Könyvek

Sasha Laurens – A Wicked Magic – Végzetes varázsigék

Korábban már beszámoltunk nektek arról, hogy érkezik Sasha Laurens első regénye a Könyvmolyképző Kiadónál. A Wicked Magic – Végzetes varázsigék egy Young Adult történet modern boszorkányokról, egy ősi démonról és elrabolt tinédzserekről. Az eredetileg 2020-ban megjelent könyvet Nagy Boldizsár fordításában olvashatjuk.

Dan és Liss legjobb barátok, és együtt váltak boszorkánnyá a Fekete Könyv segítségével. A lányok szeretnek a mágiához fordulni, amikor az életük nem úgy alakul, ahogyan szeretnék. Azonban egy rosszul sikerült varázslat során egy gonosz lény elragadja Liss szerelmét, Johnnyt, és mindenki halottnak hiszi. A tragédia hatására Dan és Liss barátsága is véget ér ezen a végzetes éjszakán.

Hónapokkal később Liss rájön, hogy Johnny életben van, és a föld alatt rekedt egy ősi démon fogságában. Ki akarja szabadítani, de ehhez szüksége van Danre és a Fekete Könyvre. Dan a sértettsége ellenére igyekszik segíteni Lissnek, és eközben ellöki magától új legjobb barátnőjét, Alexa azonban maga is nagy titkokat rejteget, és neki is meg kell küzdenie a saját mágikus tragédiájával. Amikor egy újabb tinédzser eltűnik, a lányok tudják, hogy meg kell állítaniuk a gonosz mágikus erőt, amit felébresztettek.

Három nézőpont és múltbéli események

A Végzetes varázsigék egyik érdekessége az, hogy váltott szemszögben olvashatjuk a történetet. Bár mindhárom lányt E/3. személyben mutatja be az írónő, alaposan megismerhetjük a gondolataikat és a zaklatott lelki világukat. Emellett a múltba is betekintést nyerhetünk, azaz fény derül arra, hogyan került kapcsolatba Dan és Liss a boszorkánysággal. Az időugrások a könyv első felére jellemzőek, így mire megszokjuk őket, már csak a jelenre kell figyelnünk.

Dan, Liss és Alexa, avagy ilyenek a kezdő tiniboszik

A lányok sokban különböznek egymástól, de mindhárman komoly gondokkal küzdenek. Látszólag Dan szenved a legjobban, hiszen vagdossa magát és folyamatosan bűntudata van. Lisst önző, elkényeztetett tiniként ismerjük meg, de valójában menekül az érzései elől. Alexának családi problémái vannak, leginkább csak szeretetre és egy biztonságos otthonra vágyik. Mindhárman szeretnek titkolózni, így sokáig egymást sem értik meg, szép lassan azonban a mágia, a rejtélyek és végül a barátság közelebb hozza őket egymáshoz.

Végzetes varázsigék, a Fekete Könyv és egy cuki familiáris

Míg Dan és Liss maga lépett a boszorkányság útjára, addig Alexa akaratlanul csöppent bele a mágiába. Nagynénje, Lorelei titkokat rejtegetett előle, amik egy váratlan esemény után a felszínre törtek. A macskájuk, Domino, aki Lorelei familiárisa, segít Alexának megbirkózni az ismeretlennel. Dan és Liss naiv boszorkányok, akik engedtek a Fekete Könyv kísértésének, viszont Alexa valódi mágikus tudásra tesz szert.

A főgonosz, Kasyan egy titokzatos és ősi lény.

A lányok elkezdenek nyomozni Kasyan után, de nehezen találnak információt róla. Úgy tűnik, mintha kitörölték volna a létezését mindenhonnan. Az azonban szinte biztos, hogy Johnny és Zephyr eltűnése a démon számlájára írható. Ha kellően figyelmesen olvasunk, akkor Kasyan legfőbb szövetségesét hamarabb leleplezhetjük, mint a főszereplők. Az ősi gonosz elcsépeltnek tűnhet, de a rejtély részleteinek kidolgozottsága, a történetvezetés és a mágikus atmoszféra ellensúlyozzák ezt.

A boszorkányság mellett fontos hétköznapi témák is megjelennek.

Sasha Laurens könyvének egyik erőssége az, hogy hitelesen ábrázolja a tinédzsereket. Családi problémákkal, függőségekkel, depresszióval vagy éppen önmagukkal küzdenek. Bizonytalanok, kétségbeesettek, magányosak, és nehezen birkóznak meg az érzéseikkel. Bár a kamaszkori szerelem is szerepet kap, mégis inkább a barátság bonyodalmai kerülnek előtérbe. Dan és Liss hosszú ideje belemerültek az önsajnálatba, és önzőn viselkednek egymással. Alexa megszokta, hogy sosem számíthat másokra, így mindent egyedül próbál megoldani.

A borító varázslatos, mint maga a történet is.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót, ami egyszerűen lenyűgöző. A pasztell lila háttér és a sötétlila tintapacára emlékeztető alakok tökéletesen átadják a könyv hangulatát. A középpontban egy macskát, valószínűleg Dominót láthatjuk gyertyákkal körülvéve. A faágak és a madarak pedig utalhatnak a könyvben szereplő helyszínekre is.

A Végzetes varázsigék egy újszerű történet barátságról, mágiáról és a kisvárosi tinik életéről.

Sasha Laurens első regénye ismerős elemekből építkezik, mégis egyedülálló hangulatot teremt. A boszorkányság, a barátság bonyodalmai és a kisvárosi mindennapok kellő arányban jelennek meg, így szépen kiegészítik egymást. A Végzetes varázsigék egykötetes történet, és szerencsére a lezárás alig hagy kérdést maga után. Dan, Liss és Alexa sokat fejlődnek a Kasyannal vívott harc során, sőt még a mellékszereplők sorsa is rendeződik az utolsó fejezetben. Ha szívesen olvastok boszorkányokról, és szeretitek a Young Adult fantasy könyveket, akkor valószínűleg ez is tetszeni fog nektek!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Rachel Hawkins – School Spirits – Kísértetsuli

Hozzászólások