Könyvek

Spórolási tippek könyvmolyoknak, avagy hogyan olvassunk olcsóbban | 1. rész

Ezúttal egy rendhagyó témájú cikkel készültünk nektek, mert ahogy már a cím is mutatja, most nem könyveket szeretnénk ajánlani nektek. Valószínűleg ti is észrevettétek már, hogy az utóbbi néhány évben jelentősen megemelkedtek a könyvek árai. Az új olvasmányélményekről persze nem szeretnénk lemondani, ezért érdemes megfogadni pár tippünket, amelyekkel olcsóbban vagy akár ingyen, és teljesen legálisan bővíthetitek a személyes könyvtáratokat.

A személyes vásárlás helyett válasszátok az online rendelést!

Az első spórolási tippünk nyilvánvalónak tűnik, viszont nálunk, olvasóknál is előfordulnak impulzusvásárlások, amikor betévedünk egy könyvesboltba, majd teli táskával és üres pénztárcával távozunk onnan. Ha online vásároltok a kiadótól vagy más könyves webshopokból, akkor valószínűleg könnyebben tartani tudjátok magatokat az előzetes terveitekhez. Ráadásul így a borítón szereplő árból kedvezményt kaptok, ami szintén segíthet a spórolásban. Ha pedig nem éri el a vásárlásotok összege az ingyenes szállítás értékhatárát, akkor válasszátok az ingyenes könyvesbolti átvételt, vagy rendeljetek közösen egy ismerősötökkel!

Ha régóta várjátok egy könyv megjelenését, rendeljétek elő a kiadótól!

A tudatos könyvvásárlás egyik legfontosabb lépése a tervezés, ezért azt ajánlom nektek, hogy kövessétek figyelemmel a megjelenési híreket. A Moly.hu könyves közösségi oldalon, a kiadók honlapján vagy könyves blogokon is tájékozódhattok. Ha nagyon várjátok egy könyv megjelenését, akkor rendeljétek elő a kiadótól! Az előrendelők jelentős kedvezménnyel és gyakran már az országos megjelenés előtt hozzájuthatnak az új könyvekhez. A különleges, például éldekorált kiadások pedig általában csak közvetlenül a kiadónál elérhetőek.

Használjátok ki a kuponokat és a törzsvásárlói programokat!

A törzsvásárlói programok működésével valószínűleg a legtöbben tisztában vagytok. Általában a könyvesbolt vagy a könyvkiadó egy plasztik vagy egy virtuális kártyát biztosít a vásárlói számára, amellyel vagy egy bizonyos százaléknyi engedményt kaptok, vagy törzsvásárlói pontokat gyűjthettek, amiket később beválthattok kedvezményekre és ajándéktárgyakra. A törzsvásárlói programok mellett érdemes a könyves kuponokat is kihasználni. Egyes könyvesboltok és kiadók a vásárlások után adnak kuponokat, míg máshol például csak a Glamour- vagy Joy-napok idején vannak ilyen kedvezmények. Ha nem szeretnétek lemaradni a legújabb könyves kuponokról, akkor figyeljétek a Könyvolcsósító kuponok zónát Molyon! Ott mindenféle kedvezményes lehetőséget megtalálhattok, és segítséget kérhettek a tagoktól, ha egy bizonyos fajta könyves kupont kerestek.

Látogassatok el a könyves raktárvásárokba!

Természetesen lehetnek a személyes könyvesbolti vásárlásnak is előnyei, erre jó példa a könyvkiadók vagy könyvesbolt hálózatok által szervezett raktárvásárok, ahol jellemzően több ezer nagyon olcsó könyv közül válogathattok. Idén például az Alexandra Kiadó szervez raktárvásárokat nemcsak Budapesten, hanem a nagyobb megyeszékhelyeken is. A raktárvásárokba akkor érdemes ellátogatni, ha nem okoz gondot számotokra a hosszas sorban állás és a tömeg, valamint szívesen vásároltok egyszerre nagyobb mennyiségű könyvet. Ha nem találtok a közelben ilyen eseményt, akkor se szomorkodjatok, mert egyes könyvkiadók a koronavírus járvány óta már online is tartanak raktárvásárokat.

A nyomtatott könyvek mellett olvassatok néha e-könyveket is!

Sokan idegenkednek még az e-book olvasók használatától, azonban az illegálisan terjesztett, ingyenes PDF-könyvek sajnos még mindig aranykorukat élik. Utóbbiak károsítják a szerzőt, a kiadót, és tulajdonképpen mindenkit, aki az adott könyv megjelentetésén dolgozott. Ha szeretnétek ingyen elolvasni egy e-könyvet, akkor inkább nézzetek körül például a kisebb magánkiadók webshopjában és a magyar szerzők honlapjain, ahol több díjmentes kiadványt is találhattok. Emellett érdemes figyelemmel követni az Amazon zónát Molyon, ahol olyan idegennyelvű e-könyvek közül válogathattok, amelyek ingyenes letölthetőek az Amazonról. Továbbá az e-book általában jóval olcsóbb, mint egy nyomtatott kiadvány, és fizikai helyet sem foglal, így akár a könyv formátumát is érdemes megfontolni vásárláskor.

Bízunk benne, hogy hasznosak voltak számotokra a könyvmolyoknak szóló spórolási tippjeinket. Jövő héten érkezik a cikksorozat 2. része, amelyben további öt kedvezményes könyvvásárlási és ingyenes, de legális könyvszerzési lehetőséget szeretnénk bemutatni nektek!

Ti mivel egészítenétek ki a listánkat? Írjátok meg nekünk kommentben!

Tavaszi thriller megjelenések | 21. Század Kiadó

Hozzászólások