Mutánsgombák Sirokban

Magyarországon manapság sajnos meglepően kevesen foglalkoznak horror vagy egyáltalán a thriller írásával. Sokan vannak persze a lelkes amatőrök, azonban csak kevés ilyen műfajú könyv lát napvilágot hazai szerző tollából. Okot ad azonban a bizakodásra, hogy amit viszont elvétve kapunk, annak a legtöbbje tényleg meglepően csavaros és szórakoztató. Ezen a héten is egy ilyen könyvbe sikerült belefutnunk, méghozzá Kirsch Ákos jóvoltából!  

Az Árnyak a sötétben látszólag nem több egy egyszerű kriminél: adott egy magánnyomozó Halász Péter, akit egy Kerekes László nevű, Sirokban eltűnt férfi megtalálásával bíznak meg. Detektívünk így az említett településre utazik, hogy utánajárjon a dolgoknak, azonban rövidesen tapasztalnia kell, hogy ez jóval több, mint egy egyszerű eltűnési eset. Egyes lakosokat kísértetek terrorizálnak, nyomtalanul eltűnnek nemcsak a háziállatok, hanem hamarosan az emberek is. Rejtélyes gyilkosságok ütik fel a fejüket, az emberek rémálmoktól szenvednek, az erdőben pedig egy ismeretlen, új gombafajta telepedik meg. Minden adott tehát, hogy egy kellemesen rémisztő, tömegpszichózisba fulladó történetet kapjunk. Persze szinte kikerülhetetlen egy kis mindenkire kiterjedő őrület, de talán pont ez az, ami igazán megfűszerezi a dolgokat. Nem tudhatjuk ki és mikor fogja elveszteni az eszét és támad rá az első útjába kerülőre.

A rejtélyek ebben a könyvben tényleg egymás hegyén-hátán állnak és mikor már azt hinné az ember, hogy fény derült mindenre, nagyon gyorsan szembesülnie kell vele, hogy ez még koránt sincs így. A szereplők egyik őrületből a másikba csöppenek, amikről a végén persze kiderül, hogy mind összefüggenek és együtt adják ki a komplett képet. Bár persze nyilván korántsem azt, amire az olvasó kezdetekben gondolna.

Az egész természetesen nem lenne ugyanaz egy jó kis horrorszál nélkül, amibe itt bőven kerül misztikum is, ami pedig az egészből kisül az utólag nézve annyira nyilvánvaló, hogy az olvasó fogja a fejét, hogy nem jött rá hamarabb. Nehéz a történetről úgy beszélni, hogy az ember ne árulja el a fordulatokat, vagy a végkifejletet, de azt azért elmondhatjuk, hogy mindenképpen érdemes elolvasni ezt a könyvet mindenkinek, aki szereti magát a műfajt vagy éppen az ilyen ötvözéseket.

Fontos pár szót szólnunk a szereplőkről is, hiszen nélkülük nem működött volna a történet. Elsőként talán az egyik főszereplőnket, Halász Pétert érdemes kiemelni, aki hozza azt a jól megszokott magánnyomozó- típust: középkorú, sokszor kissé életunt férfi, aki anyagilag se áll éppen a helyzet magaslatán, ám ez az ominózus ügy végül megváltoztatja a karrierjét. Női főszereplőnk Madaras Eszter, a karakán nő, aki apja halála után, annak háza miatt tér vissza Sirokba, ám rövidesen ő is az események kellős közepén találja magát, mikor egy nem várt látogató férkőzik be a házába és tör az életére.

Meg kell még említenünk pár további szereplőt is, akik fontos szerepet játszottak az eseményekben, ilyen például Kornél egy helyi fiú, aki kénytelen leküzdeni a félelmeit és a dolgok elé állni, amikor eljön az idő. Ferenc a nyugdíjas vadász szintén kulcsfigura, valamint a kutató Károly is, aki a múlt árnyaitól kísérve tér vissza Sirokba, rettenetes emlékei helyszínére. Mindannyian egyediek a maguk módján és mindannyijuknak megvan egyenként a saját problémája, azonban történetszálaik elválaszthatatlanul összefonódnak és közösen kell szembeszállniuk a községet megszálló gonosszal.

Személy szerint nekünk nagyon bejött a regény sugározta misztikus hangulat és a rengeteg csavar, az meg már csak hab volt a tortán, hogy az egész Magyarországon játszódott, így még könnyebben bele tudtuk magunkat élni a cselekménybe. Gyengébb idegzetű olvasók számára azért némi elővigyázatosság ajánlott, mert ha belekezdenek a történetbe, garantáltan részük lesz pár izgalmas órában, ám borzongani is fognak rendesen. Pont ez teszi a könyvet többek között tökéletes Halloween-i olvasmánnyá is!  Mi mindenkinek nagyon ajánljuk, aki szeretne egy jó kis krimit olvasni némi horrorral és természetfelettivel ötvözve, mert az biztosan nem fog csalódni!

Hozzászólások