Könyvek

Gáspár Virginia Olimpia – A dühös tűz fellángolása

Igaz, hogy már lassan itt a tél, de még egy utolsó igazi őszi hangulatú könyvet szeretnék ajánlani nektek. Egy boszorkányos könyvsorozat nyitókötetéről van szó, ami ráadásul magyar környezetben játszódik, és ez cseppet sem ront az olvasmányélményen, sőt inkább még különlegesebbé teszi a történetet. Gáspár Virginia Olimpia első ifjúsági fantasy regénye, A dühös tűz fellángolása idén jelent meg a NewLine Kiadó gondozásában.

Veres Holda nagyon megijed, amikor legjobb barátnője elájul az első tanítási napon. Kiderül, hogy Laura látó, de mielőtt többet megtudnának a képességéről, a lányt elraboltatja egy gonosz boszorkány. Megjelennek a védelmezők: egy alakváltó fiú, egy félvámpír lány és egy jóképű halandó fiú, akik segítenek Holdának a barátnője keresésében.

Hamarosan arra is fény derül, hogy Holda sem éppen átlagos kamasz, hanem boszorkány felmenőkkel rendelkezik. Miközben Laura a túlélésért küzd, barátnője egyre jobban megismeri a Magyarországot körül ölelő mágikus világot, és felfedezi a saját erejét. Vajon Holda képes lesz megbirkózni a benne fellángoló dühös tűzzel?

Mindjárt két erős női főszereplőt is kapunk.

A könyv egyik legnagyobb erőssége a két főszereplő gyönyörű barátsága. Bár Holda és Laura mindketten erős női karakterek, eltérő személyiséggel rendelkeznek. Míg Laura pozitív beállítottságú és nyugodt karakter, addig Holda jobban átadja magát az érzelmeinek, és hajlamosabb meggondolatlanul cselekedni. Mindketten a körülményekhez képest gördülékenyen veszik az akadályokat, és bármit megtennének egymásért. Kitartó és bátor fiatal nők, akik keményen küzdenek a túlélésért, az igazságért és a szeretteikért.

Az erős női főszereplők mellett több izgalmas és szerethető karakterrel is találkozunk a könyvben. A védelmezők csapata nemcsak hatékonyan működik együtt, hanem Áron, Tamara és Kevin egyre szorosabb barátságot alakítanak ki Holdával. Laura eközben megismerkedik a hányatott sorsú ikrekkel, Vandával és Vincével, akik szintén a boszorkány fogságában élnek. A felnőttek sem maradnak ki az eseményekből: szülők, nyomozók, tanárok és a mágikus világ tagjai is megjelennek mind segítő, mind gonosz szerepben.

A mágikus világ felépítése jól átgondolt és logikus.

Gáspár Virginia Olimpia már az első fantasy regénye során ráérzett a világépítésre. A történet során Holdával és Laurával együtt fokozatosan fedezhetjük fel a hétköznapi életbe beolvadó mágikus rendszert. Megismerhetjük a boszorkányok vallását, a természetfelettiekre vonatkozó szabályokat, valamint a mágikus ügyekkel foglalkozó hivatali szerveket. Felbukkannak a varázstárgyak, a különleges képességekkel rendelkező állatok, és megkezdődik Holda boszorkányképzése is.

A magyar környezet még otthonosabbá teszi a történetet.

Az elején tartottam attól, hogy furcsán hatnak majd a magyar helyszínek és nevek egy fantasy regényben, de ezúttal inkább egy plusz élményt adott az otthonosság érzése. A dühös tűz fellángolása főként Budapesten, azon belül pedig Újpalotán játszódik. Emellett Holdával és a védelmezőkkel együtt bejárhatjuk az ország kastélyait és várait. Annyira jól összeolvad egymással a hétköznapi környezet és a mágikus világ, hogy legfeljebb a beszélő nevek (pl. Avatott Szabolcs, Setét Andor) emlékeztetnek minket a történet magyarságára.

A szerző a lányok érzéseit és gondolatait csak felületesen mutatja meg.

Bár maga a történet és a világfelépítés izgalmasra sikerült, a regény stílusa hagy kívánni valót maga után. Egyrészt hiányoznak a gonosz boszorkány motivációi, másrészt sokszor azt éreztem, hogy nem túl gördülékeny a szöveg, amelyben ráadásul furcsa és idegesítő kifejezések (pl. Csitu van!) is gyakran szerepelnek. Továbbá nekem hiányoztak a főszereplők mélyebb gondolatai és érzései, amelyeket megismerhettünk volna belső monológok formájában. Összességében egy alaposabb korrektúra is sokat javíthatott volna a szöveg minőségén.

A borító egyszerű, de tökéletesen illik a történethez.

A Lélekboszorka krónikák első része egy minimalista stílusú borítót kapott, amelyen Holdát láthatjuk. Vörös haja kiemelkedik a képből, és megjelennek a címadó dühös tűz lángjai is. Érdekes, hogy a főbb arcvonások megjelennek az illusztráción, egyedül a szempár hiányzik.

A dühös tűz fellángolása bevezetés egy ígéretes magyar fantasy történetbe, amelyben a barátság mindennél fontosabb.

Gáspár Virginia Olimpia sorozatnyitó kötete egy jól átgondolt mágikus világba vezet minket, ahol számos szerethető karakterrel találkozhatunk. A magyar környezet és a hétköznapi szereplők segítenek abban, hogy még otthonosabban érezzük magunkat. Bár végzős gimnazistákról szól a történet, én inkább fiatalabb olvasóknak ajánlanám ezt a könyvet.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Sarah J. Maas – Ég és lélegzet háza

 

Hozzászólások