Könyvek

Christina Lauren – Szerelem ​és egyéb szavak

Idén év elején jelent meg Christina Hobbs és Lauren Billings – írói nevükön Christina Lauren – legújabb regénye magyar nyelven, a Szerelem és egyéb szavak! A kötet elképesztően szép és aranyos kivitelben érkezett a boltok polcaira, ami garantáltan a könyvespolcok egyik büszke éke lesz.

A 21. Század Kiadó eleve odafigyel arra, hogy jó minőségű, gyönyörű kiadványokat jelentessen meg, de időről-időre mégis úgy le tudnak nyűgözni! Talán a KULT sorozat kezdetekor figyeltem fel rájuk, de az élfestéseik, például a szerzőpáros egy korábbi regénye, a Kalandtúra Wilder módra vagy az egyéb keményfedeles művek, mint az Ella háborúja mind-mind igényes és vonzó megjelenéssel rendelkeznek. A Szerelem és egyéb szavak talán csak akkor lett volna még ennél is csodásabb, ha keményfedeles változatban is elérhető lenne.

Miről szól a Szerelem és egyéb szavak?

A Szerelem és egyéb szavak akárcsak a borítója, egy elképesztően aranyos történet, amely egy gyermekkori barátságból nőtte ki magát. A kapcsolat, amit leír ez a mű, túlél számtalan megpróbáltatást, fájdalmat és időt, és egyszerűen megmelengeti a szívedet. Olvasás közben olyan érzésem támadt, hogy engem nem érdekel, mi történt vagy mi fog történni, ennek a két embernek együtt kell megöregednie.

A történet két idősíkon fut. A múlt Macy gyermekkorában játszódik és körülbelül ott kezdődik, mikor a lány és édesapja egy napon úgy döntenek, hogy vásárolnak egy vidéki nyaralót, amit Macy menedékként használhat. Így találkozik a vele egykorú Elliottal, aki a szomszédos házban lakik családjával. Macy és Elliot között szoros barátság alakul ki függetlenül attól, hogy a lány csak a hétvégéket és az iskolai szüneteket tölti a vidéki kisvárosban.

A jelenben Macy már menyasszony, mikor egyszer csak összetalálkozik az akkor már 11 éve nem látott Elliottal. A nő összezavarodik és nem tudja, vajon bölcs döntés-e hozzámenni Seanhoz úgy, hogy érez valamit a rég nemlátott barátja iránt. Vajon hogyan dönt végül Macy?

Macey és a számtalan kérdés, bizonytalanság

A fő szál egyértelműen a jelen, ahol Macy egy klinikán dolgozik és együtt él vőlegényével és annak lányával. Úgy érzi, hogy az élete végre sínbe ért egészen addig, míg meg nem látja Elliotot egy kávézóban. A két egykori jóbarát között érezhető feszültség uralkodik, az olvasó pedig elgondolkodik, vajon mi történhetett, ami ennyire elszakította őket egymástól? Míg Elliot látszólag értetlenül áll a történtek előtt, addig úgy tűnik, hogy Macy-nek elég nyomós oka van rá, hogy tartsa a távolságot – amit persze nem tud megtenni.

Innentől indul be maga a sztori. Nyomon követhetjük Macy vívódását, hogy vajon jól teszi-e, hogyha összeházasodik vőlegényével? Vajon szükségük van-e egymásra, hiszen Sean olyan jól elvan a lányával? Csak áltatta magát azzal, hogy tökéletes élete van Elliot nélkül? Ezeket a gondolatokat, illetve efelkutatásukat szakítja meg időről-időre a visszaemlékezés, ahol a gyermekkori Macy-t láthatjuk, amint szabadidejét tölti a házban, Elliottal.

A két fiatal érezhetően nagyon egymásra talált már az első pillanatban. Macy nagyon zárkózott személyiség, amit tovább súlyosbított  édesanyja halála utáni gyásza. Habár a lány édesapja megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy Macy ne szenvedjen hiányt semmiben, van, amit ő sem tud pótolni és helyrehozni. Elliot azonban felszínre hozza a valódi, szórakoztató, kíváncsi énjét és őszinte barátság alakul ki kettejük között, amit nagyon jó érzés volt nyomon követni.

Szerethető karakterek, akik akár mi is lehetnénk

Ahogyan haladtam előre a történetben, egyre jobban kedveltem meg mindkét főszereplőt. Annyira tetszett azaz ártatlanság, naívság és kíváncsiság, ami Macy-ben benne van, hogy hamar magamra ismertem benne. Habár időről-időre türelmetlen lettem vele szemben és nem értettem mit totojázik, csakhamar rájöttem, hogy nagy valószínűleg ugyan így örlődtem és dilemmáztam volna az egyes esetekben. Elliot pedig az a tipikus tinédzser fiú volt, aki pont azért volt tökéletes, mert nem volt az. Okos, intelligens, ugyanakkor szórakoztató és bár külsőre nem tűnt álompasinak, pont ezért volt annyira valósághű, akit tényleg magad elé tudsz képzelni.

@21szazadkiado • Instagram photos and videos

Nekem mégis Macy édesapja, Duncan volt a kedvencem. Jó érzés volt látni, hogy mennyire szereti a lányát és mennyire rajongott a feleségéért! A nő halála után pedig mindent megtesz lányáért. Olyan szép viszont fest le a könyv, annyira érződött a férfi igyekezete!

Csodaszép történet, ami megmutatja, hogy a szerelem mindent túlél

A Szerelem és egyéb szavak nem tartogat hatalmas életigazságokat. Nincsenek benne nagy fodulatok vagy drámai események, amikre ne jönnénk rá az olvasása során. Ugyanakkor mégis az egyik legszebb könyv, amit az idei évben olvastam. Nagyon szerettem, mert olyan őszinte és valóságos volt! Macy-ben nagyon sokmindenben magamra ismertem, így egyszerűen tudtam vele azonosulni. Tetszett maga a cselekményfelépítés, hogy szépen lassan vontak bele az írónők az eseményekbe, így bár az elején sok kérdés volt bennem, azonban szépen lassan, mint egy kirakót, összeilleszthettem a darabkákat. Mégis az fogott meg igazán, hogy olyan könnyedén és lendületesen vitt magával az egész. Pillanatok alatt magával ragadott.

A regényt Lévai Márta fordította, aki a korábbi Christina Lauren köteteket is, de tőle olvashattátok akár Az utolsó kert Angliában című könyvet is.

A recenziós példányért hálás köszönet a 21. Század Kiadónak!

Elena Armas – Hosszú ​játszma – AH magazin

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?