Könyvek

Ally Carter – Tökéletes gazemberek

Tavaly év végén olvashattátok az értékelésünket Ally Carter Különös bűnözők című Young Adult regényéről. A Tolvajok klubja a Könyvmolyképző Kiadó kevésbé népszerű sorozatai közé tartozik, valószínűleg a legtöbben nem is hallottatok róla. Ajándékkönyvként érkezett hozzám az első rész, és nagyon örülök, hogy adtam neki egy esélyt, mert nagyon megszerettem ezt a trilógiát. A zárókötet, a Tökéletes gazemberek 2022 szeptemberében jelent meg Bosnyák Gabriella fordításában.

Katarina Bishop sosem félt a kihívásoktól, most azonban a lehetetlennel néz szembe. Szeretetre méltó bűnözőzsenikből álló családja jobban már nem is különbözhetne a bámulatos Hale nagyvilági rokonaitól. Amikor a fiú váratlanul megörökli a nagyanyja dollármilliárdokat érő vállalatát, a tolvajlánynak már nem jut hely az életében. Kat persze nem adja fel könnyen, főleg miután megtudja, hogy Hazel végrendelete valószínűleg hamisítvány. Egy alaposan kidolgozott átverés, hogy valaki ellophassa a cég vagyonát. A fiatal tolvajoknak egy minden eddiginél merészebb tervre van szükségük, hogy megmenthessék Hale örökségét. De mi van akkor, ha ez azzal jár, hogy Kat elveszíti a fiút?

Végre Kat és Hale kapcsolata van a középpontban.

Míg a Tolvajok klubja és a Különös bűnözők Kat kockázatos és lehetetlennek tűnő megbízásairól szólt, addig a Tökéletes gazemberek inkább a Hale-lel való kapcsolatát helyezi a középpontba. Végre láthatjuk őket egy párként, de ezúttal is komoly kihívásokkal állnak szemben. Hale gyászolja a szeretett nagymamáját, miközben a családi vállalat egyre közelebb kerül az összeomláshoz. Kat ráadásul szokás szerint titkokat rejteget a barátja elől, mert szeretné megvédeni egy nagy csalódástól, mielőtt kideríti az igazat a végrendeletről. A szomorú események és a konfliktusok ellenére is jó végre együtt látni Kat és Hale párosát, hiszen már a kezdetek óta erre vártunk.

Ismerjük meg a híres Hale családot!

Amikor kiderült, hogy ez a könyv Hale-ről fog szólni, nagyon örültem neki. Bár keveset tudtunk meg eddig a kalandos életű gazdag fiúról, a legtöbb olvasónak ő a kedvence. Vicces, ravasz, jóképű, és bármit megtenne Katért és a barátaikért. A családja egy újabb rejtély, mert nem tudni, miért engedik, hogy a fiú a tolvajok csapatával töltse minden idejét, amikor otthon vagy iskolában lenne a helye. Persze erre a kérdésre megkapjuk a választ: egyszerűen senki sem foglalkozik az ötödik W. W. Hale-lel az inasán, Marcuson és a nagymamáján, Hazelen kívül. Megismerhetjük a szüleit, a nagybácsikat és nagynéniket, sőt a híres család számos tagja megjelenik, hiszen mindenkinek a hatalmas örökségre fáj a foga.

Kat az első Nagy Balhéjára készül.

Kat még csak 15 éves, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni olvasás közben, mert fiatal kora ellenére nagyon önálló. Hale magángépével utazgatnak oda, ahova egy aktuális meló elszólítja őket. A felnőtteket sokszor kihagyják a veszélyes akciókból, így most meglepetésként ért, hogy a tolvajok teljes családja összefogott annak érdekében, hogy Kat sikeresen végrehajthassa az első Nagy Balhéját.

A tolvajok életében ez legalább egy olyan fontos esemény, mint például a 16. születésnap az átlag tinik számára. Kat egy hatalmas átverésre készül, hogy megmentse a Hale család vállalatát, és leleplezze a beépült csalót. Az első Nagy Balhé lebonyolításában részt vesz természetesen a fiatal tolvajok csapata: a csábító Gabrielle, a robbantásra kész Angus és Hamish, a hacker Simon, sőt még Nick is visszatér egy kis időre. A család felnőtt tagjai is besegítenek: Eddie bácsi mellett megjelenik Kat apja, Bobby, a titokzatos Charlie bácsi, Gabrielle anyukája, a Bagshaw fiúk apukája és még számos rokon.

A lopás helyett most az átverések kapnak fontos szerepet.

Míg korábban értékes műtárgyak ellopása volt a cél, addig most inkább zseniális átverésekre van szükség. Persze Kat megpróbálkozik a hagyományos tolvajmódszerekkel, de végül belátja, hogy az alapos tervezéssel és egy Nagy Balhéval sokkal több esélyük van a sikerre. A történet másik érdekessége az, hogy nagyon hamar kiderül, hogy ki hamisította meg a végrendeletet, de egyáltalán nem könnyű lebuktatni a csalót.

A borítótól már nem vártam sokat.

A Könyvmolyképző Kiadó mindhárom kötetnél átvette az eredeti borítót, ami sajnos nem túl figyelemfelkeltő. A motívumai illeszkednek a történethez, de ez a design inkább egy romantikus lányregényre emlékeztet. Az utolsó kötetnél már nem is számítottam másra, mert felesleges lenne pont most változtatni a sorozat külső megjelenésén.

A Tökéletes gazemberek egy hihetetlen átverésekkel teli történet, amelyben a tehetséges tolvajcsalád összefogására van szükség.

Ally Carter kétségtelenül fejlődött a trilógia írása közben, mert az utolsó kötet sikerült a legjobban. Nemcsak hihetetlen átverések sorozatáról, hanem különleges barátságokról, szerelemről és családi problémákról is olvashatunk. Azt viszont sajnáltam, hogy a legendás Visily Romani kimaradt a Nagy Balhéból, és az ötödik W. W. Hale teljes nevére sem derült fény. Ha szívesen olvasnátok a fiatal tolvajok kalandos életéről, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a könyvsorozatot!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Cassandra Clare – Vaslánc

Hozzászólások