Könyvek

Darren Shan – Archibald Lox 1. – Az elveszett hercegnő

Ha szeretitek a fiataloknak szóló, borzongató fantasy vagy horror regényeket, akkor biztos találkoztatok már Darren Shan nevével. Hosszas várakozás után a nagy sikerű ír szerző egy újabb könyvsorozata válik elérhetővé a magyar olvasók számára. A kilenc részből álló Archibald Lox sorozat első trilógiáját egy kötetben jelentette meg a Bookaholic Kiadó 2023 májusában. Az elveszett hercegnő című ifjúsági fantasy regényt Péter Carmen fordításában olvashatjuk.

A tizenéves Archie véletlenül összetalálkozik egy furcsán grimaszoló lánnyal London közepén. A kíváncsi fiú előtt váratlanul feltárul egy párhuzamos univerzum, a Sodrás, amely különös világokat rejt magában. Archie beleveti magát az ismeretlenbe, és hamarosan a holt lelkek által lakott birodalmakban találja magát.

Az ifjú lakatmester a titokzatos Inez társaságában felfedezi a Sodrás sötét titkait és varázslatos szféráit. Az utazásuk során különleges barátokra és szövetségesekre tesznek szert, azonban hidegvérű gyilkosok, kegyetlen uralkodók és félelmetes teremtmények veszélyeztetik a közös küldetésüket. Miközben Archie segít Ineznek megtalálni az elveszett hercegnőt, fokozatosan kibontakozik lakatmesteri képessége is. Végül pedig egy minden eddiginél sötétebb kalandba csöppennek, ahol egy teljes birodalom sorsa a tét.

Archie és Inez között különleges barátság szövődik a Sodrásban.

Az elveszett hercegnő történetét a kíváncsi és kalandvágyó Archie elbeszélésében olvashatjuk. A tizenéves fiú éppen a mostohatestvére tragikus elvesztésével próbál megbirkózni, amikor belecsöppen Inez veszélyes és izgalmas küldetésébe. A lány már évszázadok óta a Sodrás nevű multiverzumban él, ahova az erőszakos halál következtében kerülnek a lelkek. Szokatlan csapatot alkotnak Archie-val, mégis remekül kiegészítik egymást a küldetés során. Az ifjú lakatmesternek rengeteg kérdése van a saját képességéről, a Sodrás működéséről és lakóiról, Inez pedig szinte mindenre tudja a választ.

Darren Shan ismét egy hihetetlenül összetett és sokszínű fantasy világot alkotott.

Az Archibald Lox széria cselekménye a Sodrásban játszódik, amely végtelen számú, csodálatos és veszélyes szférát rejt magában. Minden birodalom sajátos szabályok alapján működik, és a hétköznapi utazó sosem tudhatja előre, hogy végül hol fog kikötni. A főszereplő és az olvasók számára is felfoghatatlan ez a bonyolult világ, amely izgalmas kalandokat és felfedezésre váró csodákat kínál. Amikor azt gondoljuk, hogy már nem érhet minket újabb meglepetés, akkor Inez és Archie egy újabb kockázatos küldetésre invitálnak minket.

A három történetet az elveszett hercegnő keresése kapcsolja össze.

Archie és Inez az elveszett hercegnőt keresik, miközben a lányra vadászó hidegvérű bérgyilkosok elől menekülnek. Míg kezdetben csak Pengés Orlan és Fejszés Argate miatt kell aggódniuk, addig később számos veszélyes teremtmény keresztezi az útjukat, és halálos politikai játszmákba is csöppennek. Archie sokáig teljesen haszontalannak érzi magát a bátor és talpraesett Inez mellett, de hamarosan kibontakozik egyedülálló lakatmesteri tehetsége. Bizonyos zárak feltörése akár élet-halál kérdése is lehet a küldetésük során.

A gyönyörű borító tökéletesen illeszkedik a Sodrás varázslatos világához.

A Bookaholic Kiadó egy teljesen új borítót tervezett az Archibald Lox sorozat első trilógiájához. A borítón a Temze felett átívelő hidat láthatjuk, ahol Archie először megpillantotta Inezt és a két bérgyilkost. A hidat körbe ölelik a Sodrás tekergőző indái, és az Inez által nyitott, varázslatos átjáró is megjelenik a képen. Reméljük, hogy a második trilógia szintén hasonlóan gyönyörű megjelenést kap.

Egy ifjú lakatmester és egy titokzatos lány kalandos utazását követhetjük nyomon egy lenyűgöző és veszélyes világban.

Az elveszett hercegnő története megmutatja, hogy Darren Shan még mindig meg tudja lepni az olvasókat. Archie és Inez szeretetre méltó karakterek, akik a Sodrás sötét erői mellett többek között a gyászfeldolgozással és az önelfogadással is küzdenek. Érdekes mellékszereplőket is kapunk, akik mind alaposan kidolgozott háttértörténettel és személyes motivációkkal rendelkeznek. A Sodrás varázslatos világa rögtön beszippantja az olvasót, bár néha kicsit nehéz követni az egyes szférák szabályait. Ha szeretitek a szórakoztató ifjúsági fantasy történeteket, akkor nagyon ajánlom nektek az Archibald Lox sorozatot!

A recenziós példányért köszönet a Bookaholic Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kelly St. Clare – Szövetség a vámpírokkal

Hozzászólások