Könyvek

Heather Webber – Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Az amerikai bestsellerszerző Heather Webber már több mint harminc regényt írt, azonban a magyar olvasóközönség csak tavaly ismerkedhetett meg az egyik legnépszerűbb könyvével. Az Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban egy mágikus realizmussal átszőtt családi történet, amely egy rejtélyekkel teli alabamai kisvárosba kalauzol minket. A regény 2023-ban jelent meg Nagy Mónika Zsuzsanna fordításában, a Kossuth Kiadó gondozásában, idén márciusban pedig az utánnyomása is elkészült.

A huszonnégy éves Anna Kate Callow megígérte az édesanyjának, hogy elvégzi az orvosi egyetemet. A nagymamája váratlan halála után azonban el kell utaznia egy bájos alabamai kisvárosba, és Wicklow nehezen ereszti el az újonnan érkezőket. A gyászoló lány teljesíti Zé végakaratát, ezért nyáron két hónapra vállalja a Fekete Rigó kávézó vezetését, mielőtt eladja az ingatlant, és folytatja a tanulmányait.

Anna Kate elhatározza, hogy rövid ittléte alatt nem alakít ki szoros kapcsolatot Wicklow lakóival, és mindenképpen elkerüli a születése előtt elhunyt apja kegyetlen családját. A messziről érkezett lányt mégis hamar elbűvöli a déli kisváros, ahonnan az anyja évtizedekkel korábban elmenekült. Anna Kate megpróbálja elsajátítani a híres feketerigó-pite tökéletes receptjét, miközben lassan fény derül a múltbéli eseményekre és a családi titkokra is. Végül döntést kell hoznia, hogy betartja az anyjának tett ígéretét, vagy inkább a szívére hallgat.

Váltott szemszögben, interjúrészletekkel kiegészítve olvashatjuk a könyvet.

Bár a fülszöveg azt sugallja, hogy az Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban elsősorban Anna Kate karakterére koncentrál, valójában két főszereplőt kapunk, akikről váltott szemszögben olvashatunk. Anna Kate igyekszik távol tartani magát az apja családjától, de már az első napon összefut a sosem látott nagyapjával és nagynénjével is. A huszonhét éves Natalie Linden Walker szintén nemrég tért vissza Wicklow-ba a kislányával, és a férje halálát próbálja feldolgozni. A fejezetek elején rövid beszélgetések is helyet kaptak, mert egy újságíró interjút készít a helyiekkel és a városba özönlő kíváncsi madarászokkal a fekete rigók rejtélyéről.

A Wicklow-i lányok mindig visszatérnek a gyökereikhez.

A történet helyszíne egy bájos déli kisváros, amely leginkább a fekete rigók legendájáról ismert, miszerint aki eszik a Callow család által készített pitéből, annak a fekete rigók közvetítenek egy üzenetet az egyik elhunyt szerettétől. Zé kávézója központi szerepet tölt be Wicklow életében, ezért gyorsan megismerkedhetünk az alkalmazottakkal, Íjassal és Jenával, illetve a feketerigó-pitére vágyó törzsvendégekkel. Emellett az egész regényt áthatja a nyári kisvárosi hangulat, vagyis olvashatunk piknikekről, szabadtéri moziestekről, az egyesületek tevékenységéről, a támogató közösségről, és persze a Wicklow-i pletykák sem maradhatnak el.

A múltbéli tragédiák beárnyékolják Anna Kate és a Linden család kapcsolatát.

Anna Kate szemében az ismeretlen családtagok a gonoszság megtestesítői, hiszen a szülei autóbalesete után gyilkossággal vádolták az anyját, és gyakorlatilag elüldözték a városból. Natalie pedig egész életében azt hallgatta, hogy Eden Callow megölte a bátyját. A két fiatal nő mindennek ellenére megkedveli egymást, és megpróbálnak utána járni a családi titkoknak. A sorsuk hamarosan összefonódik, viszont a hazugságok és a bizalmatlanság könnyedén megmérgezhetik az építkező kapcsolatukat. Mindketten igyekeznek feldolgozni a veszteségeket a maguk módján, ugyanakkor a családjuknak és az önmaguknak való megbocsátás nem egyszerű.

Varázslatos rejtélyek, egy csipetnyi romantika és a közösség ereje

Heather Webber szívmelengető családregényében a varázslat szépen meghúzódik a háttérben, mégis alapjaiban meghatározza a kisváros életét. A helyiek nem akarnak lemondani az álombéli beszélgetéseket biztosító feketerigó-pitéről, a madarászok pedig képtelenek megfejteni az éjfélkor éneklő rigók rejtélyét. Egy rejtélyes szürke macska is megjelenik a történetben, rá mindenképpen érdemes odafigyelni, ha szeretnénk megérteni a múltat. A könyv főként a család fontosságáról szól, de természetesen a szerelem is szerepet kap a két főszereplő gyógyulása során. Továbbá olvashatunk a továbbtanulás és a gyermeknevelés nehézségeiről, illetve a mentális egészségről is.

A gyönyörű borító egy csodálatos történetet rejt!

A Kossuth Kiadó átvette az Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban eredeti borítóját, amelyen a híres feketerigó-pitét láthatjuk. A kék háttér, az áfonyás ízesítésű sütemény és a madzaggal átkötött kanalak tökéletesen illeszkednek a kisvárosi családregény hangulatához.

Egy szívmelengető családi történet megbocsátásról, szeretetről és gyógyulásról egy varázslatos rejtélyekkel teli kisvárosban.

Heather Webber mágikus realizmussal átszőtt családregényét nagyon ajánlom nektek, ha kedvelitek a megható kisvárosi történeteket. A történet lassan építkezik, és sok szereplőről olvashatunk, azonban a kávézó hangulata könnyedén magával ragadhat minket. Ha szerettétek ezt a könyvet, akkor van számotokra egy jó hírem: májusban érkezik magyarul az írónő A platánfától délre című története is!

A recenziós példányért köszönet a Kossuth Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Margaret Rogerson – Sorcery of Thorns – Könyvek varázslata

Hozzászólások