Könyvek

Elena Armas – Hosszú ​játszma

Tavaly év végén jelent meg a Spanyol szerelmi átverés szerzőjének, Elena Armasnek a legújabb regénye, a Hosszú ​játszma! A szerző neve jó könyvet ígér, a cím ígéretes és a borítója divatos, ráadásul passzol a korábban megjelent kötetekhez, úgyhogy lássuk, mit tartogat nekünk mindezek után!

A történetről

A Hosszú játszma drámaian indít. Adalyn egy olyan hibát követ el a munkahelyén, amit sajnos nem tud eltusolni vagy gyorsan megoldani. Kirohanását rögzítette a kamera, ami azért olyan nagy probléma, mert egy híres focicsapat kommunikációs menedzsere, ráadásul a tulajdonos lánya is. A felvétel csakhamar körbejárja az internetet és nagyon gyorsan a felkapottak között szerepel. Apja, hogy orvosolja a problémát, vidékre küldi lányát, hogy a csúcsra juttassa a Green Warriors focicsapatot. Adalyn tehát összecsomagol és autóba ül, hogy jóvátegye hibáját. Arra azonban nem számít, hogy a semmi közepére érkezik, ahol a jól megszokott tűsarkúja nem éppen a legpraktikusabb viselet lesz.

Kakas a kocsifelhajtón és kecskés jóga?

A kötet során Adalyn számtalan váratlan dologgal szembesül. Ilyen például az, hogy új lakhelyére érkezve kiderül, hogy nem is az lesz a szállása, mint amit hitt vagy éppen, hogy egy kakas fog rohangálni a kocsifelhajtón az érkezésekor. Ezek az apró bökkenők csak tovább fokozzák a kétségbeesését és a rossz idegállapotát. Mindezek, vidéki lányként nekem nem okoztak volna problémát, azonban Adalyn egy nagyvárosi lány, aki egy hatalmas vállalatnál dolgozott nadrágkosztümben és tűsarkúhoz. Kíváncsian vártam, vajon meddig bírja ki? Erre Cameron Caldani, újdonsült szomszédja is kíváncsi, aki szórakozottan, ugyanakkor kissé ingerülten szemléli a nő ügyetlenkedéseit.

Nem meglepő módon a vidéki városban nem a kakas az egyetlen állat. A Hosszú játszmában meglepően nagy szerepet kapnak a kecskék is, akik nemcsak mint haszonállat vannak tartva. Legnagyobb meglepetésemre főszereplőink kecske jógán (igen, jól olvastad) is részt vesznek, amit egyszerűen nem tudtam, hogy lehet elképzelni, így nyilván rá kellett keresnem. Gondolom mondanom sem kell, hogy a TikTok tele van ezekkel a videókkal! Ahogyan a könyvben, úgy a videóban sem értem, hogy ebben vajon mi lehet a megnyugtató? Hogyan tudsz odafigyelni a gyakorlatokra? Vagy úgy általánosságban önmagadra? Na, én ehhez nagyon boomer vagyok!

Kellemes, vidéki légkör

Túllépve a fura jógagyakorlatokon, nagyon tetszett a vidéki hangulat, amit hozott a könyv. A farmokat, ahol különböző rendezvényeket tartanak. A focipálya, ahol tényleg nincsen semmi egy szertárat és egy lelátót leszámítva. A kávézót, ami mindennek a közepe és az, hogy tényleg mindenki ismer mindenkit. Tipikusan az a hely, ahova nagy-nagy szeretettel költöznének az emberek, hogy elvonuljanak a zsivajos nagyvárosi élettől.

Kivéve Adalyn, aki büntetésből kerül Green Oakba, ami mélységesen felháborított. A Hosszú játszma egyik központi témája a szülőknek való megfelelési kényszer. Adalyn gondolkodás nélkül elfogadja apja döntését és egy szó nélkül csomagol, függetlenül attól, hogy ő szeretne-e költözködni vagy sem. Hiába értettem meg, miért érezte úgy, hogy bizonyítania kell az édesapjának, ugyanakkor azt nem, hogy miért nem ellenkezett?

