KönyvekKultúra

5+1 ok, amiért érdemes könyvtárba járni

A könyvtárak a tudás kincsestárai. Mindegyiknek megvan a maga sajátos hangulata, mégis van bennük valami közös. Valami furcsa, megfoghatatlan aura, ami még a legharsányabb embert is csendre inti. Talán a tudás ragyogása ez, mely átüt a könyveken vagy valami sokkal banálisabbra kell gondolnunk? Nehéz meghatározni, mégis jelen van valamiféle lüktetés, mely minden egyes alkalommal megtorpanásra készteti az embert.  De tulajdonképpen miért is jó dolog könyvtárba járni? Mit találhatunk meg itt, amit máshol nem?Olvassatok tovább és kiderül!

 

 

1. Sok új olvasnivalóhoz juthatsz, szinte ingyen

Az első és legfontosabb érv, minden könyvmoly számára. Mert ugyan melyikőnk ne ugrálna örömében egy ilyen lehetőség láttán!? Több ezer forintot spórolva juthatsz hozzá a könyvek adta élményekhez, ráadásul itt nem tudsz mellényúlni: ha nem tetszik az adott könyv, akkor simán visszaviheted, nem kell a továbbadással bajlódnod, mint megvétel esetén.  Sőt, diákként vagy 16 éves korig a legtöbb helyre még a beiratkozás is ingyenes!

 

2. Hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhatsz

Akár hiszitek, akár nem, a könyvtár az új kapcsolatok kiépítésében is nagyon jó helyszín lehet! Hiszen, gondoljatok csak bele: hol máshol futhatnánk bele könyvmolytársunkba úgy, hogy rögtön kiderüljön egyezik-e az ízlésünk? A könyvtárban elég csak látni a kiszemelt által választott könyveket és máris könnyebb ezután beszélgetést kezdeményezni!

 

 

3. Kellemes, nyugodt környezet

Egy egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Az iskola egy nyüzsgő méhkas és otthon a tesótok meg folyton a trombitáján gyakorol, aláfestésként a szomszéd flexének? Az ideális megoldás ebben az esetben is a könyvtár! Egy kulturált, csendes, nyugodt környezet, ahol szabadon olvashatsz, tanulhatsz vagy egyszerűen csak élvezheted a békét. Mi ez, ha nem a mennyország?

 

 

4. Segítség a kutatásban

A jó jegy érdekében kénytelen voltál bevállalni egy olyan témájú projektet, amiről halványlila gőzöd sincs?  A könyvtár ebben is segít! Nemcsak a csendes, nyugodt, összpontosításra kiválóan alkalmas környezetével, hanem a tudásával is. Fun fact: bármennyire is azt gondolnánk, hogy minden lényeges és hasznos infót megtalálunk az interneten, sajnos ki kell hogy ábrándítsunk. Rengeteg régi, adott esetben már archivált adatra csak a könyvtár vagy adott esetben levéltár segítségével akadhatunk rá.

 

 

5. Sok érdekes kulturális programnak ad otthont

Gondoljunk csak bele: vidéken például melyik intézménynek van a legnagyobb szerepe a közösségszervezésben a művelődési házak után? Segítünk egy picit: a megoldás „k”-val kezdődik és „önyvtár”-ra végződik. A könyvtárak számtalan kulturális rendezvénynek adnak otthont, vegyünk csak például, egy tipikus kisvárosi könyvtárat, a tiszakécskeit. Ez a kisvárosnak egy olyan központja, ahol havonta összegyűlik a kultúra-, és irodalomkedvelő keménymag, a mindig más-más vendéggel meghirdetett, Böszörményi Gyula író és párja, Cséplő Noémi által levezényelt Könyvkóstolókon. És akkor még nem is említettük a sütiversenyt, a várostörténeti bemutatókat, vagy akár egy szélsőségesebb példát, a Baba-Mama Klubot. Ebből is látható, hogy megannyi különféle rendezvénynek helyet adhat egy-egy ilyen intézmény. Ne habozzatok tehát legközelebb elmenni, ha láttok egy ilyen érdekesnek tűnő programot, garantáljuk, hogy nem fogjátok megbánni, sőt még akár új ismerősökre is szert tehettek!

 

 

+1.  Kedves, segítőkész személyzet

Rendben, aláírjuk, ez az érv sajnos nem minden estben állja meg a helyét, de szerencsére elég sokszor igen. Melyikünknek ne esne jól egy-egy végigstresszelt sulis vagy akár munkahelyi nap után pár kedves, jó szó, tulajdonképpen akárkitől!? A könyvtár erre is tökéletes megoldás lehet! Még ha az ember csak azért tér is be, hogy kicsit lenyugodjon, lecsendesítse a gondolatait, akkor is használ, hát még ha tudunk is pár szót váltani kedves könyvtárosokkal! Megspórolhatunk vele akár egy órányi pszichiátert is!

 

 

Ti mivel egészítenétek ki ezt a listát? Írjátok meg kommentben!

Hozzászólások