Könyvek

Ally Carter – Tolvajok klubja

Korábban már olvashattátok a véleményünket olyan könyvekről, amelyek sajnos nem kaptak elég figyelmet a kiadói marketingkampányok során, így kevés olvasóhoz jut el a hírük. Ally Carter Tolvajok klubja című Young Adult regényéről például még nem hallottam, pedig már tavaly megjelent Bosnyák Gabriella fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Ajándékkötetként érkezett hozzám, és nagyon örülök, hogy adtam egy esélyt a történetnek.

Amikor Katarina Bishop hároméves lett, a szülei elvitték a Louvre-ba terepszemlére. Négy évvel később Eddie bácsival Ausztriába utazott, hogy együtt ellopják a koronaékszereket. Tizenöt évesen azonban Kat elintézi, hogy bekerüljön Anglia legjobb bentlakásos iskolájába, és búcsút int a tolvajéletnek.

Váratlanul felbukkan a lány régi tettestársa és barátja, hogy visszarángassa a bűnözők világába. Két hetet kapnak, hogy végrehajtsák a legnagyobb rablást a Bishop család történetében. Ráadásul Kat apjának az élete is kockán forog, így a lány kénytelen visszatérni még egy utolsó balhéra.

Kat nem egy átlagos tini, hanem egy profi tolvaj.

A Tolvajok klubja egy YA regény, de a főszereplője nem egy hétköznapi tinilány, hanem egy képzett tolvaj. Kat fiatal kora ellenére már számos nagy rablást végrehajtott a családjával és a barátaival. Intelligens, szarkasztikus, és nem mellesleg hihetetlen precizitással tervezi meg az akciókat. Bár maga mögött hagyta a családi vállalkozást, valójában a Colgan Gimnázium szabályokkal teli világa idegen számára. Amikor megjelenik az egyik korábbi tettestársa, az ötödik W. W. Hale, Kat újra megtapasztalja a rablásokkal járó izgalmat.

A tolvajok csapata egy furcsa, de szeretetre méltó család.

A történetben a bűnözés nem tűnik elítélendő viselkedésnek, mert a tolvajok egy furcsa családot alkotnak, és mindvégig szurkolunk nekik, hogy sikerrel járjanak. Megismerjük Eddie bácsit, aki a családi biznisz középpontjában áll, és mindenki hozzá fordul segítségért. Kat apja, Bobby az egyik legnagyobb név a tolvajok világában, mégis bajba kerül ezúttal. A küldetés pedig még inkább szimpátiát ébreszthet bennünk, hiszen Kat arra készül, hogy visszaszerezzen öt ellopott festményt. Olvashatunk a tolvajok módszereiről, és nyomon követhetjük, hogyan zajlik az eddigi legnagyobb rablás megtervezése.

Kat szinte tökéletes csapatot szervez pár nap alatt.

Katnek kevés ideje van arra, hogy kitalálja, miként szerezhetné meg az ellopott festményeket. Először is meg kell találnia őket, mert a titokzatos tolvaj ügyesen elrejtette őket. Eközben hamar összeáll a csapat, akik vállalkoznak a lehetetlen küldetésre. A nyomozás során a gazdag műkincstolvaj Hale segíti a lányt, és ismét közel kerülnek egymáshoz. Majd csatlakoznak a pároshoz a Bradshaw fivérek, Angus és Hamish, akik ezzel az akcióval próbálják tisztára mosni a nevüket. Megjelenik Kat elviselhetetlenül szemrevaló unokatestvére, Gabrielle is. Végül a csapat kiegészül a hacker Simonnal és a rejtélyes Nickkel, aki látszólag véletlenül keveredett bele az ügybe.

A hét fiatal bűnöző ügyesen dolgozik együtt, de azért előfordulnak kisebb hibák. Mindannyian tapasztalt tolvajok, így együtt elboldogulnak Eddie bácsi és Bobby támogatása nélkül is. Bár egy rablásra készülnek, szükségük van Gabrielle elterelő hadműveleteire és Simon számítógépes tudására is. Persze veszekedésekből és feszült helyzetekből sincs hiány a történetben.

Az igazi veszélyes bűnözők: Arturo Taccone és Visily Romani

A Tolvajok klubja alapvetően szimpátiát ébreszt a fiatal bűnözőcsapat iránt, de az igazi nagyágyúkkal más a helyzet. Arturo Taccone egy vérbeli olasz maffiózó, aki mindenáron vissza akarja kapni a festményeit, hiába nem őt illetik. Megzsarolja Katet, és sokszor úgy érezhetjük, hogy igazából azt várja, mikor vall kudarcot a lány. Az ő személye azonban eltörpülni látszik a legendás Visily Romani mellett, akiről már mindenki hallott, de senki se ismeri a valódi kilétét. Még a tapasztalt tolvaj Eddie bácsi is óva inti a fiatalokat a rettegett név hallatán.

A borító alapján nem választanám ezt a könyvet.

A Könyvmolyképző Kiadó megtartotta az eredeti borítót, amely leginkább a 2010-es évek romantikus tiniregényeit idézi. Katet láthatjuk, ahogy napszemüvege lencséjében tükröződik az egyik ellopott festmény. A dőlt betűtípus már figyelemfelkeltőbb, de sajnos ez kevés ahhoz, hogy ismeretlenül levegyük ezt a könyvet a polcról.

A Tolvajok klubja egy fiatal bűnözőcsapat lehetetlen küldetésének rejtélyekkel és izgalmakkal teli története.

Ally Carter regénye kellemes meglepetés volt számomra, mert először a nem túl meggyőző külső alapján ítéltem meg a könyvet. Kat és Hale párosa volt a kedvencem, kíváncsi vagyok, a folytatásban hogyan alakul kettejük kapcsolata. Tetszett Kat szarkasztikus humora, Hale védelmező viselkedése, Simon zsenialitása, Gabrielle kacérsága, Nick titokzatossága és a Bradshaw fivérek szétszórtsága is. Ha szeretnétek megismerni egy profi tolvajcsapatot, akkor nagyon ajánlom nektek a Tolvajok klubja első részét!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Sasha Laurens – A Wicked Magic – Végzetes varázsigék

Hozzászólások