Könyvek

T. Kingfisher – Varázslókalauz önvédelmi sütéshez

T. Kingfisher neve valószínűleg még ismeretlen a magyar olvasóközönség számára, ugyanis most jelent meg első alkalommal nálunk a Hugo- és Nebula-díjas amerikai szerző egyik regénye. A titokzatos álnév Ursula Vernont rejti, aki számtalan képregényt és gyerekkönyvet írt, újabban pedig a felnőtt közönségnek is alkot. T. Kingfisher Varázslókalauz önvédelmi sütéshez című ifjúsági fantasy regénye 2024 áprilisában vált elérhetővé Rusznyák Csaba fordításában, a Kossuth Kiadó gondozásában.

A tizennégy éves Mona sokban különbözik a várost védelmező mágusoktól, akiket valódi hősöknek tart. A nagynénje pékségében dolgozó lány nem tud tűzgömböket dobálni, és nem tud beszélni a vízhez. A varázslatai kizárólag a kenyér- és süteménytésztákra hatnak, így nagy népszerűségnek örvendenek a táncoló mézeskalács figurái. Mona familiárisa egy nagyra nőtt kovász, Bob, aki készségesen felfalja a pincében lévő patkányokat és a rosszul sikerült kenyereket is.

A fiatal máguslány élete teljesen felfordul, amikor egyik reggel egy holttestre bukkan a pékségben. Ráadásul a királyság inkvizítora, Oberon rögtön Monát gyanúsítja a gyilkossággal. Hamarosan kiderül azonban, hogy egy titokzatos gyilkos, a Tavaszzöld Ember járja Folyófonat utcáit, aki az egyszerű képességekkel rendelkező varázsnépekre vadászik. A mágusok többsége igyekszik elmenekülni a városból, ezért Monának és új barátjának, az utcagyerek Orsónak kell végére járni a rejtélynek. Természetesen a felnőttekre nem lehet számítani egy életveszélyes helyzetben, mert Folyófonat hercegnője látszólag tudomást sem vesz az eluralkodó káoszról.

Mona sosem akart hős lenni, mégis neki kell megmentenie a várost.

A Varázslókalauz önvédelmi sütéshez főszereplője Mona egy kenyérmágus, aki boldogan él Tabitha néni és Albert bácsi otthonában. A lány hét évvel ezelőtt elvesztette a szüleit, így sajnos hamar megtapasztalta az élet kegyetlenségét. Amikor egy holttestre bukkan a pékségben, meglepően gyakorlatiasan kezeli a helyzetet. Végül is akinek egy patkányfaló mágikus baleset, akarom mondani, a Bob nevű csodakovász a legjobb barátja, az nem rettenhet meg a hulláktól. Mona a gyilkosság után szörnyű helyzetbe keveredik, mert először őt gyanúsítják, aztán a Tavaszzöld Ember is a nyomába ered.

Ez a világ teljesen új megközelítésben ábrázolja a varázslókat.

T. Kingfisher ifjúsági fantasy regényében egy olyan világba csöppenünk, amelynek technológiai fejlettsége leginkább a 18-19. századra emlékeztet. A különböző területeket összekapcsoló királyság már évszázadokkal ezelőtt szétszakadt, és minden nagyobb város önálló „nemzetállamként” működik saját uralkodóval, hadsereggel és törvényekkel. A mágia fontos szerepet játszik Folyófonat életében, ugyanakkor a varázslók többsége olyan képességekkel rendelkezik, amely leginkább a hétköznapi feladatok ellátását segíti. Az igazán tehetséges mágusok a hercegnőt szolgálják, viszont ők mára nagyon kevesen maradtak.

Mona és új barátja, Orsó egy izgalmas és veszélyes kalandra indulnak.

Miután Monát tisztázza a hercegnő a gyilkosság vádja alól, el kell rejtőznie a Tavaszzöld Ember elől. Szerencsére sikerül összebarátkoznia a meggyilkolt lány, Tibbie öccsével, aki otthonosan mozog Folyófonat szegénynegyedében, a Patkányfészekben. A tízéves Orsó szintén árva gyerek, így pontosan tudja, hogyan lehet életben maradni a veszélyes utcákon. Mona egy tragikus sorsú mágus, Dögnyúzó Molly segítségére is számíthat, aki fel tudja támasztani a halott lovakat. A nő korábban a hadseregben szolgált, azonban a félelmetes képessége miatt megőrült, és a Patkányfészekben kötött ki a csontlova, Gebe társaságában. Mona és Orsó egy hét rejtőzködés után a saját kezükbe veszik a sorsukat, és beszámolnak a hercegnőnek a Tavaszzöld Ember ámokfutásáról.

A bátor kenyérmáguslány sokkal többre képes, mint gondolnánk.

Mona fiatal kora ellenére jól átlátja a városban uralkodó politikai helyzetet, és időnként számon is kéri például a hercegnőt, hogy miért nem küzd a varázslók megmentéséért. A lány nem akar hőssé válni, azonban nincs más választása, ha meg akarja védeni önmagát, a családját és az otthonát. Orsó, Tabitha néni és egy idős mágus biztatására Mona elkezd kísérletezni a mágiával, és rájön, hogy Bob és a mézeskalács figurák harcosok is lehetnek.

A különös cím és a mulatságos borító biztosan felkelti a figyelmünket.

A Kossuth Kiadó megtartotta az eredeti borító legfontosabb elemeit, viszont egy kicsit átalakította az illusztrációt. A Booksy által tervezett magyar verzión egy mérges ábrázatú, harcos mézeskalács figurát láthatunk a sötétlila háttér előtt.

Egy szórakoztató ifjúsági fantasy történetet olvashattam, amely meglepően komoly témákkal is foglalkozik.

A Varázslókalauz önvédelmi sütéshez borítója alapján inkább egy könnyedebb történetre számítottam, viszont egy hulla várt rám az első oldalon. T. Kingfisher ifjúsági regénye a vicces jelenetek és a varázslatos kaland mellett komolyabb témákat is boncolgat. Gondoljunk csak Molly szerencsétlen sorsára vagy Tibbie tragikus halálára! Mona szemén keresztül azt is láthatjuk, hogy milyen káosz alakulhat ki a rossz szándékú politikusok miatt. Bátran ajánlom ezt a könyvet minden ifjúsági fantasy- és sütirajongónak!

A recenziós példányért köszönet a Kossuth Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Kavaguchi Toshikazu – Mielőtt az emlékeid elhalványulnak

Hozzászólások