Könyvek

Samantha Downing – A saját érdekedben

A Magnólia Kiadó 2022-ben teljes megújuláson esett át. Az Agave Könyvek kiadócsoportjához tartozóként új vizekre eveztek és sorra kezdték el kiadni a jobbnál-jobb regényeket. A főleg thrillerszerzőként ismeretes Samantha Downing harmadik regényét is ők hozták el nekünk Magyarországra, melynek címe A saját érdekedben.

A történet

A történet egy elit iskolában, a Belmont Akadémián játszódik. Főszereplőnk Teddy Crutcher az iskola irodalomtanára, aki ugyan szigorú, de minden esetben a diákjai érdekeit tartja szem előtt. Ehhez azonban nem válogat az eszközökben és mindent, de tényleg bármit megtesz, hogy a gyerekeket a szerinte helyes útra terelje. Nem véletlen, hogy megkapta az Év tanára díjat is. A tanári kar tagjairól is megvan a maga véleménye és hamarosan nekilát, hogy a saját módszereivel ott is változásokat eszközöljön.

Egy nap azonban a szülői munkaközösség egyik tagja meghal és a jelek arra utalnak, hogy gyilkosság történt. Ez pedig teljesen felbolygatja az addig nyugodt iskola életét. Vajon ki lehet a tettes? Milyen titkok kerülnek napvilágra? Ezek hogyan változtatják meg az iskola és a város életét?

A fülszöveg alapján azt gondolhatnánk, hogy egy unalomig ismert elemekkel dolgozó, megszokott sablonokra épülő thrillert kapunk, ám ez nem is állhatna távolabb a valóságtól!

Az iskolai környezet valóban megszokott helyszíne az ilyen műfajú könyveknek, ám a Belmont Akadémia mégis más. Itt ugyanis már a könyv elejétől lehet érezni, hogy elég lenne egy szikra, hogy lángra lobbanjon minden. Onnantól pedig, hogy megkapjuk ezt a szikrát az egyik szülő halálával elindul a lavina és csak kapkodhatjuk a fejünket olyan gyorsan történnek az események.

A gyors olvasást pedig nemcsak a pörgős cselekmény, de a nagyon könnyen olvasható írói stílus is segíti. Samantha Downingtól már megszokhattuk, hogy nem sokat teketóriázik, nagyon lényegretörően fogalmaz, viszont emellett képes végig az orrunknál fogva vezetni minket. Az igazság kiderülésekor pedig csak foghatjuk a fejünket, hogy hogy nem jöttünk rá a korábban elhintett nyomok alapján.

A karakterek

A szereplőkről is érdemes néhány szót szólni, ugyanis némelyikük olyan jó színész, hogy nemcsak a környezetét, de még az olvasót is képes megtéveszteni. Több szimpatikus  karaktert is találtam a könyv elején, ám ahogy haladtunk előre és megmutatkozott az igazi valójuk sajnos egyikőjük se tudott megmaradni kedvencként. Ezt viszont nem feltétlen rónám fel a könyv hibájaként, hiszen a való életben is nagyon sokszor előfordul, hogy akit jószándékú, kedves embernek ismerünk arról kiderül, hogy valójában kicsit sem az.

Senki sem mondta el neki, hogy a jó és a rossz néha nem az, aminek látszik.

A történetben több szereplő fejébe is beleláthatunk, annak ellenére, hogy a főszereplő hivatalosan az irodalomtanár Teddy Crutcher. Ott van például Sonia, aki szintén tanár az iskolában és mindenki imádja (persze Teddyt kivéve) bűbájossága és a gyerekekhez való hozzáállása miatt. Vagy Frank, akinél azt láthatjuk mit okozhat ha valaki fanatikusan hívő és lassan képtelen megkülönböztetni a valóságot a képzelettől. Találkozhatunk még Fallon-nal is, aki volt belmontos diákként tér vissza tanítani az iskola falai közé, amivel alaposan felkavarja az állóvizet. Vagy ott van még Zach, aki az intézmény egyik diákja és sokáig az egyetlen értelmesen gondolkodó embernek tűnik az egész könyvben.

Tetszett az, hogy az írónő meg merte lépni azt, amit nagyon kevesen; mégpedig azt, hogy nem írt igazán szerethető karaktert a könyvébe. Mindenkinek megvannak a maga kis titkai, céljai és kellően kidolgozott háttértörténete, ami miatt az olvasó is teljes bizonytalanságban van az utolsó oldalakig, hiszen szinte lehetetlen kitalálni ki követte el a gyilkosságot és kinek mi írható a rovására.

Én is sokszor csak fogtam a fejem, hogy némelyik szereplő mit meg nem enged magának és hogyan próbál keresztbe tenni az általa unszimpatikusnak tartott másik szereplőnek.

A tudás nemcsak hatalom, hanem érték is. Tudnod kell, hogy mikor használhatod fel, és mikor kell befognod a szádat.

Vélemény

A történetvezetésre se lehet egy percig se panaszunk, ugyanis ahogy megtörténik a gyilkosság egyre-másra bukkannak ki a súlyos titkok és következnek be a nem várt fordulatok. Amikor pedig már azt hinnénk sínen vagyunk és rájöttünk a megoldásra akkor természetesen kiderül, hogy egyáltalán nem olyan egyértelműek a dolgok, mint amilyennek tűnnek.

Ami még külön érdekesség, hogy rengeteg problémát is felvet a könyv. Például hol a határ, amit nem lehet átlépni ha a céljaink eléréséről van szó? Meddig mehet el egy tanár ha a diákjai életre neveléséről van szó? Mi az ami még belefér a tanár-diák kapcsolatba és mi az, ami már nem? Mi történik velünk ha évekig csak a bosszú éltet? Számtalan önmagában is külön regényt megérő dilemma, amire mind választ kapunk a Saját érdekedben című könyvből. Szerencsére azonban ez nem teszi túlzsúfolttá a regényt, hiszen nem konkrétan kimondott, az arcunkba tolt válaszokat kapunk. Az írónő sokkal finomabban inkább rávezet a dolgokra, elindít az olvasóban egy gondolatfolyamot.

A lezárás pedig a legkisebb hiányérzetet se hagyta maga után, én elégedett voltam vele. Az epilógus pedig külön kiemelendő, annak is főleg a vége, ugyanis az utolsó mondatoktól konkrétan megfagyott a vér az ereimben.

Összességében elmondható, hogy Samantha Downing A saját érdekedben című regénye egy igazán fordulatos, cselekményközpontú regény, érdekes és sokrétű karakterekkel, ami egy percig sem hagy unatkozni és amiben biztos, hogy nem látod előre mi fog következni. Én csak azt tudom tanácsolni, hogyha thrillerrajongó vagy, akkor olvasd el ezt a könyvet. A saját érdekedben.

A recenziós példányért köszönet illeti a Magnólia Kiadót!

Hozzászólások