Könyvek

Kihagyhatatlan macskás regények

Az állatos regényekről általában a kutyák jutnak eszünkbe, de nemcsak róluk olvashatunk megható, vicces vagy éppen tanulságos történeteket. A macskák is egyre gyakoribb főszereplői ezeknek a többnyire valós eseményeket feldolgozó könyveknek. Ebben a cikkben összegyűjtöttem nektek néhány olyan kötetet, amely tökéletes választás lehet, ha különleges cicákról szeretnétek olvasni.

Dean Nicholson – Nala, a mentett cica

Ez a könyv egy életet megváltoztató barátság inspiráló történetét dolgozza fel. A szerző, Dean Nicholson 2018-ban világkörüli utazásra indult biciklivel, és néhány hónappal később talált egy elhagyott kiscicát a Montenegró és Bosznia közötti hegyekben. A férfi Nalának nevezte el új barátját, aki gyógyulását követően hűséges útitársául szegődött. A nem mindennapi páros hamar óriási népszerűségre tett szert, kalandjaikról több neves médium beszámolt. Utazásukat és mindennapjaikat a @1bike1world nevű Instagram-oldalon követhetjük nyomon, ahol már egymillió fős közönséggel rendelkeznek. A közös utazásukat bemutató könyv 2021 novemberében jelent meg Lévai Márta fordításában, a Művelt Nép Kiadónál.

Vicki Myron és Bret Witter – Dewey – A könyvtár macskája

Dewey élete szintén megpróbáltatásokkal kezdődött, ugyanis alig néhány hetesen, az év legdermesztőbb éjszakáján bedugták Spencer Közkönyvtárának könyvledobójába. Másnap reggel talált rá a könyvtár vezetője, Vicki Myron, akit a többi dolgozóval együtt azonnal elbűvölt az elhagyott kismacska. Dewey egész életét azzal töltötte, hogy bearanyozza az amerikai kisváros lakosainak mindennapjait. A könyvtár macskájának híre városról városra, államról államra terjedt, majd végül szinte az egész világon ismertét a történetét. Vicki Myron egy hivatásos író, Bret Witter segítségével mutatja be Dewey-val közös életének legemlékezetesebb eseményeit. A regény 2010-ben jelent meg Borbás Mária fordításában, a Könyvmolyképző Kiadónál. Sajnos már nem kapható, csak antikváriumban vagy könyvtárban találhatjuk meg.

Rachel Wells – Mindenki macskája, Alfie

Az előzőekkel ellentétben ez egy fikciós történet. A főszereplő, Alfie idős gazdája halála után az utcára kerül, ahol kezdetben csak magára számíthat. Majd rábukkan az Edgar utcára, amelyet egy gyors környezetfelmérés után megfelelőnek ítél. A lakók először hallani sem akarnak a kóbor macskáról, de Alfie eltökélten keresi új otthonait. Bizony, egyszerre többet is, nehogy újra magára maradjon. Elhatározza, hogy segít megoldani az emberek problémáit, és akkor biztosan megkedvelik őt. Rafinált, bátor, vicces és imádnivaló – így lehetne jellemezni az Edgar utca állati pszichológusát. A könyv érdekessége, hogy az eseményeket Alfie nézőpontjából követhetjük, vagyis megismerhetjük egy kilátástalan helyzetbe került macska gondolatait. A sorozat első kötete 2019-ben jelent meg Molnár Júlia Dóra fordításában, a Lettero Kiadónál.

Peter Gethers – Egy macska Párizsban

Ez a regény szintén egy igaz történetet mesél el, amelynek főszereplője a macskagyűlölő Peter és az elbűvölő kiscica, Norton. A férfi váratlanul ajándékba kap barátnőjétől egy skót lógófülű macskát, aki hamarosan eloszlatja a tévképzeteit, és megszeretteti vele magát. A barátnő megy, a cica marad. Norton és Peter minden kezdeti nehézség ellenére elválaszthatatlan barátok lesznek. A macska különleges bánásmódban részesül: külön széket kap az éttermekben, a férfi ölében utazhat a repülőn. A nagy kérdés már csak az, hogy miután Peter megszerette négylábú barátját, vajon képes lesz-e arra, hogy megszeressen egy másik embert is. A regény 2020-ban jelent meg Tóth Attila fordításában, a Művelt Nép Kiadónál.

Ti melyik macskás regénnyel egészítenétek ki a listát? Írjátok meg nekünk kommentben!

Svéd állatos regény érkezik a Könyvmolyképző Kiadónál!

Hozzászólások