Sorozatok

Rajzfilmek felnőtteknek

Még emlékszem a gyerekkoromra, mekkora lelkesedéssel ültem a tévé előtt és néztem a kedvenc meséim. Mindannyian fel tudjuk idézni a kedvenceinkeit akár a Cartoon Network-ön, akár a Jetix-en, akár a Minimax-on láttuk őket, hiába kaptuk meg sokszor a szüleink ellenzését, mikor számunkra valami irdatlan nagy hülyeségnek tűnő rajzfilmen kuncogtunk. Ahogy nőttünk, otthagytuk ezeket a csatornákat, elkezdtünk komolyabb dolgokkal foglalkozni, a sorozataink is más témákban mozognak, mint a gyerekkorban. De ez miért jelentené azt, hogy soha többé nem nézhetünk rajzfilmet, ami a mi korosztályunknak készült? Sokáig mindenki talán a gyerekességgel azonosította a kis animált meséket, pedig nem csak egy olyan sorozat van, ami elsősorban felnőtteknek szól. Úgy érzem, a Simpson családot és a Family guy-t már meg se kell említenem, éppen ezért most néhány kevésbé ismert, felnőtteknek szóló rajzfilmet fogok bemutatni.

Big Mouth

forrás: NPR

A Big Mouth egy gyerekekről, de nem nekik szóló mese. Pár általános iskolás gyerek életét követhetjük szemmel, ahogy utoléri őket a serdülőkor és a személyre szóló hormon szörnyeik állandóan belekotnyeleskednek a mindennapjaikba. Végigkövethetjük a legkellemetlenebb helyzeteket, amikre talán még mi is emlékszünk, hiszen mindannyian átéltük őket. Nem csak a reggeli merevedéseket, de az első menstruációt is, hogyan csinálnak a hormonok mindenkiből egy zavarodott őrültet. A hétköznapi problémák legnagyobb tárházát nézhetjük végig, ahogy Andrew a hormon szörnye segítségével próbálja elviselni az őt meg nem értő családját, ahogy Nick már-már hiába vár a saját hormonszörnyére és Jessi szülei válásának hatására instabil lázadásba kezd. A készítők pedig elég bátrak voltak ahhoz, hogy ne legyenek tabuk és sokszor a szürrealitásba kergessék az eseményeket, mintha az egész tinédzserkor csak egy vad, hormonokkal teli lázálom lenne.

BoJack Horseman

forrás: netflixlife.com

Amióta elkezdtem nézni a BoJack Horsemant, azóta szeretnék neki legalább egy cikket szentelni, hiszen megérdemel minden figyelmet. A rajzfilm világa eléggé hasonlít a miénkhez, a különbség azonban az, hogy az emberek és az állatok ugyanabban a társadalomban élnek, leginkább emberi testekkel és állat fejekkel. Az alkotók kreativitása nem ismert ebben határokat és remekül egybe tudták olvasztani ezt a két teljesen különböző kategóriát, amit a bizarr humor érdekében ki is használnak. Főszereplőnk is egy ilyen állat, BoJack, ahogy a neve is utal rá, egy ló. Még fénykorában egy rendkívül sikeres sitcom főszereplője volt, a fiatalsága és a sikeressége azonban elmúlt és megindult a lejtőn alkohol, drogok és végeláthatatlan bulik társaságában. Az egyetlen segítséget egy önéletrajz megírása jelenthetné, ehhez egy szellemíró, Diane Nguyen segítségét kérik. A dolgok pedig csak bonyolódnak, az önpusztítás és depresszió végeláthatatlan. Mindannyian találhatunk egy karaktert, akinek a defektjeivel együtt érzünk, aki valahol mélyen bennünk él és ettől lesz az egész olyan fájdalmas, hiszen a szürreális jelenetek ellenére sokszor találkozunk fontos, reális jelenetekkel, míg a háttérben láthatunk valami komplett hülyeséget.

F is for Family

forrás: Variety

Ha a lelkedben még mindig pislákol a láng, akkor BoJack után itt az ideje belekezdeni az F is for Family-be. Az ikonikus 70-es évek Amerikájában járunk és a tipikus szituáció ellenére egy egyáltalán nem tipikus sorozatot találunk. A főszerepben lévő család egy zsákutca végében lakik, köröttük jó, ám kissé talán fura szomszédokkal. Frank, a családapa, a vietnámi veterán akkor vette el Sue-t, miután véletlenül teherbe ejtette őt. A legidősebb fiuk, a 15 éves Kevin éppen a lázadó időszakát éli, az iskola nem megy neki és minden álma, hogy rocksztár legyen. Őt követi Bill, az elnyomott és folyamatosan bántalmazott fiú, és Maureen a kissé fiús lány, apuci hercegnője. Ha ezek után még azt hiszed, hogy egy család idilli összetartását követhetjük majd nyomon, akkor ki kell ábrándítsalak, hiszen ez a pereputty tele van gondokkal. A sorozat bája, hogy a legtipikusabb szituációk ellenére is gyakran úgy történnek a dolgok, amire nem számítanál. Mivel rajzfilmről van szó, úgy gondolná az ember, van benne valami különleges, valami extra, pedig csak a lehető legreálisabb szituációkat mutatja be, amikkel a 70-es években találkozni lehetett, de talán még ma is elképzelhetőek.

Disenchantment

forrás: NME.com

A Disenchantment már nem akkora újdonság és kissé lazább is, mint a fent említett csodák, amik tökéletesek arra, hogy lehozzanak az életről. Ha már éppen elég halott vagy belül, akkor elkezdheted ezt a rajzfilmet, hogy kicsit felderülj. A garancia, hogy ez tetszeni fog, a tény, hogy a Simpson család alkotóitól van. A koncepció azonban merőben más. A történet egy középkori fantasy világban játszódik, ahol Bean, a lázadó, alkoholista királylány kalandjait követhetjük végig, miközben csatlakozik mellé Elfo, egy naív elf és Luci, Bean személyre szóló démona. A humora hasonló, ahhoz, amit már megszokhattunk Matt Groening-től, a történet azonban rengeteg újdonságot tartogat, hiszen az epizódok nem egyedülállóak, hanem folytatásosak és van kifutása a történetnek. Nem csak jót lehet nevetni rajta, de izgulva várjuk a következő évadot.

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.