Könyvek

Bakos Péter – Tudattestek

Ha már unjátok a könnyed strandkönyveket, és egy elgondolkodtató, mégis rövid olvasmányt kerestek a nyár utolsó hónapjára, akkor szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bakos Péter legújabb regényét. A Tudattestek egy romantikus sci-fi történet bevezetése, amelyben egy utópisztikus világ működésébe nyerhetünk betekintést. A kötet a Book Dreams Kiadó gondozásában jelent meg 2022-ben.

A tizennyolc éves Emma egy olyan utópisztikus világban él, ahol az embereknek nem kell aggódniuk sem a saját haláluk, sem a szeretteik elvesztése miatt. Világszerte eltűntek a veszélyes vírusok, megszűnt az éhínség és a szegénység is. Az öröklét pedig mindenki számára elérhető, sőt magától értetődő lehetőség. Vajon mihez lehet kezdeni egy végtelen élettel?

Emma azonban egyre jobban kételkedik abban, hogy neki való a tudattestek világa. Már csak két hét áll rendelkezésére, hogy döntést hozzon a jövőjéről, ugyanis ekkor átkerül a tudata egy emberi érzelmektől mentes robottestbe. Emma nem szeretne lemondani az emberi élet szépségeiről, azaz a napfényről, az ételek ízéről, a barátságokról és persze a szerelemről. A választás lehetősége viszont egyre inkább egy illúziónak tűnik számára.

Emma burokban nőtt fel, mégis megkérdőjelez mindent.

A Tudattestek főszereplője, Emma egy életre szóló döntés előtt áll, hiszen választania kell, hogy halandó ember marad, vagy halhatatlan, ugyanakkor érzelemmentes robottestbe költözik. Egy nagyvárosban nőtt fel, ahol csak tudattestek élnek, ráadásul az apja találta fel ezt a technológiát, így gyakorlatilag előre elrendeltetett a lány sorsa. Emma mindezen körülmények ellenére is kételkedik abban, hogy a halhatatlanság lenne számára a megfelelő választás. Nem szeretne lemondani az emberi érzelmeiről, azonban a tudattestként elérhető karrierlehetőségek is vonzzák.

Egy utópisztikus világ sem lehet tökéletes.

Bakos Péter regényében azt láthatjuk, hogy számos globális társadalmi és környezeti problémával sikerült leszámolni. Nincs éhezés, szegénység, halál és túlnépesedés, viszont kialakultak más súlyos gondok. Hiába az utópisztikus világ és a halhatatlanság, nem mindenki kíván élni a technológia adta lehetőségekkel. Egyesek az emberi testüket választják, és független, önellátó életmódot folytatnak. A tudattestek lakta nagyvárosokban szigorú szabályok alapján zajlanak a hétköznapok, például a még halandó gyerekek tartózkodási helyét és táplálkozását is felügyelik.

Emma vívódását felerősíti egy új szerelem.

Emma látszólag stabil párkapcsolatban él Matt-tel, de váratlanul megismerkedik egy másik fiúval, aki az emberek közeli falujában lakik. Brian új színt hoz a lány életébe, ugyanis megmutatja neki, hogy a tudattestek merev társadalmán kívül is van élet. Emma egyre több időt tölt a kiegyensúlyozott és boldog fiú társaságában, így felfedezi az emberi lét szépségeit. Briannel tökéletesen megértik és kiegészítik egymást, azonban két külön világban élnek. Vajon lehetséges választani az öröklét és a szerelem között?

A borító tükrözi a tudattestek szürke világát.

A Book Dreams Kiadó által választott borítón a két főszereplőt, Emmát és Briant láthatjuk. A szürke háttér pedig már előrevetíti nekünk, hogy a Tudattestek utópisztikus világa valószínűleg mégsem annyira tökéletes és boldog, mint amilyennek első pillantásra látszik.

A Tudattestek egy elgondolkodtató és fájdalmas romantikus történet egy utópisztikus világba ágyazva.

Bakos Péter sci-fi regényének egyetlen hibája a rövidsége, ugyanis kevés időnk van arra, hogy megismerjük a szereplőket, valamint a tudattestek világának működését. Az utóbbi nem hiányzott annyira, mert folyamatosan kaptunk újabb információkat, viszont Emma és Brian kapcsolatát túl gyorsnak éreztem. Emellett Emma családjáról és barátairól is szívesen olvastam volna többet, mert ez is segített volna abban, hogy megértsem a tudattestek gondolkodásmódját. A történet egy komoly függővéggel zárult, így remélem, hogy a folytatásban jobban kibontakozik ez az utópisztikus világ, és Emma karakterfejlődése is nagyobb teret kap.

A recenziós példányért köszönet a kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Ruby Saw – Savages – Vadak bővített kiadás

Hozzászólások