Könyvek

Agatha Christie – N vagy M

Korábban már olvashattatok nálunk Agatha Christie Tommy és Tuppence sorozatának első és második kötetéről. A titokzatos ellenfél a nyomozópáros első nagy kalandját mutatta be, míg a Cinkostársak sok kisebb rejtélyt vonultatott fel. A harmadik regény, az N vagy M a 2. világháború idején játszódik, amikor a középkorú detektívek egy újabb titkos megbízást kapnak.

Agatha Christie könyve eredeti nyelven 1941-ben került kiadásra, majd magyarul Göncz Árpád 1975-ös fordításában jelent meg több kiadó jóvoltából is. Az N vagy M legutoljára a Helikon Kiadónak köszönhetően kapott modernebb és letisztultabb külsőt 2021 augusztusában.

A tehetséges nyomozópáros, Tommy és Tuppence felett már eljárt az idő. Bár még csak a negyvenes éveik közepén tartanak, mégis tudomásul kell venniük, hogy a 2. világháború alatt a tapasztalataikra és a tudásukra, sőt igazán rájuk sincs szükség. A háború már a fiatalok, többek között a Beresford házaspár gyerekeinek terepe.

Tommyt mégis megkérik, hogy derítse ki egy német ügynök – N vagy M – kilétét. Nyom alig akad, még azt sem tudni, hogy férfi vagy nő az ellenséges kém. Bár egyszemélyes küldetésként indul a történet, Tuppence-t semmi sem tántoríthatja el, ha veszélyről és izgalmas rejtélyekről van szó. Mindketten megszállnak a Sans Souci nevű panzióban, ahol sokkal több gyanús alak tartózkodik, mint elsőre gondolnák.

A 2. világháború idején, pontosabban 1940-ben találkozunk újra a nyomozópárossal, akik ugyan a negyvenes éveik második felében járnak, kalandvágyuk és rejtélyek iránti szenvedélyük töretlen. Már a történet kezdetén megtudjuk, hogy a Cinkostársak eseményeit követően ikreik születtek, Deborah és Derek. Gyermekeik távol vannak a szülői háztól, lányuk a hírszerzésnél dolgozik, fiuk pedig pilótaként vesz részt a háborúban.

Tommy és Tuppence legújabb küldetése szigorúan titkos, a rejtély pedig igencsak bonyolultnak ígérkezik ezúttal.

A Beresford házaspár Anglia déli partvidékén, egy Leahampton nevű városban kezdi meg nyomozását. Megbízójuk, aki a korábbi részekből ismert Mr. Carter barátja, elküldi őket a Sans Souci panzióba, ahol a feltételezések szerint a német ügynök tartózkodhat. Álnevet és hamis élettörténetet találnak ki, hogy könnyebben be tudjanak épülni a többi vendég közé. Tommy nagynénje korábbi látogatására hivatkozik, Tuppence pedig kétszeres özvegynek adja ki magát.

A panzióban több lakó is gyanúsan viselkedik, így a detektívek nehéz feladatnak néznek elébe. Az egyik legkülönösebb figura maga a Sans Souci vezetője, Mrs. Perenna, akinek a modora hagy némi kivetnivalót maga után. Származásáról bizonytalan információk állnak rendelkezésre, lánya pedig vérbeli lázadónak tűnik. Egy német menekült is található a vendégek között, Karl von Deinim, aki kutatóvegyészként dolgozik. A panzióban lakik továbbá a nyugalmazott Betchley őrnagy, két idősebb hölgy – Mrs. O’Rourke és Miss Minton –, a középkorú Cayley házaspár és Mrs. Sprot, egy fiatal anya a kislányával, Betty-vel.

Tommy és Tuppence igyekeznek a Sans Souci vendégeiről minél többet megtudni, miközben azért alaposan ügyelnek rá, hogy a kérdezősködésük ártatlan kíváncsiságnak hasson. Bár általában együtt nyomoznak, N vagy M ügyében nagyrészt külön-külön gyűjtik az információkat. Kapcsolatukat titokban tartják, hiszen felvett szerepükből adódóan nem ismerhetik egymást. Eltérő módszerekkel és megközelítésekkel próbálják megoldani a rejtélyt, de amikor lehetőségük van rá, tájékoztatják egymást a fejleményekről.

A Helikon Kiadó jóvoltából egy újabb letisztult stílusú, mégis dinamikus borítót kaptunk, amely tökéletesen illeszkedik a sorozat korábbi részeinek megjelenéséhez. Ismét narancssárga hátteret választottak, amely előtt egy pisztolyt és annak füstjében a helyszínt, Sans Soucit és a dél-angliai partvidéket láthatjuk a naplementében. A pisztoly az N vagy M egyik legnagyobb feszültséggel teli jelenetére utal, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a nyomozás során.

Az N vagy M fordulatos detektívregény, Tommy és Tuppence kalandvágya és rejtélyek iránti szenvedélye pedig töretlen.

A történet egyik legnagyobb pozitívuma, hogy megmutatja, a kor nem feltétlenül teszi unalmassá az ember életét. Nyomozópárosunk ugyan visszavonult egy időre, de egy izgalmas megbízásra képtelenek voltak nemet mondani. Külön öröm volt számomra Albert visszatérése, aki a 2. világháború alatt már a harmincas évei közepén jár. Az N vagy M sokkal kellemesebb olvasmány volt, mint a Cinkostársak a maga sok-sok bűnügyével, de A titokzatos ellenfelet nem sikerült felülmúlnia.

Ezt a könyvet elsősorban az előző részek kedvelőinek és természetesen Agatha Christie rajongóinak ajánlom. Tommy és Tuppence harmadik kalandja az előző részekhez hasonlóan humoros, a rejtély megfejtése mégis fokozott figyelmet és némi detektívkészséget igényel. Az N vagy M a sorozat többi kötetéhez hasonlóan önállóan is olvasható, a történet megértéséhez nem feltétlenül szükséges az előzmények ismerete.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – Halloween és halál

Hozzászólások