Könyvek

Richelle Mead – Vámpírakadémia

Richelle Mead Vámpírakadémia könyvsorozata tinédzser korom egyik legmeghatározóbb olvasmánya volt, ezért amikor az Agave Könyvek bejelentette, hogy újra kiadják a könyveket, ráadásul újragondolt borítóval, nagyon megörültem! Hiszen melyik könyvimádó ne repesne a boldogságtól, ha végre hiánytalanul, magáénak tudhatná kedvenc történeteit? Ezeket a köteteket ugyanis nagyon sokáig, lehetetlenség volt beszerezni.

A történetről

A Vámpírakadémia főszereplője Rose, aki legjobb barátnőjével Lissa-val két évvel korábban megszöktek az iskolájukból. Mivel Lissa mora uralkodócsalád sarja, ezért az akadémia mindent elkövet annak érdekében, hogy rájuk találjon és vissza is vigyék őket a mindentől elzárt iskolába. Erre csakhamar sor is kerül, így a két barátnő újra belekerül az intrikákkal, pletykákkal –  és természetesen vámpírokkal nyüzsgő intézménybe.

Azt azonban senkinek sem árulják el, hogy Lissa és Rose miért döntött úgy, hogy maguk mögött hagyják a morákkal és dampyrokkal teli világot, hogy az emberek között éljenek. Csendben és visszahúzódva elkezdenek újra beilleszkedni az iskolába. Ezt azonban megnehezíti, hogy Lissa borzalmas zaklatások áldozatává válik. Vajon ki állhat emögött?

Nem egy átlagos vámpíros történet

Az Alkonyat könyvek és filmek berobbanásakor számtalan vámpíros sztori került a könyvpiacra, ezért nagyon nehéz volt kiszűrni, mik érdemelték meg a figyelmet és mik nem. Nos, a Vámpírakadémia határozottan azok közé tartozik, amiket igenis megéri megvenni és elolvasni, ugyanis egy zseniális történettel van dolgunk!

Ebben a könyvben kétféle vámpír található. A mora – Lissa – maga a tiszta vámpír, aki varázserővel rendelkezik és vérrel táplálkozik. Azonban meglepő módon normális táplálékot is fogyaszt. A dampyr – Rose – eredetileg félig ember, félig vámpír. Ők nem rendelkeznek varázserővel, külsőleg az emberekre hasonlítanak és ők azok, akik megvédik a morákat, mivel azok, nem tanulnak harci kiképzést és erejüket sem használhatják támadásra. És hogy mi ellen kell megvédeni a mora népet? A strigák ellen, akik korábban morák voltak.

Nagyon összetett világ

A különböző lényekkel megalkotott világ nagyon összetett és bonyolult, azonban Rose szemszögén keresztül alaposan megismerhetjük a hierarchiát és az egész világfelépítést. Ki, hogyan és miért válik az adott lénnyé, ki kerül hatalomra sőt, még azt is megtudhatjuk, hogy hogyan szaporodnak – mármint hogy születik valaki morának, dampyrnak.

Szórakoztató és vonzó karakterek

Rose az elejétől kezdve egy szimpatikus, tűzrőlpattant személyiség, aki az életét áldozná azért, hogy megmentse barátnőjét, mindentől. Óvja nemcsak a testi, hanem a lelki épségét, mivel a mora hercegnő egy roppant érzékeny lélek. Megvédi nemcsak a való életben, de az iskolában is a gúnyolódások, bántalmak elől. Gondolatai és nyelve nagyon nyílt és éles, ezért időről-időre mosolyt csal az olvasó ajkára. Mindkét lány nagyon szerethető és bár mi Rose szemén keresztül látjuk a történéseket, akadnak izgalmas jelenteket Lissa-val is, amiket nagyon különleges módon ismerhetünk meg.

Az érzékeny és cserfes, tizenhét éves lányok mellett azért akadnak felnőtt, érettebb karakterek is, mint például Dmitrij, aki egy fiatal dampyr őrző. Őt rendelik ki Lissa őrzőjének, hogy megvédje őt a támadásoktól és oktassa a lobbanékony Rose-t, hogy felzárkózzon a többi testőrtanonchoz. Ő az a vonzó személy, aki sokszor megfegyelmezi és rávezeti arra, hogy nem mindig látja jól és méri fel a helyzeteket. Higgadt és határozott személyiség, akit nagyon könnyű megkedvelni.

Gördülékeny cselekmény

Sokadjára olvasva is ugyan olyan nagyszerű, izgalmas élményt nyújtott, mint elsőre. És ezzel nem túlzok. A Vámpírakadémia nyelvezete bár nagyon egyszerű, mégis élvezetes és szórakoztató, köszönhetően annak, hogy Richelle Mead nagyon gördülékenyen, könnyedén és olvasmányosan ír, tele fordulatokkal. Egyik esemény követi a másikat, folyamatosan történik valami váratlan, legyen az egy diákcsíny, baráti vagy szerelmi évődés.

Ha valaki még nem olvasta és szeretne valami más, különlegesebb vámpíros történetet olvasni, akkor meleg szívvel és bátran merem ajánlani – lehet kis elfogultsággal, mert mégis tinédzser kori kedvenc – a Vámpírakadémiát. Izgatottan várom az újraolvasással a második részt! Nektek mi a kedvenc sorozatotok?

Baráth Katalin – Afázia

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?