunk meg róluk. Rejtőzködnek az emberek elől, és felsőbbrendű fajnak hiszik magukat, mégsem élnek vissza az erejükkel.

A történet során egyre súlyosabb titkokra derül fény.

Az Ősi erők gyermekei egy elég kiszámítható történet, hiszen elég könnyen rá lehet jönni az áruló kilétére és Amélia származásának titkára is. Azonban Roland kegyetlenségének mértéke és az egyik karakter tragikus sorsa megrázó élményt nyújt, amit nem feltétlenül várnánk egy ifjúsági regénytől. Annak ellenére, hogy főként fiataloknak szól M. L. Eperke története, olvashatunk gyászfeldolgozásról, súlyos betegségről, családon belüli erőszakról és zsarolásról is. Persze ezek a nehezebb témák meghúzódnak a háttérben, így elsősorban Amélia útját követhetjük nyomon. A lány új családra és barátokra lel, miközben jobban megismeri önmagát is.

Érdekes mellékszereplőket kapunk, akikről szívesen olvasnánk többet.

Egy rendhagyó fejezet kivételével Amélia nézőpontjában olvashatjuk a könyvet. A főszereplő mellett a legtöbbet a francia testvérpárról tudunk meg, akik a titkolózás ellenére elkezdenek törődni Améliával. Damien és Lucienne befogadják a családjukba, és segítenek neki például a tanulásban is. Benji viszont csak az apjának akar megfelelni, ezért távolságtartó. Szerethető mellékszereplőket kapunk az Intézetben kutató Róza és a beteg fia, Dominik személyében is. Megismerhetjük még a biztonsági őrként dolgozó Patrikot, aki igencsak gyanúsan viselkedik.

Egy varázslatos borítót és gyönyörű illusztrációkat kapunk!

M. L. Eperke első regénye magánkiadásban jelent meg, ezért még inkább elismerésre méltó a varázslatos borító, amelyen Améliát és Damient láthatjuk. A kötetben gyönyörű illusztrációkat is találhatunk, amelyek egy-egy fontos jelenetet ábrázolnak. A borítón és a könyv belsejében is Burinskaite Karolina lenyűgöző alkotásai elevenítik meg a karaktereket.

Az Ősi erők gyermekei egy ifjúsági fantasy történet ígéretes bevezetése szerethető karakterekkel.

Összességében egy szórakoztató és különleges fantasy történetet olvashattam, amit bátran ajánlok a zsánerrel éppen ismerkedő fiatalok és az iránta rajongó felnőtt olvasók számára. Bízom benne, hogy a folytatásban jobban elmerülünk az Ősik varázslatos világában, és esetleg egy erősebb romantikus szállal is bővül a történet.

A recenziós példányért köszönet a szerzőnek!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Darren Shan – Archibald Lox 1. – Az elveszett hercegnő

Hozzászólások