Könyvek

Marissa Meyer – Heartless – Szívtelen

Mostanában több példát is láthattunk arra, hogy egy könyv vagy egy teljes sorozat egy új borító vagy élfestés hatására nagyobb népszerűségre tesz szert. Így történt ez például a Vámpírakadémia és a Vastündérek esetében is, amelyek az új külsőnek köszönhetően több olvasót megszólítottak. Marissa Meyer Heartless – Szívtelen című ifjúsági fantasy regénye szintén egy új, sötétebb borítóval és gyönyörű élfestéssel jelent meg idén tavasszal. A Csodaországban játszódó szerelmi történetet Szabó Krisztina fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában olvashatjuk.

Az Alice Csodaországban meseregényből ismert Szív Királynő valaha csak egy szerelemre vágyó fiatal lány volt. A tizenhét éves Catherine nagy népszerűségnek örvend, ugyanis ő a házasságra készülő Szív Király kiszemeltje. A lányt azonban leginkább a süteménysütés érdekli, és pékséget szeretne nyitni a legjobb barátnőjével. A szülei szerint ezek a gondolatok nem méltók egy nemes kisasszonyhoz, főleg nem a jövendőbeli királynőhöz.

Cath az egyik bálon megismerkedik Jesttel, az elbűvölő és rejtélyes udvari bolonddal. A két fiatal nem tud elszakadni egymástól, így egy titkos és viharos kapcsolatba kezdenek. A tiltott viszonyukkal kockáztatják, hogy vérig sértik az együgyű Királyt, és égtelen haragra gerjesztik a lány szigorú és hatalomvágyó szüleit. Cath maga szeretne dönteni a jövőjéről, de a sorsnak más tervei vannak vele a varázslatos és veszélyes Csodaországban.

Catherine álmainak a mérgező családi környezet szab határokat.

A Heartless – Szívtelen című regény főszereplője közel sem hasonlít az eredeti történetben megismert kegyetlen Szív Királynőhöz. Catherine egy kedves és szeretetre méltó lány, akinek a sütés a szenvedélye. Egyetlen igaz barátja a komornája, Mary Ann, aki évek óta bátorítja a közös álmuk megvalósítására. Cath azonban nemesi származású, így megfelelő férjet kell találnia, és nem töltheti minden idejét a konyhában. A szülei irányítják az életét, ráadásul az anyja állandóan sértő megjegyzésekkel illeti a sütemények iránt rajongó lányt.

Csodaország világában sok kegyetlenségnek lehetünk szemtanúi.

Ha Lewis Carroll meséjére és annak adaptációira gondolunk, akkor általában a gyönyörű környezet, a beszélő állatok és az elvarázsolt finomságok jutnak eszünkbe. Marissa Meyer könyve azonban megmutatja nekünk Csodaország árnyoldalait is. Kezdetben a bölcs és szellemes macska, Vigyori hívja fel a figyelmünket a hely abszurditására. A Szív Király egy gyenge és ostoba uralkodó, aki képtelen megvédeni az alattvalóit. Amikor egy veszélyes szörny, a Gruffacsór gyilkos ámokfutásba kezd, a király inkább homokba dugja a fejét. Természetesen Csodaország lakói sem különbek, mert ők is igyekeznek elfeledkezni a problémák és kellemetlenségek létezéséről.

– Persze, az is igaz, hogy a közönséges idiótaság gyakori ezen a vidéken. – Vigyori halványodni kezdett. – Így hát sosem lesz egyedül.

Catherine és Jest tiltott szerelme már eleve halálra ítéltetett.

Cathrine és Jest kapcsolata rövid életű, azonban így is különleges élményekkel gazdagodnak. A lány az udvari bolondnak köszönhetően kilép a családi ház börtönéből, és felfedezi Csodaország néhány varázslatos lehetőségét. Részt vesz egy őrült teapartin, ahol megismerkedik a jövendőbeli Bolond Kalapossal és néhány vérbeli különccel. Cath titkolózik a szülei mellett a Király előtt is, aki szánalmasan udvarol neki, és észre sem veszi a gyanús jeleket. Mindeközben belebonyolódnak a Gruffacsór utáni nyomozásba, és végzetes felfedezéseket tesznek.

Egyszerű, mégis gyönyörű borítót kaptunk!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette a regény eredeti borítóját, de a legújabb kiadáshoz a sötétebb változatot választották. A letisztult stílusú borítón Csodaország néhány motívumát, például a Szív Koronát és a tekergőző rózsaindákat láthatjuk. A fehér és a fekete hátterű kiadás is gyönyörű, viszont éldekoráltan csak az utóbbi elérhető.

A Heartless egy szívszorító szerelmi történet, amely elkalauzol minket a lenyűgöző, de kegyetlen Csodaországba.

Marissa Meyer egy szórakoztató, ugyanakkor keserédes eredettörténetet írt a Szív Királynőnek. A Heartless – Szívtelen olvasásakor bepillantást nyerhetünk például a közkedvelt Vigyori és Bolond Kalapos – itt Cilindrián – múltjába. Emellett izgalmas és új karaktereket is megismerhetünk például a tragikus sorsú Jest és Holló személyében. Ebben a könyvben minden megvan, ami egy letehetetlen fantasy történethez kell: egy lenyűgöző világ, tiltott szerelem, egy erős főszereplő, egy rejtélyes idegen, egy titkos küldetés, néhány szórakoztató mellékszereplő és persze a gyilkos szörny.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Laura Thalassa – Rhapsodic – Az Éjszaka Királya

Hozzászólások