Könyvek

Spórolási tippek könyvmolyoknak, avagy hogyan olvassunk olcsóbban | 2. rész

Múlt héten már olvashattátok a rendhagyó témájú cikksorozatunk első részét, amelyben bemutattunk nektek néhány spórolási tippet. Az olvasás manapság egyre drágább hobbi, azonban fontosnak tartjuk, hogy ez ne riassza el a leendő könyvmolyokat. Ismét szeretnénk bemutatni nektek néhány olyan módszert, amellyel olcsóbban vagy akár ingyen, mégis teljesen legális forrásból juthattok új olvasmányélményekhez. Ha kíváncsiak vagytok az ötleteinkre, akkor tartsatok velünk!

Vásároljatok vagy cseréljetek használt könyveket!

Ha nem feltétlenül ragaszkodtok a kifogástalan állapotú könyvekhez, akkor érdemes néha a könyvesboltban vagy kiadói webshopokban való vásárlás helyett más olvasók használt köteteit választani. Általában az eredeti árnál jóval kedvezményesebben vehetitek meg ezeket a könyveket, kivételt képeznek persze a boltokban már nem kapható kiadványok. Ha nektek is lapulnak olyan jó állapotú kötetek a polcotokon, amikre már nincs szükségetek, akkor eladhatjátok vagy elcserélhetitek őket más olvasni valókra. A használt könyvek cseréjéhez biztonságos platformot nyújt például a Moly.hu olvasói közösségi oldal, de a könyves Facebook-csoportokat és a Vintedet is ajánlott böngészni. Vásárlás előtt mindig győződjetek meg arról, hogy a könyv állapota számotokra megfelelő, és az eladó tisztességes szándékokkal rendelkezik.

Járjatok rendszeresen könyvtárba!

Az olvasóknak két típusa van: egyesek imádnak könyvtárba járni, míg másokat zavarnak a rongyosra olvasott könyvek és a kölcsönzés lejárati határidők. Továbbá fennáll az a tévhit is, hogy a könyvtárakban csak régi kiadványokat találhatunk. Ez egyáltalán nem igaz, mert a általában igyekeznek beszerezni az olvasók által kért új megjelenéseket. Valójában a könyvtár a legjobb megoldás, ha rendszeresen és sokat szeretnétek olvasni, de nem akartok minden hónapban új könyveket venni. Több intézményben ingyenes a beiratkozás például a diákok és a helyi lakosok számára, vagy legfeljebb néhány ezer forintot kell fizetnetek egy évre. Emellett azt sajnos kevesen tudják, hogy a könyvtári kölcsönzéssel támogatjátok a szerzőket is, akik jogdíjra jogosultak ebben az esetben is. Összességében sokkal tisztességesebb olvasói döntés könyvtárba járni, mint ingyenes, de illegális PDF-könyveket letölteni.

Látogassatok el egy antikváriumba vagy a Könyvmentőkhöz!

Ha nem szeretnétek más olvasóktól használt könyveket vásárolni, akkor ehelyett érdemes ellátogatni egy antikváriumba vagy a Könyvmentőkhöz. Az antikváriumok is könyvesboltok, csak itt régi és használt, sőt gyakran ritkaságnak számító könyvek keresik új gazdájukat. A könyvek ára és állapota nagyon változó lehet, viszont biztosan találtok kedvetekre való olvasni valót. A Könyvmentők Kulturális Egyesület pedig szintén használt könyvek gyűjtésével foglalkozik, amelyeket a nagyobb vásárokban található könyvesszekereken kínálnak az olvasóknak. Náluk már néhány száz forintos áron hozzájuthattok egy-egy kötethez, a bevételt pedig további könyvek megmentésére fordítják.

Fedezzétek fel a Bookline Lapozókat és a könyves telefonfülkéket!

A Bookline néhány évvel ezelőtt kezdett el ingyenes könyvcserepontokat létrehozni a nagyvárosokban. A Lapozókban más olvasók által elhelyezett könyvek közül válogathatsz, és ha megtetszik valami, akkor azt szabadon elviheted, csak ott kell hagynod helyette egy másik kötetet. Bár itt általában régebbi könyvek várakoznak, ki lehet fogni újabb és népszerűbb kiadványokat is. Nemcsak a nagyvárosokban működnek könyvcserepontok, hanem a kisvárosokban, sőt egyes falvakban is találkozhatunk például könyves telefonfülkékkel. Ezek ugyanazt a célt szolgálják, mint a Bookline Lapozók, vagyis a feleslegessé vált könyvek cseréjére biztosítanak lehetőséget az olvasóknak.

Lépjetek be az utazókönyvek világába!

Zárásként egy további ingyenes olvasási lehetőségre szeretnénk felhívni a figyelmeteket. A Moly.hu olvasói közösségi oldalon jelentkezhettek utazókönyvekre, amelyeket a gazdájuk útra indított, azaz kölcsönadott valakinek, aki továbbadta egy másik olvasónak, és így tovább. Az út végén pedig a könyv visszatér az eredeti tulajdonosához. Az utazókönyvek esetében azonban nagyobb felelősségetek van, hiszen egy adott idő alatt el kell olvasnotok, majd pedig továbbítanotok kell a következő résztvevőnek a kötetet. Manapság nemcsak a Molyon találkozhattok ezzel a lehetősséggel, ugyanis a magyar szerzők és a könyves tartalomgyártók is egyre gyakrabban ajánlanak fel utazókönyveket például az Instagram-oldalukon.

Reméljük, hogy tetszett nektek ez a cikksorozat, és hasznosnak találtátok a spórolási tippjeinket. Ha van kedvetek, bátran osszátok meg őket más könyvmolyokkal is!

Ti mivel egészítenétek ki a listánkat? Írjátok meg nekünk kommentben!

Rainbow Rowell – Csak ​így tovább

Hozzászólások