Az online bántalmazás következményei

A lány teljes mértékig behódolt az apja akaratának, azonban nem ez volt az egyetlen, ami a a férfi számlájára írható. A vírusként terjedő videó erőteljesen kihat a lánya nemcsak lelki állapotára, de a való életére is. A kötet során viszont úgy érződik, egyáltalán nem törődik ezzel. Mégis milyen szülő az ilyen? Adalyn ennek ellenére teljes egészében rá támaszkodik.

– Basszuskulcs! – A gyereknek leesett az álla a döbbenettől. – Miért veri ki a szart is abból a bazi nagy madárból?
Na, ennyit erről a nyugalomról.

A Hosszú játszmában tökéletesen láthatjuk, milyen következménye van egy vírus videónak. Az Adalynról terjedő videó nem a legjobb oldalát mutatja a lánynak, így nem csoda, hogy sokan úgy aposztrofálják őt, mint egy dühkitörésekről szenvedő, agresszív nő. Emiatt többen félnek tőle és nem szívesen bízzák rá a gyermekeket. Megismerik őt az utcán, mutogatnak rá és kinevetik. Tökéletesen tükrözi azt, ami a való világban is történik. Hogy mennyire előítéletesek vagyunk és azok alapján ítélünk meg valakit, amit az interneten látunk. Vajon ez mennyire egészséges?

Kevés karaktert mozgató kötet

Adalyn mellett a másik főszereplő a lány szomszédja, Cameron Caldani, aki nem sokkal Adalyn előtt érkezett a vidéki településre. Híres kapus, aki úgy döntött, visszavonul a rivaldafényből és inkább rejtőzködve éli a mindennapjait. Ezt a nyugalmat zavarja fel a lány, aki igen nehezen alkalmazkodik az új körülményekhez.

Habár a két karakter nehezen hangolódik egymásra, egy percig ne legyen kétségünk afelől, hogy ez ne sikerülne. Kedves és humoros csipkelődéseik vannak, amiken nagyon jót mulattam. Hatalmas gyengéim az ellenségekből szerelmek! Az egyedüli ami fura volt a páros kapcsán – amellett, hogy szörnyen sokáig húzták-vonták egymást –, hogy Cameron nagyon hamar kezdte túl kedveskedően becézni a lányt. Mégis ki az, aki előbb hívja a másikat szerelmemnek, mint hogy kimondja azt, hogy szeretlek?

A másik furcsaság pedig az volt, hogy meglepően kevés szereplő bukkant fel a kötet során. Oké, hogy kis település és ezért az emberek több mindenhez értenek, node hogy mindenhez! Moe papának nem csak boltja volt, de a helyi mindenes is (ráadásul olyan volt, mint Columbo felesége, mindig csak hallunk róla). Josie pedig egyszerre volt polgármester, vezette a kávézót és a létező összes közösségi programot. A fociedzésről pedig mindig csak ugyanazt a két lány láttuk. Habár nagyon kedvelhetőek és szerethetőek voltak a mellékszereplők, nyugodtan használhatott volna többet a szerző, hogy hitelesebb legyen az egész, akár csak említés szinten.

– Szóval maga olyan, mint Zendaya?
– Nem – mordultam rá. – Nem vagyok egy zendoya, bármi legyen is az. Én Cam vagyok. Most pedig…
– Úristen! – hördült fel María színpadiasan. – Azt sem tudja, kicsoda Zendaya.
– Hány évesnek tetszik lenni, Cam edző?

Összességében tehát azt mondom, hogyha szeretitek a könnyed, romantikus történeteket, ami igazi slow burn stílusban íródott, akkor mindenképpen vegyétek a kezetekbe. Engem még az sem zavart, hogy itt-ott picit túl lett húzva a cselekmény, roppant jól szórakoztam rajta a humorának köszönhetően. Ha egy kicsit szeretnél kikapcsolódni, ahhoz tökéletes!

A kötetet, akárcsak az elődjeit Az Amerikai szobatárs kísérletet és a Spanyol szerelmi átverést, Horváth M. Zsanett fordította. Ti olvastátok már a szerző valamelyik könyvét?

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Érkezik Párizs legszebb és legokosabb kurtizánjának története

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?