Könyvek

Agatha Christie – Halloween és halál

Minden krimirajongó ismeri Hercule Poirot leghíresebb eseteit, amelyekről például Az ABC-gyilkosságok vagy a Gyilkosság az Orient Expresszen című regényekben olvashatunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy Agatha Christie belga magándetektívje egy halloweeni gyilkosságot is felderített.

A Halloween és halál eredeti nyelven 1969-ben jelent meg, magyarul pedig először a kilencvenes években került a boltok polcaira Ellopott gyilkosság címmel a Hunga-Print kiadó jóvoltából. A kötet legutóbb 2016-ban az Európa Kiadó gondozásában vált elérhetővé a magyar olvasóközönség számára, Elekes Dóra fordításában.

Gyermekgyilkosság halloweenkor? Egy kisvárosban bármi megtörténhet!

A baljós események egy kisvárosban, Woodleigh Commonban kezdődnek halloween éjszakáján. A helyi kamaszok számára bulit szerveznek, ahol liszttorta-szeletelés, almahorgászás és tűzharapás szórakoztatja a vendégeket. Hercule Poirot egyik barátja, a detektívregényeiről híres Mrs. Ariadne Oliver is részt vesz a partin. A 13 éves Joyce Reynolds váratlan kijelentéssel áll az írónő elé:

Én egyszer láttam is egy gyilkosságot.

Senki sem hisz a hencegő kislánynak, amíg holtan nem találják hirtelen. Valaki belefojtotta az almahorgászáshoz használt vödörbe, míg a vendégek gyanútlanul szórakoztak. Mrs. Oliver rögtön zseniális barátjához, Poirot-hoz fordul segítségért, hogy legendás szürkeállományával fényt derítsen a gyilkos kilétére.

Agatha Christie legendás detektívjét ezúttal egy kissé modernebb korban, a hatvanas években látjuk. Az idős Poirot még mindig nyomoz, és ugyanolyan zseniális észjárással jár a bűnügyek végére, mint fiatalabb korában. Vonakodva, de eleget tesz barátja kérésének, és hamarosan a különös kisvárosban találja magát. Egy nyugalmazott felügyelő és az írónő kíséretében neki áll megoldani Joyce Reynolds gyilkosságának rejtélyét.

A nyomozás során fontos szerepet játszik Mrs. Oliver, aki bár részt vett a partin, igazán senkit sem ismer a városban. Egy barátnője meghívására érkezett, de róla se tud túl sokat régi ismertségük ellenére sem. Akik jártasok Agatha Christie világában, főként a Poirot regényekben, azok tudhatnak Ariadne almaimádatáról. A halloweenkor történtek fintora, hogy ez a különös mánia valószínűleg véget ért.

Hercule Poirot gondos tervezéssel fog hozzá a parti vendégeinek kikérdezéséhez. Amellett, hogy mit láttak vagy hallottak a résztvevők, leginkább arra kíváncsi, milyen gyerek volt Joyce. A vélemények megegyeznek: a kislány szeretett kitalált vagy másoktól átvett történetekkel hencegni. Senki sem hitte el a halloweeni állítását, hiszen megrögzött hazudozó hírében állt.

Woodleigh Commonban szinte mindenki minél előbb el szeretné felejteni ezt a „kínos eseményt”. A gyanúsítottak száma meglehetősen magas és látszólag szinte egyik résztvevő se árul el semmi lényegeset. Természetesen Poirot briliáns észjárásával és ravasz taktikáival sikeresen megoldja az ügyet.

Érdemes még szót ejteni a borzongató borítóról is!

Az Európa Kiadó egy letisztult stílusú, elsőre egyszerűnek ható, mégis aprólékosan megalkotott borítót választott a Halloween és halál új kiadásához. A baljós sötét háttér előtt a gyilkos eszközt, az almákkal teli, vízzel töltött vödröt láthatjuk, illetve az áldozat ernyedt kezét. Az írónő neve és a cím alatt pedig egy Ariadne Oliver idézetet olvashatunk:

Tudom, hogy azt mondják, „tévedni emberi dolog”, de egy emberi tévedés kismiska ahhoz képest, amit egy számítógép tud produkálni.

A Halloween és halál egy igazi Poirot-ért kiáltó gyilkosság ügyét meséli el.

Joyce meggyilkolásának oka és az elkövető személye mellett több múltbéli rejtély megoldására is fény derül. A belga detektív kíváncsisága és tudásvágya idős kora ellenére sem lankad, így utána jár minden apróbb információnak, amit a kisváros lakóitól hall. Az, hogy mi olvasók mennyire tudunk érvényesülni a detektív szerepében, összetett kérdés. Én személy szerint részben eltaláltam a megoldást, de hozzá kell tenni, hogy korábban már olvastam a könyvet, illetve az adaptációt is láttam. Talán emlékeztem néhány információmorzsára, ami segített, de ezúttal érdemes enélkül is Poirot-val együtt nyomozni.

A Halloween és halált elsősorban Agatha Christie és a legendás detektív rajongóinak ajánlom. Kiváló választás lehet mindenkinek, aki egy összetett krimire és halloweeni hangulatra vágyik. Továbbá érdemes elolvasnotok akkor is, ha esetleg szerettétek a 2010-ben megjelent, Poirot: Az ellopott gyilkosság című adaptációt, amelyben David Suchet játssza a főszerepet.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Agatha Christie – A titokzatos ellenfél

Hozzászólások