Könyvek

Cassandra Clare – Vaslánc

Egy év várakozás után végre egy újabb árnyvadász történetet olvashatunk magyarul! Cassandra Clare Aranylánc című regénye 2021 novemberében vált elérhetővé nálunk, és végre a trilógia második kötete is a polcunkra kerülhet. A Vaslánc Sándor Alexandra Valéria fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, de a könyvesboltokba csak 2023. február 3-án érkezik.

Cordelia Carstairsnek mintha mindene meglenne, amire valaha is vágyott. Hamarosan feleségül megy James Herondale-hez, akibe kislánykora óta szerelmes, új életet kezdett Londonban a legjobb barátnőjével, Lucie-vel és James elbűvölő barátaival, a Vidám Zsiványokkal. Nemsokára visszatér hozzá az imádott apja, és ő a Cortana, az ősi árnyvadászkard kiválasztottja. Az igazság azonban sokkal kegyetlenebb: James és Cordelia házassága egy hazugság, hogy megmentsék a lány jóhírét.

A fiú a rejtélyes Grace Blackthornt szereti, akinek a bátyja, Jesse évekkel ezelőtt tragikus körülmények között életét vesztette. A Cortana megégeti Cordelia kezét, az apja pedig megkeseredetten és dühösen tér vissza. Ráadásul egy sorozatgyilkos garázdálkodik az Edward korabeli Londonban, aki árnyvadászokat gyilkol, majd rejtélyesen eltűnik. Cordelia, Lucie, James és a Vidám Zsiványok összefognak, hogy a gyilkos nyomába eredjenek, miközben a saját titkaikkal is küzdenek.

Érdemes feleleveníteni az emlékeinket, mielőtt belevágunk ebbe a könyvbe.

Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy mindenképpen újra kell olvasni az Aranyláncot, ha érteni szeretnétek a folytatást. De egy év eltelt a két rész megjelenése között, és egy sok szálon futó történetről van szó, így nem árt egy kis ismétlés. Nekem például másodjára jobban is tetszett a nyitókötet, mert egy kevésbé fárasztó időszakban olvastam most, és jobban oda tudtam figyelni a részletekre. Valószínűleg egy év távlatából már kevésbé emlékeztem volna minden egyes szereplőre és a bonyolult rokoni kapcsolatokra.

A Vaslánc rengeteg nézőpontból mutatja be nekünk a századfordulón élő fiatal árnyvadászokat. Míg az első kötetben Cordeliát tekinthettük a főszereplőnek, addig a folytatásban egyre nagyobb szerepet kap Lucie, a Vidám Zsiványok társasága, sőt még Alastair és Anna is. Bonyolultnak tűnhet ennyi nézőpont, de Cassandra Clare nagyon ügyesen vezeti az egyes történetszálakat és építi fel a különböző karaktereket.

A fiatal árnyvadászcsapat boldogságát beárnyékolják a múlt titkai.

Cordelia kezd beilleszkedni a Vidám Zsiványok társaságába, akik szeretettel fogadják a bátor és rafinált lányt. A Jamesszel való álházassága viszont megnehezíti az életét, hiszen el kell fojtania a valódi érzelmeit egy olyan kapcsolatban, amiről régóta álmodozott. Lucie pedig külön utakon jár, és titokban felfedezi, mi mindenre képes rávenni a szellemeket. Legtöbb idejét Jesse Blackthorn különös szellemével tölti, akivel egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Szövetséget köt a fiú húgával, Grace-szel, akinek a múltját is megismerjük ebben a kötetben.

A Vidám Zsiványok közül a legtöbbet Jamesről olvashatunk, de Matthew, Christopher és Thomas is nagyobb figyelmet kapnak, mint korábban. Mindannyiuknak megvan a maguk titka és problémája, ami nem hagyja nyugodni őket. Alastair és Anna története is egyre érdekesebb, remélhetőleg a zárókötetben még többet megtudhatunk róluk.

Rejtélyes gyilkosságok, szellemek, démonok és a jó öreg szerelmi háromszög.

Együtt nyomozhatunk a szereplőkkel, akik egy furcsa gyilkosságsorozatot próbálnak felderíteni. Persze sejthetjük, hogy ki mozgatja a háttérben a szálakat, de folyton váratlan fejleményekkel találjuk szemben magunkat. A felnőtt árnyvadászokra szokás szerint nem lehet számítani, így ismét az alvilágiakhoz fordulnak a fiatalok segítségért. A híres Magnus Bane nem maradhat ki egy világmegmentő árnyvadász-akcióból sem. A különös Néma Testvér, Zakariás is megjelenik, bár ezúttal neki és Magnusnak más küldetésük van, amelyről egy bónusznovellában olvashatunk.

A rejtélyes gyilkosságok, a szellemek és a démonok mellett még a jó öreg szerelmi háromszög is belefért a történetbe. Klisének tűnik, de a Vaslánc utolsó fejezeteiben fény derül pár olyan titokra, ami teljesen felborítja a korábbi elképzeléseinket. Talán nem is háromszögről van szó, hanem valami teljesen új romantikus bonyodalomról?

Ha tehetitek, akkor válasszátok az éldekorált kiadást!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette az eredeti borítót, amelyen ezúttal Lucie-t láthatjuk gyönyörű aranyszínű ruhában, a Jessetől kapott medállal a kezében. A magyar fordítás ráadásul éldekorált változatban is kapható a kiadó webshopjában, de csak limitált példányszámban. Így még lélegzetelállítóbb hatást kelt ez a könyv, és különleges dísze lehet a rajongói gyűjteménynek. Az utolsó órák trilógia második része néhány fekete-fehér illusztrációt is tartalmaz, amelyek a szereplőket ábrázolják.

A Vaslánc egy igazi érzelmi hullámvasút különleges karakterekkel, izgalmas rejtélyekkel és egyre sötétebb történettel.

Cassandra Clare Árnyvadász-univerzuma mindig tud újat mutatni még a legnagyobb rajongóknak is, akik minden eddig megjelent sorozatot olvastak. Talán a Vaslánc dolgozik a legtöbb nézőpontkarakterrel, pedig az írónő nem szokott spórolni velük. Több mint 600 oldalon keresztül izgulhatunk, hogy vajon milyen következményekkel járnak Cordelia, Lucie és a Vidám Zsiványok merész akciói. Ismét egy függővéget kapunk, így csak reménykedhetünk, hogy nem kell újabb egy évet várnunk a 2023 januárjában megjelenő Chain of Thorns magyar fordítására.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Ally Carter – Különös bűnözők

Hozzászólások