Könyvek

Kevin Hearne – 5. Trapped – Beszorítva

Még áprilisban olvashattátok az ajánlómat Kevin Hearne urban fantasy sorozatának negyedik kötetéről. A Vasdruida Krónikái ötödik részében Atticus O’Sullivan tizenkét év kiképzés után készen áll arra, hogy a földhöz kösse tanítványát, Granuaile MacTiernant. A bosszúszomjas Bacchus és az őrjöngő Loki azonban keresztül húzzák a druidák számításait, így ismét menekülni és harcolni kényszerülnek. A Trapped – Beszorítva 2020-ban jelent meg Hrabovszky Dóra fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Az utolsó druida, Atticus O’Sullivan tizenkét évvel ezelőtt megrendezte a halálát, hogy viszonylag nyugodt körülmények között oktathassa a tanítványát. Granuaile MacTiernan hatalmas lelkesedéssel vetette bele magát a mágikus képzésbe, és izgatottan várja, hogy végre igazi druidává válhasson. A szertartás estéjén viszont az istenek váratlanul felfedezik, hogy Atticus életben van, és a többségük szívesen változtatna ezen.

A csínytevés skandináv istene, Loki kiszabadult börtönéből, és tűzbe borította a druida egyik barátjának panteonját. Az őrült Bacchus pedig úgy gondolja, ez a tökéletes alkalom a bosszúja beteljesítésére. Természetesen egy ősi vámpír, egy csapat sötét elf és néhány kelta isten sem tud nyugton maradni, így Atticus, Granuaile és Oberon életében ismét eluralkodik a káosz.

A 12 éves időugrás ellenére nem sok minden változott.

Kevin Hearne sorozatában eddig csak néhány hónap telt el az egyes regények között, most azonban több mint egy évtizeddel előrébb ugrottunk az időben. Atticus már elmúlt 2100 éves, így tőle nem is várhatunk jelentősebb karakterfejlődést, bár talán a múltbéli események kicsit felelősségteljesebb gondolkodásra ösztönzik. Ugyanakkor Granuaile komoly változáson ment keresztül, hiszen egy kissé elveszett fiatal lányból egy igazán intelligens, bátor és jószándékú főhősnővé vált. A mester és a tanítvány kapcsolat még mindig megnehezíti az életüket, mert arra kényszeríti őket, hogy elfojtsák romantikus érzelmeiket. Oberon pedig a halhatatlanságot biztosító gyógynövényfőzetnek köszönhetően továbbra is szórakoztatóbbá teszi a történetet.

Sajnos lemaradtunk a druidaképzésről, de a földhöz kötés is izgalmas folyamat.

Amikor először olvastam ezt a könyvet, kicsit csalódott voltam az időugrás miatt. A Trapped – Beszorítva akkor veszi fel a fonalat, amikor Granuaile oktatása már a végéhez közeledik. Valószínűleg az olvasók többsége hozzám hasonlóan kíváncsian várta, hogy milyen ismereteket kell elsajátítania egy leendő druidának tizenkét év alatt. Sajnos lemaradtunk a részletekről, de szerencsére a földhöz kötési szertartás bőven tartogat izgalmakat. Ez a mágikus folyamat egyszerre fárasztó és csodálatos, hiszen legalább három hónapot vesz igénybe a druidatetoválások elkészítése és a Gaiához való kapcsolódás kialakítása. Ráadásul a szertartás megmutatja azt is, hogy Atticus és Granuaile között milyen mély érzelmi kötelék jött létre.

Az őrült Bacchus, a bajkeverő Loki és a kelta istenek mind rosszban sántikálnak.

A Vasdruida Krónikái sorozat már többször bebizonyította, hogy a legnagyobb mágikus káoszból is van kiút. Atticus felhagyott a felelőtlen kalandokkal és az istenölő expedíciókkal, mégsem lehet nyugta, mert a korábbi döntései veszélyes következményekkel járnak. Bacchus és a sötét elfek is szeretnének bosszút állni a druidán, mert sok kellemetlen pillanatot okozott nekik az átveréseivel. Loki és a lánya, Hel a Ragnarökre készülődnek, amit a kedvük szerint alakíthatnak például Thor idő előtti halála miatt. A kelta istenek pedig szokás szerint megbízhatatlanok, így főhőseinknek nyitott szemmel kell járniuk Tír na nÓgban.

Végre szerepel Granuaile a borítón, sőt egy térképet is kaptunk!

A Könyvmolyképző Kiadó átvette a regény eredeti borítóját, amelyen Atticus mellett végre Granuaile is megjelenik. A vasdruida tanítványa már igazán megérdemelte, hogy helyet kapjon az illusztráción, hiszen végre főszereplővé lépett elő. A könyvben találhatunk egy térképet is, amely a skandináv mitológia kilenc birodalmát ábrázolja, és kicsit megkönnyíti az utazások nyomon követését.

Ez a könyv valószínűleg azoknak is tetszeni fog, akiknek eddig hiányzott egy bátor és okos főhősnő.

A Trapped – Beszorítva legnagyobb meglepetése kétségtelenül Granuaile, akit már korábban is ígéretes karakternek tartottam. A druidaképzés során megőrizte kitartását és lelkesedését, miközben a föld egyre inkább elkötelezett védelmezőjévé vált. Granuaile és Atticus személyisége szépen kiegészíti egymást, a 21. századi druidalány pedig méltó ellenfele lehet a ravasz isteneknek. Ha szerettétek a sorozat előző részeit, akkor mindenképpen ajánlom nektek ezt a regényt is!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Megyeri Judit – 2. Csontvázak a szekrényben

Hozzászólások