Könyvek

Genki Kawamura – Ha a macskák eltűnnének a világból

Egy elgondolkodtató regényre vágysz? Esetleg olyan könyvet keresel, amit egy forró tea mellett elolvashatsz begubózva ezen az őszi estén? Vagy szívesen kísérleteznél és kipróbálnál más nemzetiségű szerzőket? Most örömmel segítünk neked, ugyanis ezek közül mindegyikre megoldás Genki Kawamura legújabb magyarul megjelent kötete, a Ha a macskák eltűnnének a világból.

A regény nem több 140 oldalnál, mégis olyan hatást gyakorolt rám, mint korábban John Updike-tól A farm. Bár gyorsan haladtam vele, a befejezte után még napokat gondolkodtam azon, amit benne olvastam, illetve amire rávilágított.

A történet egy harmincas éveiben járó férfiról szól, aki megtudja, hogy rákban szenved és hamarosan meghal. Ekkor feltűnik neki az ördög és egy üzletet ajánl: ha egy dolgot eltűntethet a világból, akkor egy nappal tovább élhet. A kötet során a főszereplőnek az ezek által nyert tapasztalatait és dilemmáit követhetjük nyomon. Hogyan dolgozza fel a veszteségeit, milyen emlékek elevenednek fel általuk a férfiban és ezek milyen hatással vannak rá.

Kétségtelen, hogy remek témát boncolgat a szerző, ugyanis gondoljunk csak bele, mi hogyan reagálnánk akkor, ha eltűnnének mondjuk a filmek? Mit kezdenénk például a sok felszabadult időnkkel? Ki mit csinálna akkor? Vagy ha a zene tűnne el? Mivel ütné el annyi fiatal az idejét a buszon? Hogyan tombolnánk ki magunkat ha mérgesek vagy ha vidámak vagyunk? Mit tennénk ha megszűnne vajon az óra? Hogyan tudnánk beazonosítani az időt, hiszen valljuk be, egyikünk se tud tökéletesen tájékozódni a nap állásából. Rengeteg jó kérdést vet fel a regény, nem? Az ördög csupa olyan dolgot tüntet el, amit mi emberek alap dolognak tekintünk. Pont  ezért éreztem olyan jónak az egészet. Én vajon mit választottam volna? Mikor gondoltam volna azt, hogy most lesz elég, inkább a halált választom? Bennem milyen emlékeket ébresztettek volna ezek? Milyen jó vagy rossz emléket társítottam volna hozzá?

Amennyire elgondolkodtatott, pontosan annyira sajnáltam azt, hogy Kawamura nem ment bele jobban a dolgok mélyébe. Lehetséges, hogy akkor nem hatott volna rám ennyire a történet mondanivalója, nem tudhatom, egy azonban biztos, hogy szívesen olvastam volna még pár mélyebben szántó gondolatot. Ha a kezetekbe viszitek a könyvet, lehetséges, hogy hasonlóképpen fogtok majd vélekedni, mindenesetre bennem ilyen téren maradt egy kis hiányérzet.

Az viszont nagyon tetszett, ahogyan a főszereplő a macskáiról elmélkedett. Az a szeretetteljes fogalmazásmód és gondolatmenet, amik jellemezték ezeket a részeket, teljes mértékig meghatottak. Igaz, azt hittem sokkal több szerepük lesz a négylábúaknak a cím miatt, mégsem szomorkodtam. Egy biztos, ha a macskákért veszed meg ezt a könyvet csalódni fogsz, mert nem kifejezetten ők vannak a középpontban, hanem maga a lét.

A Ha a macskák eltűnnének a világból egy igazán elgondolkodtató regény a szeretetről, az életről és az elmúlásról. Bátran merem ajánlani azoknak, akik szívesen ismerkednének a japán szerzőkkel.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Sean Smith – Ed Sheeran

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?