Könyvek

Richard Osman – A férfi, aki kétszer halt meg

Ha szívesen olvastok kortárs krimiket, akkor valószínűleg már találkoztatok Richard Osman nevével. A brit televíziós producer és műsorvezető első regénye, A csütörtöki nyomozóklub több mint egymillió példányban kelt el, a filmjogokat pedig Steven Spielberg vette meg. A férfi, aki kétszer halt meg című folytatás 2021-ben jelent meg Orosz Anna fordításában, az Agave Könyvek gondozásában.

A következő csütörtökön újra együtt a nyomozóklub. Elizabeth levelet kapott egy régi kollégájától, aki fontos szerepet töltött be az életében. A férfi most a segítségét kéri, mert veszélyben forog az élete. Valaki ellopta a húszmillió fontot érő gyémántokat, amiket egy maffiavezér hamarosan vissza akar kapni.

Elizabeth, Joyce, Ibrahim és Ron ismét akcióba lendülnek. Amikor egyre több haláleset történik, rájönnek, hogy egy különösen bonyolult üggyel állnak szemben. Az ellenség számára nem okozna gondot félreállítani a négy elszánt nyugdíjast az útból. Vajon képes lesz a nyomozóklub elkapni a gyilkost, mielőtt ő csapna le rájuk? Ha még a gyémántokat is megtalálnák, az lenne csak az igazi siker.

Mi történik a következő csütörtökön?

A férfi, aki kétszer halt meg szinte közvetlenül az előző könyv zárása után veszi kezdetét. A nyomozóklub tagjait még kísértik a korábbi tragikus események. Joyce változást szeretne az életében, de nem tudja, hogy egy menhelyi kutya örökbefogadása vagy az Instagram letöltése lenne-e a jobb döntés. Ibrahim szintén a technológiai újdonságokkal ismerkedik, Ron pedig hozza a szokásos formáját. Elizabeth eközben a levél tartalmán rágódik, amit természetesen csak később oszt meg a többiekkel.

Az Ibrahimot ért támadás azonban újra közelebb hozza egymáshoz a nyomozóklub tagjait. Mindhárman szeretnének bosszút állni az elkövetőn, aki bizonyíték hiányában megúszná a büntetést. Elizabeth, Joyce és Ron elhatározza, hogy igazságot szolgáltatnak barátjuknak, és ezzel egyidőben elkezdenek a gyémántrablás és a gyilkosságok ügyében is nyomozni.

A történetvezetés kiegyensúlyozottabb már a folytatásban.

Ezen a könyvön határozottan látszik, hogy Richard Osman sokat fejlődött a regényírásban. Még mindig kissé szokatlan, hogy Joyce naplóbejegyzései is felbukkannak néhány fejezet között, de már egyenletesebben halad a történet. Megfelelő arányban olvashatunk a nyomozásról, Ibrahim gyógyulásáról, Joyce önállósodásáról és a mellékszereplőkről is. A bűntény pedig kellően szövevényes ahhoz, hogy végig fenntartsa a figyelmünket.

A csütörtöki nyomozóklub tagjai is megváltoznak.

Annak ellenére, hogy idős emberek állnak a középpontban, tapasztalhatunk némi karakterfejlődést a második kötetben. Elizabethnek meg kell birkóznia a múlt kísérteteivel, és azt is meg kell tanulnia, hogy érdemes időben beavatni a többieket a nyomozás fejleményeibe. Ibrahim a támadást követően elzárkózik a világtól, és erős szorongást keltenek benne a hétköznapi tevékenységek is. Ronnak megismerhetjük az érzelmes oldalát, amit gondosan rejteget mindenki elől. Joyce egyre önállóbbá és magabiztosabbá válik az új barátai hatására.

Magánéleti problémák a gyilkosságok árnyékában.

Az első könyvben a két rendőr, Donna és Chris a háttérben maradt. Ezúttal a nyomozóklub tagjai már jobban bíznak bennük, és szorosabban együttműködnek velük. Emellett betekintést nyerhetünk mindkettőjük magánéletébe is. Míg Chris a túlsúlyával és a rossz szokásaival küzd, addig Donna megpróbálja feldolgozni a korábbi szakítását. Továbbá fontos szerepet kap Bogdan is, aki szokás szerint bármit megtesz, amit Elizabeth kér tőle. A lengyel vállalkozó Stephennél tett látogatásai miatt pedig hajlamosak vagyunk arra, hogy megfeledkezzünk bűneiről.

A borító megőrzi a sorozat jellegzetes motívumait.

Az Agave Könyvek átvette az eredeti borítót, amely tökéletesen illeszkedik az előző rész megjelenéséhez. A kék, a fekete és a piros színek kellemes összhatást keltenek a világos háttér előtt, a róka pedig ismét hangsúlyos szerepet kap. A borítón olvasható rövid ajánlók szerencsére már nem Agatha Christie műveihez hasonlítják Richard Osman regényét, hanem önmagában értékelik.

A férfi, aki kétszer halt meg egy csavaros detektívtörténet négy megállíthatatlan baráttal a főszerepben.

Összességében jobban tetszett ez a kötet, mint A csütörtöki nyomozóklub. Bár már nem hatott az újdonság erejével, hogy nyugdíjasok oldanak meg bűnügyeket, maga a történet sokkal követhetőbb és izgalmasabb volt. Joyce, Ron, Elizabeth és Ibrahim barátsága csodálatos, a rejtély szinte kibogozhatatlannak tűnik, a mindennapokat pedig bearanyozzák a vicces párbeszédek. A férfi, aki kétszer halt meg remek választás lehet, ha már az előző részt is szerettétek, és újra együtt nyomoznátok ezzel a különös társasággal.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Ally Carter – Tolvajok klubja

Hozzászólások